Bugünden itibaren yazdığım köşemde Ordu’nun Genel Sorunlarını bir bir gündeme alıp yazacağım. Sorunların bilinmesi; gündeme getirilmesi ile mümkündür. Aksi halde her zaman en önemli sorunu bilip; çözümüne gitme yolunu seçemeyiz. Bazen sorunları çok dar çerçevede ele alıp; toplumun genelini ilgilendiren çözümleri ortaya koyamayız. O nedenden bu konu son derece önemlidir. Bildiğiniz üzere Türkiye tükettiği petrolün yalnızca % 8 ini üretmektedir. Oysa petrole dayanmıyan toplu taşıma sistemi, hem ülkemiz; hemde ilimizde son derece önemlidir.
Çözüm İlimizdede artık raylı sistemdir. (Tren, Tramvay ) Bu sistem zaman içinde dahada uzatılabilinir. Şimdiden bunun planlarını yapıp; hatların geçeceği ana güzergahı belirlemeniz; son derece önemlidir.
Raylı sistem hatlarından biri Turnasuyu’ndan başlayıp; Altınordu’yu baştan başa (Doğu batı istikametinde geçip); Kumbaşı Mahallesi, Efirli Mahallesi ve Çerli Mahallesi başına kadar gidebilir. Daha sonraki aşamada Perşembe’yide içine alarak Çeşmeönü mevkiine kadar uzatılabilir. Doğuda ise (sonraki aşamada) Turnasuyu’ndan başlayıp Gülyalı ve Havalimanı sonuna kadar gidebilir. Yapıldığında Perşembe’den trene binen öğrenci tek vasıta ile Üniversiteye gidebilir.
Ordu’nun batı bölgesinde ise Bolaman’dan başlayıp (Bolaman’da denizden yaklaşık 300 ila 800 metre arasındaki uzaklıkla geçerek Fatsa; Fatsa Sanayi Sitesi arkası, Ünye çimento arkası arasında denizden 300 ile 600 metre arasında uzaklıkla geçmek üzere Ünye içinden geçerek Çaybaşı yolu başlangıcına kadar devam edebilir. Tabii yapım önceliği olarak nüfus yoğunluğu daha çok olduğu şehir ve şehir içine yakın bölgelerden başlamak üzere planlanıp; yapılabilir. Çok sonraki aşamada Bolaman’dan Efirli Bölgesine bağlantı sağlandığında; (Bolaman, Altınordu Çevreyolu Yakını, Efirli Bağlantısı ) tünel veya birden çok tünel bağlantısı olacaktır.
Raylı Sistemi yapmak Büyükşehir Belediyesi’nin görevidir. Öncelikle Turnasuyu; Perşembe’nin Çerli Mahallesi arasında gerçekleştirilecek böyle bir raylı sistem bir seferde 300 yolcu taşıyabilecek kapasitede olabilir. Yapıldığında Ordu gerçekten ulaşımın tek araçla daha süratli ve daha kolay yapıldığı bir şehir olur.(Sokaklarda özel araçlar dahil; çok az sayıda araç olur, çünkü özel araç kullanmaya gerek kalmaz. Şehir içi trafikte böylece rahatlar.) Raylı sistem sadece geçtiği bölgeye hizmet verir. Dolasıyla raylı sistemin; diğer ulaşım araçlarının işini azaltır düşüncesi tamamen yanlıştır. Raylı Sistem her tarafa gitmez ve gidemez. Ulaşım işi diğer mahallelerde ve alanlarda yine şehir otobüsleriyle ve minibüslerle olur.