Değerli dostlar;İslam tarihinde acısıyla tatlısıyla çok önemli yere sahip olan Aşûre günü aynı zamanda unutulmayacak acı ve tatlı olaylara sahne olmuştur.

Aşure Günü veya Aşura Günü, hicrî takvimin ilk ayı olan Muharrem ayının onuncu günüdür. İslam inancında bugün de birçok önemli olay meydana geldiğine inanılır ve bugüne kıymet atfedilir. İslam peygamberi Muhammed’in torunu Hüseyin’in Yezid’in ordusu tarafından öldürüldüğü gündür.

Diğer taraftan Allah’ü Teâlâ, aşure gününü üstün kılmıştır. Allah, gökleri, yeri, dağları, denizleri, yıldızları, Arş'ı ve melekleri, Âdem Aleyhisselâm'ı aşure günü yarattı. İbrahim Aleyhisselam'ın dünyaya gelişi ve Nemrud'un ateşinden kurtuluşu aşure günü oldu.İbrahim Aleyhisselam'a, oğlunun yerine kesmek için büyük koç bugün ihsan edildi."

Aşure Günü, 16 Temmuz Salı günü başlayacak ve 5 Ağustos'a kadar devam edecek.

Muharrem ayının 10. günü olan Aşure (Aşure) İslam inancına göre çok önemli olaylara şahitlik etmiştir ve çok kutsalda sayılmaktadır.Yüce Rabbimizin Kur’an-ı Kerim’de bildirdiği üzere:“Allah katında ayların sayısı on ikidir.” Tevbe, 9/36.Bu aylardan biri de içinde bulunduğumuz Muharrem ayıdır. Muharrem ayı, Rabbimizin rahmetine mazhar olmuş müstesna bir zaman dilimidir. Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.):“Ramazan orucundan sonra en faziletli oruç Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan oruçtur” Müslim, Sıyâm, 202 buyurarak bu ayın manevi bereketine işaret etmiştir.Hanefi ve mâliki mezheplrrine göre Muharrem ayının 9.10.11 günü oruç tutmak sünnet kabul edilmiştir. Şafii mezhebine göre ise 10.11 günü oruç tutmak ise mendupdur.

Muharrem ayı aynı zamanda hepimizin ortak acısı, tarihimizin yürek yarası olan Kerbelâ olayının yaşandığı aydır. Hz. Hüseyin Efendimiz ve çoğu Ehl-i Beytten olmak üzere, beraberindeki yetmişten fazla Müslüman, Kerbelâ’da şehadet şerbeti içmiştir. Kerbelâ, çetin bir imtihanın ve derin bir hüznün adıdır. Kerbelâ, Sevgili Peygamberimizin aile efradından asırlara miras kalan ağır bir derstir. Bugün Kerbelâ denince bağrı yanan, Hz. Hüseyin anılınca “Ah!” çeken her Müslüman, Kerbelâ üzerine düşünmeli, onu doğru anlamalı ve ondan ibretler çıkarmalıdır. Aşure ayı yani muharrem ayı İslam inancında savaşmanın yasaklandığı 4 "Haram" ayın ilkidir. Bu aylar sırasıyla Muharrem - Recep - Zilkade ve Zilhicce aylarıdır...

Her sene 1 Muharrem yılbaşı olarak kutlanır. Hicri yılın ilk ayı olan Muharrem ayının birinci günü Hicri yılbaşı olarak kabul edilmektedir.

Ne yazık ki; Bizler geçmişimizi bilip ona göre yaşamıyoruz.

Bir hicri yılbaşı gelip geçti kimin haberi oldu veya kim kimle bu günü paylaştı müslümanlar hicri yılbaşını unuttuk hatırlamıyor artık

Hristiyanların yılbaşısı olsaydı biz müslümanlar onlarla birlikte aylar önce hazırlıklara başlamılırdı boş harcama ve eğlenceler devam ederdi.

Çünkü biz tamamen yaşantımızda ticaretimizde her şeyimiz de Hristiyanlaştık yani gavurlaştık demek oluyor.

Neden biz müslümanların dini ve davası için başında Hazreti Resulullah’ın bulunduğu muhacirlerin malının mülkünü evini ocağını bırakarak Mekke’i terk ederek Medine’ye hicret etme olayını neden hatırlayamadık veya hatırlayamıyoruz bizim yılbaşımız hicri yılbaşıdır.

Neyse biz esas konumuza dönelim;

Muharrem ayında meydana gelen önemli olaylardanda bahsedecek olursak oda şöyledir.

a-) Hz. Âdem'in işlediği günâhtan sonra tövbesinin kabul edilmesi,

b-)Hz. İdris'in diri olarak göğe yükseltilmesi,

c-)Hz. Nuh'un gemisinin tufandan kurtulması,

d-)Hz. İbrahim'in ateşte yanmaması yani ateşten kurtulması,

e-)Hz. Yakup'un oğlu Yusuf'a kavuşması,

f-)Hz. Eyyub’un hastalıklarının iyileşmesi,

g-)Hz. Musa’nın Kızıldeniz'den geçip İsrailoğulları'nı firavun'dan kurtarması,

h-)Hz. Yunus’un balığın karnından çıkması,

I-)Hz. İsa'nın doğumu ve ölümden kurtarılıp göğe yükseltilmesi...
Devamı yarın...