Önümüzde üç seçim var; bunlardan biri Yerel Seçimler; diğerleri Genel Seçimler (Milletvekili Seçimi) ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi; haliyle Milletvekili sayısı daha önce 550 iken; şimdi 600 oldu; Cumhurbaşkanlığı Seçimi yeni bir şekil aldı.
Yeni Seçim Yasaları’ndaki değişikliklere bir göz atalım.
1)Aynı binada oturanlar farklı sandıklarda oy kullanabilecek. (Gerekçe ise ‘Gizli oy ilkesini sağlamak)
2) Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) sandık taşıma ve birleştirme yetkisi verildi. Bir köy veya mahalle başka bir yerde oy kullanabilecek.
3)Sandık Kurulu Başkanı için kamu görevlisi olma şartı aranacak.
4)Milletvekili ve Cumhurbaşkanlığı Seçimi aynı gün yapılacağı için iki ayrı zarf uygulaması kaldırıldı. İki oyda tek zarfa koyulacak. Kabin oy ve zarfla ilgili yetki YSK verildi.
5)Mevcut durumda daha önce sandık kurulu başkanına verilen yetki ‘Kulluk gücü çağırma’ yetkisi; yeni yasayla birlikte seçmene de verildi. (Yani hem başkan; hem seçmen çağırabilecek)
6) Üzerinde Sandık Kurulu mührü bulunmayan oy pusulaları da geçerli sayılacak.
7) İttifakın ‘evet’ ; Yerel Seçimlerde tek zarfla oy verilecek. İttifak yapan Partiler Pusulada yan yana yer alacak.
8) Önce İttifakın; toplam oyuna göre Milletvekili dağılımı yapılacak. İttifak partilerinin vekil sayısı aldıkları oya göre sonradan dağıtılacak.
9) YSK’na ittifak yapan partiler protokol verecek. Protokolü, seçimin başlangıç tarihinden itibaren 7 gün içinde YSK’na bildirecekler.
10) Başka partiden adaylık; Bir kişi kendi partisinden istifa etmeden; ancak partisinin muvakatını alarak; başka bir partiden aday olabilecek. Mevcut durumda iki partinin ittifak listesinden 3 cü bir partili isimde aday olabilecek.
11 )İttifak Barajı % 10 seçim barajı aynı kalacak; ancak ittifak yapan partiler için her birine ayrı baraj uygulaması olmayacak.