•Önce zarar verme…

•Koruma tedaviden daha iyi ve önceliklidir…

Yukarıda saydığım kavramlar tıbbın en önemli iki temel ilkesidir…

Bireye ve topluma yönelik koruyucu sağlık hizmetleri biz hekimlerin ve toplum önderlerinin temel görevleri arasında olmalıdır…

Kaza ve Trafik Kazası denilen kavramları gelin burada biraz açalım...

Kaza bilmeden ve beklenmedik bir biçimde gerçekleşen, öngörülemeyen can ve mal kaybı veya zararına neden olan bir eylem biçimidir…

Trafik Kazası ise karayolu üzerinde devinim halinde olan bir veya birden fazla trafik aracının yaptığı, tüm önlemlere rağmen öngörülemeyip, istenmeden meydana gelen; ölüm, yaralanma ve/veya mal kaybı ile, bundan doğan zararla sonuçlanmış kaza çeşididir…

*Ülkemizde yukarıda sınırlarını çizmeye çalıştığım genel anlamda kaza ve özelinde trafik kazası tanımına uyan, her yıl binlerce insanımızın yaralanması ve ölümlerine neden olan bu olaylara yani eylemlere kaza diyebilir miyiz? Gelin siz karar verin…

Elbette hayır dememiz daha uygundur. Bunlar bizce olsa olsa trafik cinayetleridir…

Trafik kazaları daha doğru ifade ile trafik cinayetleri önlenebilir bir toplum sağlığı sorundur. Koruyucu Hekimlik İlkeleri sadece bir halk sağlığının konusu olmayıp, yaşamın tüm alanlarında olduğu gibi trafik cinayetlerinde de söz konusudur. Trafikte ölümler ve yaralanmalar istisnalar dışında kesinlikle önlenebilir…

Bu konuyu EGM’nin bizlere ilettiği 2024 yılı ilk 6 aylık verilerini göz önüne alarak sizlere sorulu yanıtlı aktarıp, sonra sorunu irdeleyelim…

*EGM’nin 2024’nün ilk yarısındaki ülkemiz trafik kazaları yerine kullandığımız trafik eylemlerinde yaşanan, yaralanma ile can ve mal kaybı verileri konusunda ne dersiniz?

Emniyet Genel Müdürlüğü yani EGM’nin Türkiye’de, yılın ilk 6 ayında meydana gelen trafik kazalarına yani trafik olaylarına ilişkin  verilerine göre, ülkemizde 2024’ün ilk 6 ayında 288 bin 610 trafik kazası olarak adlandırılan olay yaşanmış olup, bunlarda 1271 kişi yaşamını kaybetmiştir. 177 bin 450 kişi ise yaralanmıştır. Türkiye’de adı geçen bu olaylarda ilk 6 ayda 166 bin 847 maddi hasarlı kaza yaşanmıştır...

*Türkiye’de meydana gelen trafik kazası olarak adlandırılan bu olayların yerleşim yerlerinde olanlar konusunda veriler ne durumda?

2024 yılının ilk 6 ayında 288 bin 610 trafik kazasının yani önlenebilir trafik olayının 249 bin 494’ü yerleşim yerinde, 39 bin 116’sı ise yerleşim yerinin dışında yaşanmıştır. Yerleşim yerlerinde yaşanan trafik olaylarında 577 kişi ölmüş, 143 bin 848 kişi yaralanmıştır. Yerleşim yerindeki kazaların 509’u ölümlü olup, 104 bin 106’sı yaralanmalı, 144 bin 879’u maddi hasarlı kaza olarak kaydedilmiştir...

*Yerleşim yeri dışındaki veriler nelerdir?

Yerleşim yeri dışındaki verilere bakıldığında; 39 bin 116’ı kaza olarak tanımlanan bu olaylarda, 555’i ölümlü, 16 bin 593’ü yaralanmalı, 21 bin 968’i de maddi hasarlı olarak kayıtlara geçmiştir. Yerleşim yeri dışında meydana gelen kazalarda 694 kişi ölmüş, 33 bin 608 kişi de yaralanmıştır.

* Araçlara göre veriler ne durumda?

Yılın ilk 6 ayında en fazla olaya adı karışan taşıtlardan 95 bin 577’si otomobil, 41 bin 964’ü motosiklet, 26 bin 652’si kamyonet, 13 bin 774’ü motorlu bisiklet olmuştur. Türkiye’deki trafik olaylarının  yaşanma sebepleri arasında başta hız ve geçiş öncülüğüne uymamak yer alırken, şerit izlememe ve değiştirmeye dikkat etmemek ise üçüncü sırada yer almıştır. EGM tarafından yayınlanan verilere göre, yılın ilk 6 ayında 121 bin 63 araç kaza olarak adlandırılan bu trafik olaylarına karışmıştır.

*Kaza olarak adlandırılan önlenebilir bu trafik olaylarında EGM tarafından verilen cezalar hakkında aktarılan veriler ne durumda?

Emniyetin verilerine göre, yılın ilk 6 ayında 119 bin 803 kişiye alkollü araç kullanmaktan, 297 kişiye hız limitinden, 16 bin 228 kişiye de farklı işlem türlerinde ceza kesilmiştir…

*Yorum ve Önerileriniz nelerdir?

Trafikte ölüm, yaralanma ve mal kayıpları önlenebilir bir sağlık sorunudur. Bu sorunun diğer sorunlar gibi içinden çıkılmaz bir şekle dönüşmesinin nedeni bilimden ve akıldan uzaklaşmış, dışa bağımlı, taşeronlaşmış, kural tanımayan, liyakatten uzak üstenci siyasi anlayıştır. Çözümü de bilim ve ezilenden taraf, liyakatten yana, demokratik, laik çağdaş toplumcu bir siyasi anlayışın iktidara gelmesidir. Motosiklet ve Motorlu Bisiklete bağlı trafik eylemleri giderek atmış ve gelecekte neredeyse birinciliğe aday durumuna gelmiştir. Koruyucu Hekimlik kurallarını savunan bir hekim olarak bizden duyurulması…

Maalesef başımızı öne eğdirdiler, yüzümüzü yere değdirdiler. Başımız gerçekten darda…

Yazımı “Turnam Başım Darda Benim” türkü sözleri ile bitireyim. Dursun Ali Akınet ve Mehmet Gümüş ustalarımıza sonsuz teşekkürler…

Başım Öne Eğdirdiler

Yüzüm Yere Değdirdiler

Saçıma Kar Yağdırdılar

Yaz İle Baharda Benim

Çekerim Turnam Sineye Derdi Sineye

Bu Yıl Bize Gülmek Haram Belki Seneye…

Sevgilerimle…

Dr. Mustafa Torun