Dünya Emekçi Kadınlar Günü veya Dünya Kadınlar Günü her yıl 8 Martta kutlanan ve ‘Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmiş; Uluslararası bir gündür. Tarihçe olarak; 8 Mart 1857 tarihinde Amerika’nın Newyork kentinde; tekstil fabrikasında çıkan yangında; koyulan barikatlar sonucunda çıkamayıp yanarak ölen 129 tekstil işçisi anısına;  26 - 27 Ağustos 1910 tarihinde; Danimarka’nın  Kopenhang  kentinde;  2 ci  Enternasyonele  bağlı kadınlar toplantısında; Alman Sosyal Demokrat  Partisi önderlerinden Clara Zetkin;  8 Mart 1857 tarihinin;   8 martın;  ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kutlanmasını önerdi ve bu öneri kabul oldu.
       Türkiye’de ‘Dünya Kadınlar Günü’ ilk kez 1921 yılında ‘Emekçi Kadınlar Günü’ olarak kutlanmaya başlandı. 1975 yılında ve sonraki yıllarda yaygın olarak kutlandı. ‘Birleşmiş Milletler Kadınlar on yılı’ programı Türkiye’nin de eklenmesiyle 1975 yılında  ‘Türkiye Kadın Yılı’ kongresi yapıldı.  1984 yılından itibaren Türkiye’de de çeşitli kadın örgütleri tarafından  ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’  olarak kutlanmaya devam edildi.
        Bugün her yıl ‘8 Martta Dünya Kadınlar Günü’nü kutlamaktayız. Esas olarak,  gerek Ülkemiz  açısından;  gerekse Dünya Milletleri açısından kadın haklarının  ortaya konulması, bu konunun iletişim araçlarında yayınlanması,  konunun öneminin  ortaya konulması açısından son derece önemlidir. Eğer kadın sorunlarını ortaya koyan; çözümlerin neler olduğunu veya olabileceğini tartışma konusu yapılabilmesi; kadın problemlerinin çözülmesi; ve kadına eşitlik anlamında gerçek haklarının verilmesine; ve bu verilmiş haklardan geriye dönüş olmamasını sağlar.
      Sorunların bilinmemesi, ortaya konulmaması; çözümlere ve hayat standardının gelişmemesine yol açar;  bu ise hiçbirimizin  istemediği,  beklemediği, bir geriye gidişi sağlar. O halde kadınlarda haklarına sahip çıkmaları;  ve daha ileri bir seviyede haklarını elde edebilme savaşının  içinde  olmalılar. Siyasi, kültürel, ekonomik, yaşamsal, eğitimsel, bilimsel  ve duygusal sorunlarına kadınlar sahip çıkarlarsa; sorunları ortaya koymaları ve gerekli çözümü aramaları; onlardan beklenen ve istenen bir davranıştır. Bu nedenle ‘ Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde’ kadınların sorunlarının ortaya koymaları ve sorunlarını iletişim araçları yoluyla kamuoyuna taşımaları gerek Ülkemizde; gerek Dünya’da   kadınların daha iyi seviyede haklarına kavuşmalarına olanak oluşturur. 
     Tüm Kadınların  ‘8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ kutlu olsun.