Bilindiği üzere Merkez İlçenin adı Büyükşehir yasasıyla ‘Altınordu’ oldu ve kaymakamımızda atandı. Ancak ‘Trafiktede’  bazı sorunlar var;  ve gittikçe çözülmesi daha çok önem kazanıyor. Şu anda 19,1 km olan çevre yolu  20 ay sonra bitecek gibi görünüyor.
           Altınordu merkezden çıkarsak;  Perşembe yönüne gittiğinizde; dönüş yapacak araçlar veya Taşbaşı  ve Kirazlimanı  Mahallesi iç yolundan gelip;  yine Perşembe yönüne gidecek araçlar Belde Otel sapağı karşısından; sağ yöne dönerek(şehir yönü) rıhtım kavşağına geliyorlar ve oradan dönüş yapıyorlar; burası virajlı mevkiidir; ve tam kurallara uygun kavşak değildir; zaman zaman  tehlikeli dönüşler göze batıyor.  O halde Kirazlimanı benzinliği ile Kirazlimanı Camisi arasında kalan dere üzerine  10,5 metre eninde bir köprülü kavşak koyulup;  giriş ve çıkış (şehir yönüne göre)  şehir tarafına 50 metre geriden genişleterek; boş şerit koyulup; sonra sağa dönüş yarım daire ile köprüye bağlanabilir; ilave olarak; Kirazlimanı  Mahallesi iç yolu(Gülistan Kooperafi içinden geçen iç yol) ,  Diş Hekimliği Hastanesi yönünden gelen yol,  ve dere içi yolunun kesiştiği yerden bu  bağlantı yarım daireye birleştirilip  ; köprüye bağlanır;  böylece şehre geliş yönüne göre; sağ taraftaki bağlantılar gerçekleştirilmiş olur; yine Perşembe yönüne doğru köprünün yaklaşık 10 metre şehir tarafından şerit genişletmesi yapılarak; köprü hizasından yaklaşık 40 metre sonra yarım oval daire ile Kirazlimanı camisi tarafından; köprüye bağlantı sağlanıp; köprülü kavşak projelendirilip, yapılabilir.Dolmuşlar ve  Perşembe yönüne gidecek araçlar buradan; köprülü kavşak üzerinden gidiş yoluna(kumbaşı mahallesi yönü)  girerler; ve o zaman rıhtım kavşağını kullanmalarına gerek kalmaz. Ayrıca Belde Otelden gelen araçlar; bu köprülü kavşağın çıkış başlangıcı yarım dairesine bağlanarak; her iki yöne de bağlantı sağlanabilir. Bu takdirde  Güzelyalı Mahallesinden,  dönmek zorunda kalmazlar; daha kısa ve kolay yerden şehir yönüne dönebilirler. Eğer Mühendislik yönünden burada yapılacak üst köprülü kavşakta zorluk var ise ; aynı köprülü  kavşak Güzelyalı Mahallesinde;  Nokta Market karşısında; bölünmüş yol üzerinde de  yapılabilir, ve o zaman Güzelyalı Mahallesi, iç yolundan gelen araçlar ve dolmuşlar Perşembe yönüne ve şehir içine dönüşlerini buradan yapabilirler. Bundan başka yine Ulubey Kavşağında fevkalede Trafik sıkışıklığı vardır.  Burayada bir köprülü kavşak yapılması sorunu önemli ölçüde çözer. Artan araç sayısı ve şehir içi  yoğunluğu  bunu zorunlu kılıyor. Ayrıca Adliye Sarayı’nın önünde bölünmüş yol üstüne bir yaya geçidi, ve Üniversite Kampüsü’nün  giriş kapısı tarafından  40 m. şehir tarafından başlayan yaya geçidi;  burada da sorunu önemli ölçüde çözer.
        Çözüm sorunu ortadan kaldırır.  

Bilindiği üzere Merkez İlçenin adı Büyükşehir yasasıyla ‘Altınordu’ oldu ve kaymakamımızda atandı. Ancak ‘Trafiktede’  bazı sorunlar var;  ve gittikçe çözülmesi daha çok önem kazanıyor. Şu anda 19,1 km olan çevre yolu  20 ay sonra bitecek gibi görünüyor.           

Altınordu merkezden çıkarsak;  Perşembe yönüne gittiğinizde; dönüş yapacak araçlar veya Taşbaşı  ve Kirazlimanı  Mahallesi iç yolundan gelip;  yine Perşembe yönüne gidecek araçlar Belde Otel sapağı karşısından; sağ yöne dönerek(şehir yönü) rıhtım kavşağına geliyorlar ve oradan dönüş yapıyorlar; burası virajlı mevkiidir; ve tam kurallara uygun kavşak değildir; zaman zaman  tehlikeli dönüşler göze batıyor.  

O halde Kirazlimanı benzinliği ile Kirazlimanı Camisi arasında kalan dere üzerine  10,5 metre eninde bir köprülü kavşak koyulup;  giriş ve çıkış (şehir yönüne göre)  şehir tarafına 50 metre geriden genişleterek; boş şerit koyulup; sonra sağa dönüş yarım daire ile köprüye bağlanabilir; ilave olarak; Kirazlimanı  Mahallesi iç yolu(Gülistan Kooperafi içinden geçen iç yol) ,  Diş Hekimliği Hastanesi yönünden gelen yol,  ve dere içi yolunun kesiştiği yerden bu  bağlantı yarım daireye birleştirilip  ; köprüye bağlanır;  böylece şehre geliş yönüne göre; sağ taraftaki bağlantılar gerçekleştirilmiş olur; yine Perşembe yönüne doğru köprünün yaklaşık 10 metre şehir tarafından şerit genişletmesi yapılarak; köprü hizasından yaklaşık 40 metre sonra yarım oval daire ile Kirazlimanı camisi tarafından; köprüye bağlantı sağlanıp; köprülü kavşak projelendirilip, yapılabilir.

Dolmuşlar ve  Perşembe yönüne gidecek araçlar buradan; köprülü kavşak üzerinden gidiş yoluna(kumbaşı mahallesi yönü)  girerler; ve o zaman rıhtım kavşağını kullanmalarına gerek kalmaz. Ayrıca Belde Otelden gelen araçlar; bu köprülü kavşağın çıkış başlangıcı yarım dairesine bağlanarak; her iki yöne de bağlantı sağlanabilir. Bu takdirde  Güzelyalı Mahallesinden,  dönmek zorunda kalmazlar; daha kısa ve kolay yerden şehir yönüne dönebilirler.

Eğer Mühendislik yönünden burada yapılacak üst köprülü kavşakta zorluk var ise ; aynı köprülü  kavşak Güzelyalı Mahallesinde;  Nokta Market karşısında; bölünmüş yol üzerinde de  yapılabilir, ve o zaman Güzelyalı Mahallesi, iç yolundan gelen araçlar ve dolmuşlar Perşembe yönüne ve şehir içine dönüşlerini buradan yapabilirler. Bundan başka yine Ulubey Kavşağında fevkalede Trafik sıkışıklığı vardır.  

Burayada bir köprülü kavşak yapılması sorunu önemli ölçüde çözer. Artan araç sayısı ve şehir içi  yoğunluğu  bunu zorunlu kılıyor. Ayrıca Adliye Sarayı’nın önünde bölünmüş yol üstüne bir yaya geçidi, ve Üniversite Kampüsü’nün  giriş kapısı tarafından  40 m. şehir tarafından başlayan yaya geçidi;  burada da sorunu önemli ölçüde çözer.       

Çözüm sorunu ortadan kaldırır.