Altyapı deyince ne anlıyoruz. Bir yolun alt  yapısı; bir köyün altyapısı;  bir mahallenin altyapısı; bir şehrin  alt yapısı; bir ferdin alt yapısı; bir ilçenin alt yapısı; bir tiyatronun alt yapısı; şehir içme suyu altyapısı; havaalanı alt yapısı;  bir spor kulübünün alt yapısı gibi bir sürü örnek verebiliriz. Birde üs yapılar var. Sözcükler tümce dizisi içinde anlatılmak istenen kavramı; en iyi nasıl veriyorsa, öyle söylenebilir, veya  söyleniyor. Üs yapı dediğimiz zaman; alt yapılı olan bir yere; yapılan üstündekileri anlayabiliriz;  biraz daha açarsak; üs yapı iyi ve üstün özellikleri bulunduran yer; üstün bilgi seviyesi; çok güzel yaşam standardı olan mevkiler; diğer özel nitelikli kavramları anlatma olayı oluyor. 
Bir yolun altyapısı dediğimiz zaman;  orada bulunması gereken mahalle alt yapısı ve şehir alt yapısını anlatırız. Örneğin kanalizasyon  boruları,  yağmur suyu boruları, içme suyu boruları, elektrik  kablo sistemini içinde bulunduran tesis etme boruları, telefon ve bağlı sistemleri, varsa doğalgazın geçtiği ;  sonra   mühendislik  hizmetine göre olması gereken altyapı malzeme kalınlığı ve asfalt öncesi bulunması gereken diğer   malzemeleri anlıyoruz ; yolun üs yapısı dediğimiz zaman yolun asfaltı; ve çizgilerini anlamaktayız. Bu sistem ne denli iyi yapılırsa yolun kalitesi de o denli iyi olur.  Örneğin havaalanı  altyapısı dediğimiz zaman zemin altında kalan   ; her türlü  tesisleşmeyi kastederiz; havaalanı üs yapısı dediğimiz zaman;   İLS (Elektronik indirme cihazı) ; havaalanının kalitesini; park yerlerinin yeterliliğine(uçak park yeri) ;  uçak yaklaşım yeri  ve uçağa bindirme sistemlerini anlarız.
Şehir altyapısı dediğimiz zaman; tüm şehrin kanalizasyonlarını belirli bölgelerde toplanarak; kapasite ve nüfus  oranları ile birlikte, arıtma tesislerinin yapılması son derece önemlidir.  Örneğin  K bölgesinde  20 bin nüfus  oluşumu olacaktır. (şehir planlama sisteminden nüfus  yaklaşık hesaplanabilir. )  Buna göre bu bölgede şu büyüklükte , bir kimyasal arıtma sistemi kurulmalıdır  gibi. Diğer  yandan  bazı  yerleşim yerlerinde; kanalizasyonların  derelere akıtıldığı; bu şekilde çözümlendiği söylenmektedir.  Yada  bazı  beldelerde yine benzer uygulamaların olduğu iddia edilmektedir. Kırsal yerleşim alanlarında bile; tek evlerin  basit bir tuvalet kuyusu ile çözebilecekleri gerçeği Mühendislik Bilimince doğrulanmıştır.   O halde mutlaka kanalizasyon sistemlerini, toplu yerleşim  yerlerinde; paket  arıtma sistemleri ile donatıp; suyu dereye, çaya, ırmağa temiz olarak bırakmak zorundayız.  Her belediyenin bunu yapma  zorunluluğu olması  gerekiyor.  Örneğin Ordu’nun 40 yıllık su ihtiyacını ‘Melet Çayı’ndan sağlanacağı   hesaplanmaktadır.  Eğer Melet Çay’ı  suyu aldığı havzaların herhangi bir yerinde veya birkaç yerinde kanalizasyon artığı alıyorsa; siz aşağıda  su arıtma tesisi kursanızda   insanlar bu suyu güvenerek içemezler. O zaman su dinlendirme ve arıtma tesislerine  mutlaka; çayın kenarına yakın yerlerde yapılacak kuyulardan elde edilip; su arıtma tesislerine aktarılıp;  ondan sonra şehre  verilebilecektir.
Oysa tüm yerleşim yerlerinde;  kanalizasyon  artıkları, kimyasal arıtma tesisleri ile arıtılıp; derelere, çaylara, ırmaklara temiz olarak bırakılırsa; şehirlere, ilçelere  gerekli suda  direk olarak derelerden; çaylardan; ırmaklardan;  su arıtma tesislerine aktarılıp; arıtıldıktan sonra güvenle yerleşim yerlerine verilebilir. Bunu başarmak zorundayız. 

Altyapı deyince ne anlıyoruz. Bir yolun alt  yapısı; bir köyün altyapısı;  bir mahallenin altyapısı; bir şehrin  alt yapısı; bir ferdin alt yapısı; bir ilçenin alt yapısı; bir tiyatronun alt yapısı; şehir içme suyu altyapısı; havaalanı alt yapısı;  bir spor kulübünün alt yapısı gibi bir sürü örnek verebiliriz. Birde üs yapılar var. Sözcükler tümce dizisi içinde anlatılmak istenen kavramı; en iyi nasıl veriyorsa, öyle söylenebilir, veya  söyleniyor.

Üs yapı dediğimiz zaman; alt yapılı olan bir yere; yapılan üstündekileri anlayabiliriz;  biraz daha açarsak; üs yapı iyi ve üstün özellikleri bulunduran yer; üstün bilgi seviyesi; çok güzel yaşam standardı olan mevkiler; diğer özel nitelikli kavramları anlatma olayı oluyor. 

Bir yolun altyapısı dediğimiz zaman;  orada bulunması gereken mahalle alt yapısı ve şehir alt yapısını anlatırız. Örneğin kanalizasyon  boruları,  yağmur suyu boruları, içme suyu boruları, elektrik  kablo sistemini içinde bulunduran tesis etme boruları, telefon ve bağlı sistemleri, varsa doğalgazın geçtiği ;  sonra   mühendislik  hizmetine göre olması gereken altyapı malzeme kalınlığı ve asfalt öncesi bulunması gereken diğer   malzemeleri anlıyoruz ; yolun üs yapısı dediğimiz zaman yolun asfaltı; ve çizgilerini anlamaktayız. Bu sistem ne denli iyi yapılırsa yolun kalitesi de o denli iyi olur.

Örneğin havaalanı  altyapısı dediğimiz zaman zemin altında kalan; her türlü  tesisleşmeyi kastederiz; havaalanı üs yapısı dediğimiz zaman;İLS (Elektronik indirme cihazı); havaalanının kalitesini; park yerlerinin yeterliliğine (uçak park yeri);  uçak yaklaşım yeri  ve uçağa bindirme sistemlerini anlarız. Şehir altyapısı dediğimiz zaman; tüm şehrin kanalizasyonlarını belirli bölgelerde toplanarak; kapasite ve nüfus  oranları ile birlikte, arıtma tesislerinin yapılması son derece önemlidir.  

Örneğin  K bölgesinde  20 bin nüfus  oluşumu olacaktır. (şehir planlama sisteminden nüfus  yaklaşık hesaplanabilir. )  Buna göre bu bölgede şu büyüklükte , bir kimyasal arıtma sistemi kurulmalıdır  gibi. Diğer  yandan  bazı  yerleşim yerlerinde; kanalizasyonların  derelere akıtıldığı; bu şekilde çözümlendiği söylenmektedir.  

Yada  bazı  beldelerde yine benzer uygulamaların olduğu iddia edilmektedir. Kırsal yerleşim alanlarında bile; tek evlerin  basit bir tuvalet kuyusu ile çözebilecekleri gerçeği Mühendislik Bilimince doğrulanmıştır.

O halde mutlaka kanalizasyon sistemlerini, toplu yerleşim  yerlerinde; paket  arıtma sistemleri ile donatıp; suyu dereye, çaya, ırmağa temiz olarak bırakmak zorundayız.  Her belediyenin bunu yapma  zorunluluğu olması  gerekiyor.  Örneğin Ordu’nun 40 yıllık su ihtiyacını ‘Melet Çayı’ndan sağlanacağı   hesaplanmaktadır.  

Eğer Melet Çay’ı  suyu aldığı havzaların herhangi bir yerinde veya birkaç yerinde kanalizasyon artığı alıyorsa; siz aşağıda  su arıtma tesisi kursanızda   insanlar bu suyu güvenerek içemezler. O zaman su dinlendirme ve arıtma tesislerine  mutlaka; çayın kenarına yakın yerlerde yapılacak kuyulardan elde edilip; su arıtma tesislerine aktarılıp;  ondan sonra şehre  verilebilecektir.

Oysa tüm yerleşim yerlerinde;  kanalizasyon  artıkları, kimyasal arıtma tesisleri ile arıtılıp; derelere, çaylara, ırmaklara temiz olarak bırakılırsa; şehirlere, ilçelere  gerekli suda  direk olarak derelerden; çaylardan; ırmaklardan;  su arıtma tesislerine aktarılıp; arıtıldıktan sonra güvenle yerleşim yerlerine verilebilir. Bunu başarmak zorundayız.