Turizmcilerce; her yıl 15 - 22 nisan arası Turizm Haftası olarak kutlanır; peki niçin Turizm Haftası kutluyoruz? Kitlelere turizmin ne kadar önemli olduğunu; bu alanda Dünyada var olan turizm pastasından, ülkemizin daha çok pay almasını; dolasıyla ülkemize daha çok turist gelmesini; artan turist talebinden doğacak iç tüketim nedeniyle tarım ürünlerine pazar bulmak kolaylaşacak; dolasıyla çiftçi kazanacak; bu alanda çalışan esnaf kazanacak; her çeşit turizm tesisleri dolacak, ve bu tesisler kazanacak; ülkemize döviz girişi fevkalede yükselecek; bu yükselişin peşinden yatırımlar artacak, işsizlik rakamları çok düşecek, ülke genelinde kişi başı gelir artacak; hayat standardı yükselecektir.
Ortalama ülkemize gelen her turistin 800 dolar harcadığını düşünürsek; yüksek oranlı turist gelişi ile ülke turizm gelirlerinin çok artacağı; artan döviz girdisinin yatırımları artıracağı, ve işsizliği önleyeceği ortadadır. 2014 yılı istatisliklerine göre Dünya’da en çok turist çeken ülke Fransa, 2 ci sırada Amerika Birleşik devletleri, 3 cü sırada İspanya, 4 cü sırada Çin Halk Cumhuriyeti, 5 ci sırada İtalya, 6 cı sırada Türkiye, 7'nci sırada Almanya, 8 ci sırada İngiltere, 2015 yılında Turizm gelirleri 2014 e göre 8,3 azalarak 31 milyar 464 milyon777 bin dolar oldu. Bu rakamın % 81,3 ü yabancı ziyaretçilerden 18,7 si ise yurt dışında çalışan, yerli ziyaretçilerden oluştu.
Turistin geldiği yere göre turizm; iç ve dış turizm olarak tarif ediyoruz. Turist sayısına göre turizm (bireysel, toplu, kitle turizmi); konaklama şekline göre turizm (tatil köyü, otel, motel, pansiyon); seçilen zamana göre turizm, (yaz turizmi, kış turizmi); ulaştırma araçlarına göre turizm (yat turizmi, gemi turizmi, karavan turizmi, demiryolu turizmi); kapsayan süreye göre turizm, (kısa süreli turizm, uzun süreli turizm); amacına göre turizm (politik kongre, aile turizmi, sağlık, sportif, dinlenme, ekonomik, kültürel, dinsel turizm); sosyal niteliklerine göre turizm, (gelir düzeyine göre turizm, yaş durumuna göre turizm)
Turizm bir ülkede; getirdiği katma değer ile yaşam standardını çok artırdığı; yurt içinde üretilen birçok malın, dışa satılmadan; içeride tüketilebildiği, gerek yöresel ürünler; gerek tarım ürünleri, gerek giyim sanayii ürünleri; rahatça iç tüketim yoluyla pazar bulabildikleri ve bu ürünleri üreten kesimin, kazançlarını artırdıklarını görmekteyiz. Ayrıca gelen turistler ülkemizden iyi izlenimlerle ayrılırlarsa; görenlerin anlattığı izlenimler; daha çok turistin ülkemizi ziyaret etme isteği doğuracaktır. Bunun anlamı cari açıklar sorununun çözüldüğü, hayat standardının yükseldiği, ve ülkemizin gelişmiş ülkeler içinde yer almasını sağladığı görülecektir. Onun için bu bacasız sanayii; çok iyi değerlendirmek ve kullanmak zorundayız.