Emperyalizm, ülke kaynaklarının verimsiz yatırımlara aktarılmasını yönlendirir. Kaynak israfı ortaya çıkar. Gap projesi de bunlardan biridir. Şeklindeki iddiama, bazı arkadaşlar itiraz ettiler. Onların itirazına cevap verdim.
Konuya açıklık getirmek gerekiyor.
Gap, ülkenin 30 yıllık tasarruflarını yutmuştur. Ayrıca, dünya bankasına borçlanılmasına de neden olmuştur. Dünya bankası bir konuda kredi veriyorsa, dikkat etmelisiniz. Kaynaklarınızı, onların istediği amaca yöneltmenize neden olacaktır. Şu soruyu sormalısınız.
Neden, dünya bankası otomobil ya da uçak üretmek için kredi vermiyor? Vermez, çünkü teknolojik yatırımlar, katma değeri yüksek mal üretmenizi sağlar.
Katma değeri yüksek mal ürettiğiniz zaman, ticaret hadleri lehinize işler ve cari açık verilmez. Cari açık vermediğiniz taktirde, borç almanıza gerek kalmaz. Cari açığı kapatmak için borçlanmak kaçınılmazdır. Borç aldığınız zaman, eninde sonunda IMF kapınızı çalacaktır. Dolar egemenleri, IMF yoluyla devletlerin ekonomik ve siyasi iradesine karışıyor.
Tarım toplumlarında, üretim denilince, toprakaki üretim akla gelir. Tarımsal sahalara yapılan yatırımlar, büyük coşku ile karşılanır ve desteklenir. Bu nedenle, dünya bankası tarımsal üretime ilişkin yatırımlara kredi verir. Ancak, tarımsal üretim ile dış ticarette başarı elde edilemiyor. Örneğin Rusyaya 250 milyon kilo domates ihraç ettik. Satın aldığımız S 400 lerin, sekizde birini ödüyor.
Tarımsal ürün üretmek gerekli. Ancak bu gereklilik iç tüketime denk gelecek miktar ile eşitlenmelidir. İhracat amacıyla, tarımsal ürün üreten ülkeler, dış ticaretten açık vermek durumunda kalır. Nedeni de, tarımsal ürün ticareti ile teknolojik ürün ticareti yapıldığı zaman, ticaret hadlerinin tarımsal ürünler aleyhine işlemesinden kaynaklanıyor.
Emperyalist ülkeler kaynak israfı yaratacak her türlü yatırımı destekler. Uluslararası literatüre ''KÖTÜ KREDİLER'' tabiriyle yerleşmiştir. Otomobil üretmediğiniz halde, otoyol yapmak için kredi verirler. Geçilmeyen köprüleri finanse ederler. Uçak inmeyen hava alanlarını finanse ederler. Geçiş garantilerini, halka yükleyici anlaşmalar yaparlar. Bu anlaşmaları, kendi hukuklarına göre geçerli olacak düzeni kurarlar. Amaç kaynak israfıdır. Kaynağını israf eden ülke, sermaye dar boğazını aşamaz.
Aklınzıda bulunsun ve bir yerlere NOT EDİNİZ. Ekonomide bir kural vardır. Piyasa faiz hadleri kadar getiri sağlamayan her türlü yatırım, kaynak israfına neden olur. Bu nedenle, kredi alırken, maliyet-getiri hesabı yapmanız gerekir.
Kurala vatandaş uymaz ise iflas eder. Devlet uymaz ise, gelecek kuşaklar borç yükü altına girer. Enflasyonun en önemli nedenlerinden birisi de kaynak israfıdır.
Türkiye verimsiz yatırımları finanse ederek, kaynaklarını israf ediyor. Bu israfa neden olanlar, yaptıklarına meşruiyet kazandırmak için her yolu deniyor.