2015 -2016 Eğitim ve öğretim yılında okullar 28 Eylül 2015 tarihinde başlamış 22 ocak 2016 Cuma günü ilk yarı bitmiş; onbeş günlük tatil sonrası 5 şubat 2016 günü ikinci yarı başlamış ve 17 haziran 2016 günü bitmiştir. 2015-2016 Eğitim ve Öğretim yılında 17 milyon 588 bin öğrenci eğitim gördü; mezun olan öğrenciler ilkokul, ortaokul öğrencileri bir üst okula kayıt olacaklar. 2015 - 2016 Eğitim ve öğretim yılında M.E.B. takvimine göre eğitim ve öğretim işgünü sayısı 175,5 gün olmuştur. Bir yılda geriye kalan gün sayısı 189,5 gündür; eğitim iş günü sayısına yakındır. Oysa gelişkin ülkelerde eğitim işgünü sayısı 210 -220 gündür. Yaş durumuna göre öğrenci gittiği okulda aynı zamanda güvence altındadır; ileri sanayi toplumlarında aile fertleride çalıştığından çocuk okulda can güvenliği açısından güven altındadır. Ailelerde çocuk okulda olduğundan gönül rahatlığı ile çalışırlar.
Türkiye Cumhuriyeti eğitim gün sayısını artıramıyor, her memur kıdem yılı durumuna göre yıllık iznini kullanır. Bu izinler en kıdemlide 1 ayla sınırlıdır. Oysa öğretmenler yaptıkları iş gereği tatil gün sayısı fazlaca olan, meslek grubu oldukları için; Türkiye kendi şartlarına göre yaz tatilini çok kısaltmadan okulların başlamasından itibaren Eylül, ekim, kasım, şubat, mart, nisan, mayıs, haziran aylarında cumartesi günlerinde de eğitim ve öğretime devam edilerek; eğitim işgünü sayısını rahatlıkla 210 günün üzerine çıkarabilir. Öğretmenlerin cumartesi günleride çalışması için yasal düzenlemeye ihtiyaç var, bu düzenleme yapıldığında sorun çözülür. Öğretmenlerde bu bağlamda madur olmazlar yine yeterince devre arası tatili ve yaz tatilleri olur. Eğitim gün sayısını artırmak için; yaz tatilini azaltmak Türkiyenin koşullarına uygun değildir. Özellikle belirli yaşın üstündeki çocuklar ve gençler tarımda, sanayide, dükkanda kendi ailelerine çeşitli şekilde yardımcı oluyorlar. Gün ışığının en az olduğu aralık ve ocak ayında cumartesi de okulları işler halde tutmaya gerek olmaz bunun dışındaki yakarıda saydığımız aylarda okulların eğitim ,öğretime devam ediyor olması kafi gelebilir.
Bu takdirde çocuk ve eğitim gören gençler okulda oldukları zaman çok daha artacağı için eğitim programları çok daha fazla konuları kapsayabilir. Ders ilaveleri olabilir, ayrıca deneyli, uygulamalı, görerek eğitimin; çok daha içinde olacaklar; bu şekilde yetişen gençler çok daha bilgili, araştıran, tez geliştiren, uygulamayı beceren öğrenciler olarak yetişecekler ve gelecek nesillere daha güzel, verimli, nitelikli yetişkin insan gücünü sunacaklar, ve geleceğin mimarları olacaklardır. Ayrıca geleceğin öğretmenleri çok daha bilgili, uygulayan, uygulatan, deneyleyen, deneyleten ve tezleri kitaplaştırarak öğrencinin eline kaynak sunan; bilgi ve üstün donatı sunan bireyler olarak yetişeceklerdir.