Bu yıl davet almadık. Bir bildikleri vardır organizasyon komitesinin. Ülke genelinde fidandı, ağaçtı, eylemdi derken bu kültür ilaç gibi geldi Ordululara, eylemlerde ölenlere ve yaralananlara başsağlığı dilenerek başlasaydı daha muktedir olurdu diye düşünüyorum.Ordu ilinde yapılan Türkçe olimpiyatları 11.yıl şöleni muhteşem bir geceye imzasını attı.
Türkçemiz, dünya dili yolunda ilerlerken yapılan Türkçe olimpiyatları da dilimize önemli bir anlam kazandırdı. Ne acıdır ki yurdumuzun bir bölümünde Türkçemiz ret edilirken, dünyanın önemli merkezlerinde dilimiz önem kazanmaya devam ediyordu.
Dün akşam muhteşemdi.Farklı kültürlerden insanlar ile aynı ortamda nefes alıyor, Türkçemizi paylaşıyorduk. Ordu ilinde ülkelerden gencecik insanlar çeşitli figürler sundular. Ordu halkı kendilerine ikram edilen bu figürleri çılgınca alkışlayarak karşılık verdiler. Haz aldık, mutlu olduk.Norveç ten Gürcistan’a, Kenya dan Filipinlere, Brezilya dan Mısır’a çocukların Türkçe öğrenerek, Türkçeye değer vererek Türkçeyle yaşamaları gurur verici bir abide niteliğindedir. İşte bu gençler sayesinde Türkçe, dünyada öğrenilmesi gereken diller sıralamasında yerini büyük bir özenle koruyacak ve daha da gelişecektir. Ülkemize misafir olarak gelen dünya çocukları şarkılarıyla, şiirleriyle, ezgileriyle ve oyunlarıyla kültürümüzü süslediler. İnanır mısınız bu gençler bir çoğumuzdan çok daha içten ve candan horonumuzu oynadılar, Ordunun derelerini söylediler, Hekimoğlu’nu seslendirdiler ve Karadeniz’le ilgili bir gösteri yaptılar.
Değerli okurlarım, Türkçenin yayılımı bu hızla devam ederse önümüzdeki birkaç yıl içerisinde 200 ülke sayısını bulacağımızı düşünüyorum. Ancak yurt dışında hızla devam eden Türkçe eğitimine istinaden Yurt içinde Türkçenin nerelere gittiğini düşünmekteyim. Türkçe, Türk insanı için önem taşımaktadır. Türkçe ve edebiyat öğretmenlerinin daha bir özelliklere sahip olması gerektiğini düşünüyorum. Ben yurt içinde Türkçeyi çocuklarımıza öğretemedikten sonra, Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgesinde Türkçemizi kabul ettiremedikten sonra, dünyanın önemli merkezlerinde yaşatılması anlam taşımamaktadır.Türkçe Olimpiyatları organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yurt dışında Türkçemizi öğreten, kazandıran öğretmenlerimizi de baş üzerinde tutmamız gerekir. Türkçe olimpiyatların hiçbir kişi ve siyasi arenaya kurban edilmemesi gerektiğinin üzerinde de durmak istiyorum.
Fethullah GÜLEN hoca dünya ülkelerinde açmış olduğu okullarla dilimize önemli katkılar vermiştir. Bu miras Fethullah hocaya aittir. Bu inkar edilemez. İslam dini evrensel bir dinse, Türkçe de evrensel bir dil olma yolunda ilerleme kaydetmelidir. Türkçe olimpiyatları 11.yıl etkinliğine ev sahipliği yapan Ordu gönüllü eğitimciler derneği (ORGED)’ de de bu gece için Ordu halkı için teşekkür ediyoruz.
GÜNÜN SÖZÜ: TÜRK MİLLETİNİN DİLİ TÜRKÇEDİR… M. KEMAL ATATÜRK