Her yıl 12 - 18 Aralık tarihleri arasında ‘Yerli Malı Haftası’ kutlarız. Bu tarihler içinde Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı ilkokul ve ortaokullarda yerli malı haftası kutlanır; amaç yerli malı kullanırsak; ithal mal Ülkemize giremez, veya en az seviyede girer; böylece paramız yabancı ülkelere akmaz. Yerli üretimi desteklemiş oluruz. Böylece Türk Çiftçisi, Türk Çalışanı, Türk Esnafı, Türk Sanayicisi’ni desteklemiş oluruz, paramız yurt içinde kalır; yabancılara akmaz. Yurt içinde kalan para, yeniden yatırıma dönüşür; yatırıma dönüşen para işsiz insanımıza iş, vatandaşımıza aş sağlar. Özellikle bir fabrikanın kullandığı ham maddeyi ithal ettiğinde önemli seviyede döviz ödeyeceğimiz ortadadır. Eğer bu maddeyi yurt içinde üretir, ve sanayinin ham maddesi olarak sunabilirsek; dövizimiz yurt dışına gitmez; az miktarda çok zaruri olan ürünlerin ithali için kullanırız. O halde mümkün olduğunca yerli malı kullanmamız; paramızın yurt içinde kalmasını sağlar.
Dönemin Başbakanı İsmet İnönü 12 Aralık 1929 yılında TBMM de yaptığı bir konuşmada ‘Ulusal Ekonomi, Yerli Malı ve Tutumlu’ olma konusunun altını çizdi. 1946 yılından itibaren ‘Yeri Malı Haftası’ olarak kutlanmaya başladı; 1983 yılında adı ‘Tutum, Yatırım ve Türk Malları Haftası’ olarak değiştirildi.
Türkiye olarak geçmiş yıllarda; ve günümüzde çektiğimiz sıkıntıların önemli bölümü buradan kaynaklanıyor. Eğer zamanında gerekli yatırımları yapıp; ithalatı daha aza indirseydik; dışarıya ödeyeceğimiz döviz daha aza iner ve böylece döviz sıkıntısı yaşamazdık.