Polis Günü; polis teşkilatının kuruluş tarihidir. Daha önce zabıta adıyla anılan teşkilat 10 Nisan 1845 yılında polis adıyla hayata geçmiş, vede Emniyet Teşkilatı kuruluş günü olarak kabul olmuştur. O tarihte var olan yeniçerinin görevden arındırılmasından sonra İstanbul ve diğer yerlerde zabıta hizmetleri eskisiyle kıyaslanmayacak şekilde gelişmesine rağmen; polisin yaptığı hizmetler karışık ve ayrı ayrı kurumların yaptığı hizmet durumundaydı. Bu zorluğu aşmak amacıyla ilk defa 10 Nisan 1845 tarihinde İstanbul’da ilk polis teşkilatı kurulmuş ve görevleri yine aynı tarihte yayınlanan ‘Polis Nizamnamesi’nde belirtilmiş ve yabancı elçilikler bu durumdan haberdar edilmişlerdir. Bu nizamnamede polisin görevi belde güvenliğini sağlamak olarak açıklanmıştır.
Günümüzde polisin görevleri; iç güvenliği sağlamak, trafik düzenini ve akışını sağlamak, halkın huzurunu ve güvenliğini sağlamak, toplumsal olayları önlemek, yürütme gücüne destek vermek, adli vakaların çözümüne yardımcı olmak, toplumu suçtan ve suçludan korumak, kamu düzeni sağlamak, insan haklarına riayet etmeme, halkın can, mal, namus, yangın, sel, deprem gibi afetlerde; yerinde tedbir almak, halkın huzurunu bozan, kaçak mal, uyuşturucu madde alan, satan, aşırı derece sarhoş olanları yakalayıp; yargı önüne çıkarmak, ülkenin bölünmez bütünlüğüne yönelik tehlikeleri bertaraf ederek; yokolmasını sağlamaktır. Yasalara göre suç olan; cürümleri işleyenleri yakalayıp adalet önüne çıkartmaktır. Polis vatandaşa huzur ve sukun temin eden Cumhuriyetin kanunlarına ve ülkemizin bölünmez bütünlüğüne kastedenlere karşı gereğinde canını ortaya koyan bir teşkilatın mensuplarıdır. Ülkemizin her tarafını, her şehrini, her ilçesini her mahallesinin, her sokağının yasa tanımazların yaptıkları, yapacakları, veya yapabilecekleri her türlü olumsuzluğa karşı olan; teşkilat polistir, ve kanunlara uymayarak; suç işleri yapanları adalet önüne çıkaran güçtür.
Atatürk Türk Polisine yönelik şu sözleri söylemiştir. Polis asker kadar disiplinli; hukukçu kadar hukuk adamı; bir anne kadar şevkatli olmalıdır. Polis kanun adamıdır; ona her zaman saygı gösterilmeli ve itaat edilmelidir. Polise karışılmaz, vazifesini yaparken serbest bırakılmalıdır; herkesin polisi kendi vicdanıdır, fakat polis vicdanı olmayanların karşısındadır.
Günümüzde polisler ön Lisans Polis Meslek Yüksek Okullarından yetişmekte; devamında mesleğe atanarak göreve başlamaktadırlar. Önemli sayıda Polis Meslek Yüksek Okulları vardır; ve bu okullar Polis Akademisine bağlıdır. Polis yöneticileri Güvenlik Bilimleri Fakültesinden yetişir. Yüksek Lisans eğitimi veren Güvenlik Bilimleri Enstitüsü vardır. Bu Enstitüye Güvenlik Bilimleri Fakültesi mezunlarından başka; hukuk, siyasal Bilgiler, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi mezunları gerekli yeterlilikleri olduğu takdirde gidebilmektedirler. Enstitünün öğretim üyesi yetiştirmek amacıyla doktora programlarıda vardır. Ayrıca zaman zaman İçişleri Bakanlığınca ihtiyaç durumlarında üniversitelerin 4 yıllık fakülte ve yüksekokul mezunlarından sınavla polis alınmaktadır.
Polis tüm toplum kesitlerinin, hizmetinde; yasalara uymayarak suç işleyenlerin ensesindedir. Tüm Polis Teşkilatının ‘10 Nisan Polis Gününü kutlar’ görevlerinde başarılar dilerim.