Günümüzün genelde kokarca zararlısı en büyük sorunlarından biri olduğu gibi; Ülkemiz genelinde de artık yavaş yavaş önemli bir sorun (Tarımsal alan) olarak beliriyor. Eğer şu anda Karadeniz sahil illerimizde kokarca zararlısına karşı; başarılı olur; tarım alanlarımızı bu zararlıyı yok ederek kurtulursak; uçarak veya yük araçlarına tutunarak; Ülkemizin başka şehirlerine gidip; orada zararlı olmasını da olabildiğince önlemiş oluruz. Azalan veya yok olan kokarca zararlısını; ilaçlama yöntemi ile etkisiz hale getirebiliriz. Aksi halde artan miktar çok çok daha çoğalacağı için; Ülkemiz Geneli tehlike başlıyor demektir. Çünkü yaklaşık 300 çeşit ürüne zarar verebiliyor; ürünü çürütebiliyor veya aflatoksinli hale getiriyor. Dolasıyla ürün Pazar kabiliyetini kaybediyor.
Nasıl mücadele edeceğiz konusuna gelince; İllerimizde Tarım Müdürlükleri feromon tuzaklarını geliştirdi. Bu tuzaklar 10 litrelik bir su bidonu benzeri yine bakalit malzeme ile yapılıyor. İçlerine kokarca zararlısını tuzağa çeken; kokarcayı cezbeden bir koku koyuluyor. Bu kokuya gelen kokarca bidonunun içine düşüp kalıyor. Oradan çıkamıyor; aç kalıyor ve ölüyor. İlimiz genelinde feromon tuzaklarının hayli olduğu; üretici; kendisi kokuyu alıp, bu tuzakları kendisi de yapabiliyor. Bu tuzaklarda yok olan kokarca; yoğun miktarda azaldığından; önümüzdeki dönemlerde (Kışlaklara gelecek / 17 derecenin altında ılıman/ korunaklı yerde barınıyor.) Bahar gelip; sıcaklığın 17 derecenin üstüne çıktığında tekrar harekete geçiyor. Larva bırakma döneminden önce; nisan sonu veya mayısın ilk yarısında bahçelerin hem kokarcaya; hem de fındığa zararlı fındık kurdu için ilaçlama gerekiyor. Hemen her bahçe sahibinin o dönemde ilaçlama yapması; kokarca ve diğer zararlılara aynı anda ortadan kaldıracaktır. Ayrıca Samsun Tarımsal Enstitüsü’nün geliştirdiği kokarcaya karşı samuray arıları bahçelere yeteri kadar bırakıldığında; fındık yaprak altlarına kokarcanın bıraktığı larvaları yiyip; ortamda kokarcanın üremesini önlüyor.
İlimiz genelinde bu ay veya gelecek ay dronla genel ilaçlama yapılmasına; Tarım Bakanlığı müsaade etmiyor. Çünkü yararlı bahçe canlılarını, arıları, kuşları da yok ediyor; ayrıca ürünlerin Pazar değerini kaldırıyor.
İnanıyorum ki feromon tuzakları ile yapılan yok etme mücadelesi ve zamanında kışlakların; sonrasında (bahçelerin ilaçlanma devresinde) tamamının ilaçlanması; zararlıyı yok edecek; ürünü koruyacak ve Pazar değerini artıracaktır.