Astro fizikçiler bir gerçeği saptadılar. Dünyadaki yaşam güneşe bağlı ve güneş yakıtını tüketiyor. Güneşin yakıtı hidrojen. Hidrojen-Helyuma dönüşüyor. Helyum hidrojene dönüşüyor. Bu dönüşüm bir süre sonra, hidrojenin tükenmesi nedeniyle sonlanacak.
Güneş sonlanmadan önce büyümeye başlayacak. Büyüme, Merkür-Venüs ve Dünyayı yutacak seviyeye ulaşacak. Bu işlemin tamamlanması için beş milyar yıl geçmesi gerekiyor. Realite şu ki, kıyamet gerçekleşecek. İnsanlığın yaşamını devam ettirebilmesi için, başka bir güneş sisteminde mevcut insan yaşamına uygun gezegene gitmesi gerekiyor.
Bu günkü teknoloji ile bu mümkün değil. Ancak, teknoloji her gün gelişiyor. Teknoloji geliştikçe, ümitler artıyor.
İnsan ve topluma bakıldığı zaman, teknoloji üretmek üzere programlandığı görülür. Adeta görünmeyen bir kuvvet, insanı ve toplumu teknoloji üretmeye ve üretilen teknolojiler ile sosyolojik aklı geliştirmeye zorluyor.
Akıl, bir işlevi yapabilme ve bir sorunu çözebilme erki olarak karşımıza çıkar. Tek başına insan sorunları çözemez. Ancak toplum çözüyor. Bu çözümü gerçekleştiren erke, toplumun aklı ya da sosyolojik akıl diyoruz. Nitekim 200 yıl önce, uçak üretemeyen insanlık, bu gün uzaya giden araç üretiyor. Genetik kodu çözmek üzere. Yapay zeka üretiyor.
İnsan doğası aç gözlüdür. Aç gözlü insanlar bir araya geliyor ve savaş başlıyor. Savaşı kazanmak için silah teknolojisine yatırım yapmak lazım. En çok insan öldüren silahı yapan öne geçiyor.
Savaşlar, teknoloji üretir. Uçak, tren yolları, yapay kauçuk, sentetik iplik, plastik, roket, bikgisayar ve internet savaşı kazanmak için geliştirilen teknolojiler sayesinde bulunmuştur. Savaşı kazanmak için geliştirilen teknolojiler, sivil hayata ve ekonomiye uyarlanıyor. Toplumun ve toplumsal aklın gelişmesi hız kazanıyor.
Nükleer silahlar ile insanlık kendi sonunu getireceğini anlayınca işler değişti. Savaşın teknoloji üretim işlevi, ekonomiye bırakıldı. Ekonomide başarılı olmanın yolu yeni bir teknolojiyi üretime uygulamak ile mümkün. Zira, rekabbet piyasasında karlar sürekli azalıyor. Kar edemeyen üretim birimi yaşamını devam ettiremiyor.
Üretim birimleri ve yatırımcılar, yeni teknolojiler bulmak için, araştırma ve geliştirme yatırımlarına önem verdiler. Sürekli yeni teknolojiler ile yatırım ve üretim yapanlar kar ediyor. Başarılı oluyor. Tipik örnek, ELON MUSK dır. Sürekli kullanılabilen füze geliştiren ELON MUSK, dünyanın en zengin adamı oldu. Duyumlarıma göre, Elon MUSK, güneş pili ile çalışan telefonu gelecek yıl piyasaya sürecekmiş. Pilİ şarj etme sorunu ortadan kalkıyor.
Teknolojideki ilerleme sayesinde, toplumlar evrimleşecek ve BİLGİ TOPLUMUNA ulaşılacak. Bu yarışta başarılı olmanın yolu eğitimden geçiyor.