Seçimler arifesinde başlayan bazı tarım ürünlerindeki aşırı fiyat artışı çarşı, pazarı yıktı.  Normalde kilosu bir iki lira arasında dolaşan patates ve soğandaki fiyatlar 5 TL ye veya 6 TL ye kadar çıktı; şimdi ağır ağır düşme trendinde.  Fiyatlar yükseldiğinde Sayın Ekonomi Bakanı stokçuların seçim arifesinde fiyatlarla oynadığını beyan etti. Eğer mecbur kalırsak sınırlı miktarda ithalat yapabiliriz dedi. 
      Oysa gerçek çoğu tarım ürününde bir üretim planlaması yok; tüketim ne kadar; varsa veya olacaksa ihracat ne kadar;  bunlar istatistiki bilgiye dayanmadığı için bir bakıyorsunuz pazarda mal yok; fiyatlar alabildiğince yükselmiş. Oysa patates ve soğanda mal yokluğu başlayınca; 20 güne kadar Nevşehir’de sökümün başlayacağı ve fiyatların düşeceği söylendi. 20 gün sözü söylendiğinden bu tarafa yaklaşık 10 gün geçti. On gün sonra fiyatların normale düşeceği görülüyor.
         Bu arada Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi Suriye’den 4 bin ton patates ithal edileceğini ve fiyatların normale döneceğini beyan etti.
        Diğer yandan geçen yıl seyrettiğim bir televizyon programında; üretici patatesi 30 krş. satamadıklarını ve bu yüzden son derece zor durumda olduklarını;  borçlarını ödeyemediklerini anlattı. Bu durumu da göz önüne alarak her yıl ne kadar patatese, ne kadar soğana, ne kadar domatese ve diğer tarımsal ürüne ihtiyaç olacağı hesaplanmalı; fiyatlarda üretenin kazandığı; tüketeninde pahalı gelmeyen, alabileceği düzeyde olmalı. Aksi halde üreten malını çok ucuza vermek durumunda kalırsa, mağdur olur; o tarımın üretimini sürdüremez; o halde zaman zaman taban fiyat uygulamaları da ortaya koyarak üretenin mağdur olması önlenmeli; uzun süreli malın korunması için yeteri kadar soğuk hava depoları yapılmalı; ortaya çıkabilecek mal yokluğu problemleri çözülmelidir. O zaman mal her zaman olur;  tüketene de makul fiyatla mal sunulabilir;  böylece sorunda çözülür.