Ulusal Egemenlik; Bir Millet’in kendi geleceğini kendisinin belirlemesi durumudur. Bir başka söyleyişle;  Ulusal Egemenlik bir Millet’in  kendi içinden seçerek çıkardığı temsilcileri vasıtası ile kendi Ülkesini yönetmesi olayıdır. Uluslararası konumda da tam bağımsız bir ülke olarak; milletler içinde yerini alması olgusudur.

      Birinci Dünya Savaşı sonrası (28 Temmuz 1914 başladı; 11 Kasım 1918 de bitti.) Osmanlı Devleti de Müttefik Ülkelerle yenik sayıldı; ve sonrasında 10 Ağustos 1920 de Sevr Anlaşması  imzalanarak yurdumuz paylaşıldı.

      Bu durumu çok önceden kavrayan Mustafa Kemal 16 Mayıs 1919 da İstanbul’dan Bandırma Vapuru  ile hareketle;  19 Mayıs 1919 da Samsun’a çıktı. Önce Havza’ya; sonra Amasya’ya geçti. Amasya’da;  ‘Amasya Tamimini’ yurt geneline yayınlıyarak;  Vatanın bütünlüğü milletin bağımsızlığı tehlikededir. İstanbul Hükümeti üzerine düşen görevi yerine getirmemekte; bu durum milletimizi  yok olma   durumuna getirmiştir. Özetle  milletin geleceğini yine milletin azmi ve kararı kurtaracaktır.  Milletimizin haklarını dünyaya duyurmak için her türlü etki ve denetimden uzak milli kurul oluşturulmalıdır.  Anadolu’nun en güvenilir yeri Sivas’ta milli bir kongre toplanacaktır. Bu amaçla  seçimlerin yapılabileceği yerlerde ise; Milletin güvenini kazanmış 3 delege seçilerek Sivas’a gelecektir.  Doğu illeri  adına 10 Temmuzda Erzurum’da  bir kongre toplanacaktır. Bu genelge ile Mustafa Kemal Erzurum ve Sivas Kongrelerini toplayacağını delegelere duyurdu. 23 Temmuz 1919 ile; 7 Ağustos 1919 da  Erzurum  Kongresini topladı.  Erzurum Kongresinde seçilen 6 arkadaşı; ve Sivas Kongresinde seçilenler dahil;  16 kişi oldu.  27 Aralık 1919 da Ankara’ya geldiler. Ankara’da Arkadaşları ile birlikte; Mustafa Kemal  hazırlıklarına devam ederek; 23 Nisan 1920 de  Türkiye Büyük Millet Meclisini açtı;  ve ilk Meclis Başkanı seçildi.  TBMM Kurtuluş Mücadelesi’ni  başlattı.  Bu zaman zarfında  Sakarya Meydan Muharebesi; 1 ci ve 2 ci  İnönü Savaşları zaferle sonuçlandı. 26 Ağustos 1922  de Kocatepe’de  Büyük Taarruz  ile başladı; ve 30 Ağustos 1922 de  Zafertepeçalköy’de;  büyük komutan  Gazi Mustafa Kemal’in  Başkomutanlık Meydan Muharebesi zaferle sonuçlandı;  ve devamla Türk Ordusu 9 Eylül 1922 de  İzmir’i işgalden kurtardı.  Peşinden 11 Ekim 1922 de 3 İtilaf Devleti; İngiltere, Fransa   ve İtalya’nın katıldığı  Mudanya mütarekesi imzalandı. Sonucunda  İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya işgalden kurtuldu.

     Daha sonra Lozan’da uzun süren barış görüşmeleri yapıldı. 24 Temmuz 1923 de;  Lozan Barış Anlaşması imzalanarak; Türkiye Devleti  Uluslararası Arenada yerini aldı. 29 Ekim 1923 de Cumhuriyet ilan edilmiş;  Türkiye Cumhuriyeti  kurulmuş; yapılan seçimle Mustafa Kemal Atatürk; Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Cumhurbaşkanı seçilmiştir.

      23 Nisan 1924 te (23 Nisan’ın Bayram olarak kutlanmasına) Atatürk karar vermiş; 23 Nisan 1929 dan itibaren Çoçuk Bayramı  olarak kutlanmaya başlamış ve devam etmiş. 1979 yılında 6 ülkenin katılımı ile  Ulusal boyut kazanmış (Unesco  1979 yılını çocuk yılı olarak duyurmasından sonra ) TRT Uluslararası 23 Nisan Çoçuk Şenliği Günü olarak kutlanarak gelmekte; ve her yıl  TRT nin organize ettiği  Ulusal  Egemenlik ve Çocuk  Bayramı haftasına; katılan ülkelerin çocukları tarafından da kutlanmaktadır. Bu özellik  ülkemizin çok daha fazla turist çekebilmesi anlamında; tanıtımı yönünden oldukça önemlidir.

      Bayramın  kutlanmasının amacı;  Ulusal Egemenliğin önemini; genç beyinlere kavratmak ve gelecek nesillerin devamlı biçimde buna sahip çıkmalarını sağlamaktır.

      23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun.