Engellilik doğuştan, uzun süreli hastalık veya kaza sonucunda oluşan bedensel, zihinsel, duygusal ve sosyal yeteneklerin kaybı olarak ortaya çıkmaktadır.

           Günümüzde işe yerleşme, eğitim, sosyal güvenlik, sağlık ve toplumsal hayata katılım gibi temel yaşam kavramlarında engelli vatandaşlarımız için büyük fırsat eşitsizlikleri vardır. Engelliler ile ilgili siyaset sadece engellilerin insani haklarını ve sosyal güvencelerini sağlamakla sınırlı kalmayıp, aynı zamanda engelliliğe neden olan etmenlerin çözümünde katkı sağlamalıdır. Bilindiği gibi engellilik nedenleri Genetik ve doğumsal bozukluklar, annenin sağlık durumunu etkiliyebilecek faktörler; doğum sonrası ortaya çıkabilecek sorunlar veya doğumdan sonra geçirilen kazalar ve hastalıklardır.

          Başta İnsan  Hakları Evrensel Beyannamesi olmak üzere birçok belge engellilik sorununu temelde, İnsan Hakları sorunu olarak ele almaktadır. Bütün bu sorunlu süreçlerde hekimlere çok önemli görevler düşmekte; gerek engelliliğin önlenmesi; gerekse engelli  kişilerin; sağlık sorunlarına çözüm üretilmesi ve rehabilitasyon programlarının başarı ile uygulanmasında hekimlerin uygulayacağı başarılı tedavi ve rehabilitasyonlar; engelliliğin ortaya çıkmasını önleyebilir. Bu amaçla yapılacak erken tanı, sağlık taramaları, eğitim programlarının geliştirilmesi, sağlıklı çevre oluşturulması, altyapı sorunlarının çözülmesi, güvenilir ve sağlıklı veriler elde etme ve kayıt sisteminin geliştirilmesi; sağlıkta ihtiyaç duyulan altyapı hizmetlerinin yapılmış olması, iyi çevre ve sağlıklı yaşam koşulları oluşturulması, tıp eğitiminde konunun ehemmiyeti göz önüne alınarak; verimli programlar geliştirilmesi; engelleri önliyecektir.

Olabilecek kazadan, uzun süreli hastalıktan, mikrop kapmadan; pis çevre koşullarından; yetersiz altyapıdan kaynaklanan, veya verimsiz sağlık hizmeti kalitesine karşı önlem alarak; olabildiğince sağlıklı koşulları oluşturmayı başarmalıyız. Unutulmasınki sağlıklı nesiller; sosyal problemleri çözülmüş toplumları oluştururlar.

          Sevgiyle kalın.