Bilirsiniz Sevgili Bedri Ayseli abimizin derlediği ünlü Diyarbakır Türkümüz de çok güzel bir başlangıç vardır;

"KIRKLAR DAĞININ DÜZÜ

KARANLIK BASTI BİZİ

KÖR OLASIN ZALIM SUZAN

ZİYARET ÇARPTI BİZİ"

Korona hastalığı meslek hastalığı mıdır? Daha doğrusu mesleki bir enfeksiyon mudur? Sizleri bilmem ama bizlere karanlık bastı. Beynimiz durdu.. Ne diyelim yöneticilerimize akıl us versin!.. Biz doktorları ve örgütümüz TTB'yi dinledikleri yok.. Şeffaflık hak getire!..

*

“YİNE AYDINLATMA GÖREVİ BİZE DÜŞÜYOR”

Meslek hastalıkları kader değildir sevgili dostlar!. Son yıllarda ülkemizde artan işyerlerine paralel olarak iş yeri hekimliği kavramı anlaşılmaya başlanmış, 2012 yılında ‘İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu" çıkmıştır. Ama yasa çıkmasına rağmen, yasanın nasıl uygulanacağı ile ilişkin karmaşa devam etmektedir... Zaten yasaların çıkmasından çok, ülkemizde bu yasaların ve çıkan yönetmeliklerin doğru dürüst uygulanmasının daha önemli olduğunu siz bizlerden daha iyi bilmektesiniz...

*

Son yıllarda artan iş kazaları; "İş Yeri Hekimliği ve İş Yeri Güvenliği Uzmanı" bulundurma zorunluluğunu adeta dayatmıştır. Korona sürecinde bu daha da belirginleşmiştir.

*

Hastaneler ile sağlık birimleri ve iş yerlerinde edinilen hastalıklar, eskiden yazgı olarak değerlendirilirken, ilerleyen mühendislik ve tıp tekniği ile bunların birer meslek hastalığı olduğunu ve kader olmadığını yüzümüze acı bir şekilde çarpmıştır. Bu konuda yayınlar arttıkça bilgilerimiz artmakta, çalışan tüm emekçi dostlarımızı aydınlatma görevi de bizlere düşmektedir...

*

“Sanılandan daha çok mesleki enfeksiyon bulunmaktadır.

 Hastalıklara karşı işyeri hekiminin sorgulayıcı ve bilgilendirici olması gerekmektedir..

“Mesleki enfeksiyon, iş yaşamı esnasında ve iş yaşamına bağlı olarak oluşan enfeksiyonların meydana getirdiği hastalıklardır ( COVİD-19  ENFEKSİYONU DA BUNA DAHİL). "

*

Bu hastalıklar viral etkenlerden, çeşitli bakteri ile mantarlardan ve parazitlerden kaynaklanmaktadır. Isı, nem, toprağın durumu, oksijen, parazitler için kaynak ve vektörlerin bulunması ve çalışma ortamı bu tarz enfeksiyonların oluşumundaki etmenleri oluşturmaktadır. Yaşam biçimi, bulunulan ortam, çalışma biçimi ve yoğunluğu enfeksiyona duyarlılığı arttırır. İşyeri hekiminin bunu sorgulaması gerekmektedir..

*

Bugünlerde yaşadığımız  pandemi nedeni ile gündeme gelen mesleki enfeksiyon hastalıkları kavramı aslında sanıldığından daha fazladır. Ama ülkemiz meslek hastalıkları istatistiğin de ne hikmetse bu görülmemektedir..Bu rakamları gören bir kişi ülkemizde meslek hastalıkları(Daha özelinde mesleki enfeksiyonların) kökünün kazındığını sanabilir...Bu durumun ne kadar aldatıcı olduğunu kısa zamanda farketmememiz imkansızdır...

*

ÖNLEM ALIN HASTALIKTAN KORUNUN!..

“Hastaneler(özellikle yoğun bakım üniteleri) ve Sağlık Birimlerinde "çalışan sağlık çalışanları, İnşaatlarda çalışan işçiler, kanalizasyon işçileri, madenciler, mezbaha çalışanları, veteriner ve tarım işçileri enfeksiyon hastalıklarına en çok maruz kalabilen meslek gruplarını oluşturmaktadır. Havalandırma eksikliği, kapalı alanda çalışma, havalandırma aygıtlarının mikroplarla bulaşması, nemli ortamda çalışma, toprak-su ve havanın mikroplarla teması ve kirlenmesi, kemirgenler, keneler ve vektörler gibi taşıyıcı ve bulaşıcı canlıların varlığı, enfekte kişilerle hertūrlū temas; Enfeksiyonların geçişine neden olmaktadır. Bu enfeksiyonlar genellikle sessiz seyredebilmekte ve ancak çok ayrıntılı tetkiklerle anlaşılabilmektedir. Dolayısıyla  önlemleri  ve dikkati elden  bırakmamak gerekmektedir.

*

Çalışanların alması gereken  önlemleri de şu şekilde sıralayabiliriz; “İşe girerken mutlaka çalışma ortamını, hastane ve sağlık biriminde çalışıyorsak gerekli tıbbi donanımı ve teçhizatı gözden geçirerek, yapacağımız işi ve kullanacağımız aletleri çok iyi bilmeli(Kullanma talimatı varsa ona uygun olarak),sağlık durumumuzu gözden geçirerek, iş yeri uzmanları ve  hekiminin önerileri doğrultusunda hareket etmeliyiz. İşe giriş ve periyodik muayene ve aşılama programları titizlikle uygulanıp, işyeri ortamı biyolojik faktörler yönünden risk değerlendirilmesine tabi tutulmalıdır. Maalesef bu noktalar birçok işyeri ve sağlık biriminde yerine getirilmemektedir. İşyerinin havalandırılması, dezenfeksiyonu ve düzenli temizliği, böcek ve kemirgenlerle savaşım, kişinin enfeksiyonlara karşı bireysel eğitimi, sigaranın kesinlikle yasaklanması gibi önem arz eden etkenlere dikkat edilmelidir.

*

Yasal mevzuat çerçevesinde işyeri ortamının bu yönden uygunluğu denetlenmeli, çalışanlar eğitilmeli, aşılamalar düzenli yapılmalı veya yaptırılmalıdır. Çalışanların işe girerken ve daha sonra periyodik muayenesi yapılıp, hastalık saptanırsa ilgili yerler bilgilendirilerek, en kısa zamanda sağaltımı için uzman ve hastane ile temasa geçilip, sorun çözülmelidir.

YORUM VE ÖNERİLER: Korona sürecinde olduğumuz bugünlerde,MESLEKİ ENFEKSİYON HASTALIKLARI çok önemli bir sorun olmuştur..COVİD-19 ENFEKSİYONU VE MESLEKİ MARUZİYET NEDENİ İLE KAZANILAN DİĞER ENFEKSİYONLAR; İLLİYET BAĞLANTISI İSPATI GEREKMEDEN "MESLEK HASTALIĞI" SAYILMALIDIR.. Bu önerimiz yerine getirilir mi? Çok zor!.. Üretimden gelen güç kullanılmadan bunun olabileceğini sanmıyoruz.. Emek sarfetmeden, direnmeden, iş bırakmadan hak elde etmek bizce çok zordur.. Umarım yanılırız.. Kadir mevlam KERİMDİR!..

*

Sözlerimizi güzelim  türkümüzün son kıtası ile bitirelim..

GAZİ KÖŞKÜ SERİNDİR

DİCLE SUYU DERİNDİR

AĞLAMA SEN GARİP ANAM

KADİR MEVLAM KERİMDİR

Sevgiler…