20 Haziran 1938 tarihinde çıkan yasa ile ‘Gençlik ve Spor Bayramı’nın kutlanmasına başlanmış; daha sonra 1981 yılında adı ’19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı’ olarak değiştirilmiştir. Bu Bayramın Türk Ulusu’na armağan edilişinin nedeni işgal altındaki bir Milletin 19 Mayıs 1919 günü Mustafa Kemal’in Samsun’a çıkışı ve İstiklal Mücadelesi’ni başlatma tarihidir. Devamında Mustafa Kemal Amasya’ya gelerek 22 Haziran 1919 da ‘Amasya Tamimi’ni yayınladı. Sonrasında Anadolu’nun her tarafından gelen delegelerle 23 Temmuz 1919 da Erzurum Kongresi’ni; 4 Eylül 1919 da Sivas Kongresi’ni gerçekleştirmiş. Kongrelerde seçilen 16 arkadaşı ile birlikte 27 Aralık 1919 da Ankara’ya gelmiş; çalışmalarına devamla 23 Nisan 1920 de TBMM sini açmış. Meclisin açılışı ile birlikte; ‘Kurtuluş Hareketi’ hazırlıklarına arkadaşları ile birlikte devam etmiş. Bu arada 1 ci, II İnönü Savaşları ve Sakarya Meydan Muharebesi zaferle sonuçlanmış; TBMM den aldığı yetki ile Türk Ordusu Başkomutanlığını kabul etmiş ve 26 Ağustos 1922 de Büyük Taarruz Hareketini başlatarak Afyon Kocatepe ve Dumlupınar Meydan Muharebesinde Yunan Ordusu yenilgiye ve bozguna uğramış; Ordumuz 30 Ağustosta Dumlupınar’da Zafere ulaşmış; devamında Türk Ordusu 9 Eylül 1922 de İzmir’e girmiş; akabinde bayrağımız göndere çekilerek Türk Ordusu’nun zaferi ilan edilmiş; 11 Ekimde 1922 de yapılan Mudanya Mütarekesi ile ateşkes imzalanmıştır. Sonrasında Dışışleri Bakanı İsmet İnönü’nün Başkanlığındaki Türk Heyeti İsviçre’nin Lozan Kenti’nde yapılan barış anlaşması görüşmeleri sonucunda; 24 Temmuz 1923 te Lozan Barış Anlaşması imzalanmış. Bu anlaşmanın imzalanması Uluslararası Arena’da Türkiye Devleti’nin Dünya Milletleri arasında yerini almasına yol açmış. 29 Ekim 1923 tede TBMM sinde Cumhuriyet ilan edilerek ‘Türkiye Cumhuriyeti’ resmen kurulmuş; ve TBMM de yapılan seçimle Mustafa Kemal Atatürk ilk Cumhurbaşkanı seçilmiştir.
19 Mayıs bir Ulusun Özgürlük ve Bağımsızlığını korumak ve yeniden kazanmak için verdiği ‘Kurtuluş Savaşı’ eyleminin başlangıcıdır. Yaklaşık 3 yıl gibi bir sürede Yurdumuz düşmanlardan temizlenmiş ve Lozan Barış Anlaşması ile Tam Bağımsız ‘Türkiye Devleti’ Dünya Milletleri arasında yerini almış; Cumhuriyet’in ilanı ile ‘Türkiye Cumhuriyeti’ resmen kurulmuştur. Bu tablonun önem ve ehemniyetini gelecek nesillere ve özellikle gençlere anlatmak ve kavratmak için; daha sonraki yıllarda Atatürk benim doğum günüm ‘19 Mayıs’tır demiş; ve 1938 de yasa çıkarılarak ’19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’ tescil edilmiş ve o yıldan bu tarafa kutlanmaktadır.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma ve Gençlik Spor Bayramı’nın anlamı genç nesillere devamlılık biçiminde görevlendirme yapılarak Türk Gençliği’ne Hitabe’de Atatürk tarafından verilmiştir. Ey Türk Gençliği; birinci vazifen Türk Bağımsızlığını ve ‘Türkiye Cumhuriyeti’ni sonsuza dek; Bağımsız ve Özgür kalması için Türk Gençliğini görevlendirmiştir. Gençlerimiz bu hitabede sunulan davranışları her zaman yerine getirerek Türk Ulusu’nun sonsuza dek yaşamasını gerçekleştireceklerdir. Çünkü ‘Gençlik’ bir Milletin omurgasıdır. Ne denli iyi yetiştirilir ve geliştirilirse zamanı geldiğinde en başarılı ve olumlu hizmeti sunacaklar; Türk Ulusunu Tam Bağımsız Ülke olarak sonsuza dek yaşatacaklardır.
19 Mayıs Atatürk’ü Anma Ve Gençlik Spor Bayramınız Kutlu Olsun.