İstanbul Dolmabahçe Sarayında toplanan ‘Birinci Dil Kurultay’ı günü olan 26 Eylül Dil Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Çağdaş kurumlarımızdan biri olan ‘Türk Dil Kurumu’ 12 Temmuz 1932 de kurulmuştur. Atatürk hem Türk Dil’ine; hemde Türk Tarihine çok önem verirdi ve önce 1931 de’Türk Tarihi Tetkik Cemiyeti’ Kuruldu.
Uluslararası arenada yer almanın en önemli kurumlarından biride ‘Dil’ di; ve bunun bilincinde olan Mustafa Kemal 10 Temmuz gecesi bir yemekte ‘Dil’ konusunda konuşmak zamanı geldi; ne dersiniz diye sorar. Orada bulunanlar bunun doğru olduğunu onaylarlar. Bunun üzerine Atatürk ‘Türk Tarih Tetkik Cemiyeti’ gibi; ona kardeş ‘Dil Cemiyeti’ni de kuralım der; ve adıda ‘Türk Dili Tetkik Cemiyeti’ olsun diyerek ‘Türk Dil Kurumu’nun temellerini atar. Bunun üzerine Samih Rıfat, Ruşen Eşref Ünaydın, Celal Sahir Erozan ve Yakup Kadri Karaosmanoğlu İçişleri Bakanliğına başvurarak ’Türk Dil Tetkik Cemiyeti’ni 12 Temmuz 1932 de kurarlar; ve bu kurum daha sonra ‘Türk Dil Kurumu’ olarak adlandırılır.
Cemiyetin kuruluşundan sonra ‘Dil Kurultayı’ hazırlıkları başlar ve bu heyecan ve çekicilik içersinde ‘Türk Dil Kurultayı’ 26 Eylül 1932 de toplanır. Kurultaya çok sayıda yazar, bilim adamı, gazeteci, Devlet Adamı ve Sanatçılar katılır. Atatürk kurultayı izleyerek Türkçenin gelişmesini; özleşmesini, sözcük zenginleştirilmesi yolunda; Türk Dil Kurultaylarının çok önemli bir yeri var dedi. Atatürk dili siyasal bağımsızlığın bir parçası olarak görmüş, ve ona gereken estetiğin, güzelliğin, zenginliğin, kavramsal genişliğin ve özverinin sağlanmasını istemiştir. Türkçe şu anda Avrupa Birliğinin 22 ci Dil’i olarak kabul olmuştur. Günümüzde’Türk Dil Kurumu’ Anayasamızda 134 üncü maddede yerini almıştır. 26 Eylül Dil Bayramınız kutlu olsun.