“Dünya tehlikeli bir yer. Bunun nedeni ise insanların kötü olması değil, kötülük konusunda bir şey yapmamalarıdır. “ Albert Einstein

Son günlerde medyaya yansıyan görüntülerle akıllara gelen ÇEDES, Türkiye’de var olan eğitim sorununu daha da derinleştirme yolunda emin adımlarla, hatta dörtnala koşa koşa ilerliyor… 

Maket Mezarlar, Temsili Kurban Kesimleri, Tarikat Şeyhine Karşı Düzenlenen Programlar aklımıza gelen örneklerden  sadece birkaçı…
 
Konuyu dikkat çekmek için, Koruyucu Hekimlik İlkelerini savunan bir hekim  olarak ben bile bu önemli “Karşı Devrimci Atak Tehlikesini” yazmak zorunda kalmışsam, varın siz sorunun ciddiyetini daha iyi  anlayın!..

Yine sorulu yanıtlı bu önemli süreci irdelemeye , karınca kararınca ve olabildiğince anlaşılır ve yalın bir şekilde ifade edip, farkındalık oluşturabilirsek ne mutlu bizlere!.. 

▪️Çedes Deyince Ne Anlıyoruz?

Çedes olarak adından son günlerde sıkça söz edilen, duyarlı insanların korku ile izledikleri  bu program; Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum tümcesi ile başlatıldı. Projeye Diyanet İşleri Başkanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının dahil edildiğini farkediyoruz…

▪️Programın Amacı Ne Olarak Belirlenmiş?

Bilime Sevdalı, Kültüre Meraklı ve Duyarlı, Milli, Ahlâki, İnsani ve Manevi değerlere sahip çıkmak olarak belirlenmiş…

▪️Çedes Programı Nasıl Başladı?
 
Son günlerde gündeme gelen konuların öncesinde, özellikle yüz binlerce mezunu olmasına rağmen ataması yapılmayan “Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmenlerinin” bulunmasına rağmen; camilerde görev alan “Din Adamlarının” okullara gelerek, öğrencilere ders vermesiyle başlamıştır…

▪️Programda Neden Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenleri  Yer Almıyor?

BBC Türkçe’den Fundanur Öztürk, “Okullarda Çedes Projesi ve Değerler Eğitimini Neden Öğretmenler Değil De, Din Görevlilerince  Veriliyor?” Başlıklı haberinde, konuya dair ayrıntılı bilgiler vermektedir. Proje kapsamında hem Milli Eğitim Bakanlığı’na hem Diyanet’e hem de Gençlik ve Spor Bakanlığı’na belli sorumluluklar yüklenirken, okullarda “Değerler Eğitimi” verilmek üzere “Değerler Kulübü” kurulması ile; katılımcı öğrencilerin “Temsilci Öğretmenler” tarafından belirlenmesi öngörülmüş… 

▪️Etkinlikler Okul Dışında Da Düzenlenebiliyor Mu?

Bakanlığa bağlı resmi okulların yer aldığı proje kapsamında; il ve ilçe Milli Eğitim Müdürlüklerinin onaylaması durumunda, okul dışı mekânlarda da “etkinlikler” düzenlenebilmektedir. Ancak bu mekanların nereler olması gerektiği hakkında tanım veya kısıtlamaların söz konusu olmadığını görüyoruz…

Diyanet Gençlik Merkezlerinde yürütülecek etkinliklerde görev alacak personel ve gönüllü öğrenciler, il ve ilçe Müftülüklerince belirlenmektedir(1)…

Öğrencilerin  Okul Yerine Camilere Götürüldüğünü görüyoruz. Bu Konuda Örnekler Verilebilir Mi?
 
Okullarda yaşanan “Tarikat-Eğitim ilişkisinin” iç içe geçeceği şüphesiyle 2023 yılının Haziran ayında, AYM’ye iptal davası için Eğitim-Sen ve Eğitim- İş başvuruda bulunmuş. Kararla ilgili  bir bilgi ise henüz elimizde değil. Okullardaki bu sürecin başlamasıyla birlikte; ilk adımlar kısa sürede atılıp, öğrenciler camilere götürülerek, müftüler ve din görevlileri tarafından öğrencilere seminer verilmeye başlandığını öğreniyoruz…

Cumhuriyet Gazetesinden Sena Tufan’ın “Çedes Hız Kesmiyor, Öğrenciler Camilere Götürülüyor, Müftüler ve Din Görevlileri Okullarda Seminer Düzenliyor” haberi içerisinde aktardığı bilgilerde; Bursa’nın Gürsu ilçesindeki okullarda, Gürsu İlçe Müftülüğü tarafından okullarla ortak yürütülen “Çedes Projesi” kapsamında, “Hacı Huriye Tinç Ortaokulu “öğrencilerine müftülük tarafından program düzenlendiğini yine  öğreniyoruz..

Tekirdağ ilinde “Mehmet İhsan Keskin İlkokulu” öğrencileri de ‘Manevi Danışman’ eşliğinde cami ziyareti gerçekleştirmiş…

Kocaeli’nin Dilovası ilçesinde ise “Nene Hatun Anaokulu” öğrencileri, Kandil dolayısıyla “Dilovası Merkez Camisini ziyaret ettiği belirtilmiş…

Dilovası’nda Çedes kapsamında geçenlerde ilçede bulunan bir ortaokuldan 35 öğrenciye, “Gebze Çoban Mustafa Paşa Camisi” öğretmenleri eşliğinde ziyaret ettirilmiş…

Aydın ili Söke ilçesinde; cami müftüsü ve cami hocalarının  öğrencileri ağırladığı haberini alıyoruz…

İstanbul’daki “Hacı Mehmet Özdemir Kız Anadolu İmam Hatip Ortaokulu ve Lisesi’nde” Bağcılar Müftülüğü Din Hizmetleri Uzmanı Cüneyt Alp, öğrencilere 12 Ocak’ta Gazze ve Filistin konulu konferans vermiş…

Tufan haberinde; “Mardin Nusaybin’de de Çedes kapsamında “Nusaybin Zeynel Abidin Proje İmam Hatip Lisesi“ 9. sınıf öğrencilerine ilçe müftüsü Halil Arslan “İslamda Şefkat ve Merhamet” konulu konferans vermiş…

İstanbul Bakırköy’deki “Bakırköy Şehit Muhammet Ambar İmam Hatip Ortaokulu” öğrencilerine, Bakırköy İlçe Müftüsü okula giderek, öğrencilere “Üç Aylar” konulu bir konferans vermiş… 

“Gaziosmanpaşa Adnan Menderes İlkokulu” öğrencilerine, Gaziosmanpaşa Müftülüğünde görevli Arzu Atsız tarafından  4. sınıf öğrencilerine “Görgü Kuralları ve Adabı Muaşeret” konulu seminer verildiğini duyuyoruz…

Şanlıurfa Viranşehir’de “ Gömülü İmam Hatip Ortaokulu” öğrencileri Çedes kapsamında sabah namazına götürülmüş... 

Gaziantep’teki “Nizip Anadolu İmam Hatip Lisesi” öğrencilerine, Nizip Müftülüğü Şube Müdürü Ömer Çelik tarafından“Sabır” konulu seminer verilmiş…

Yozgat’ta 8 Ocak tarihinde Gazze’ye destek yürüyüşünün öğrenciler tarafından yapılmış olduğunu öğreniyoruz(2)…

Sol Org’un iİzmir'de Bakanlıktan Velilere, “Çedes Karalama Kampanyası” başlıklı haberi şu şekilde devam etmiş, İzmir'de  Çedes projesi kapsamında okullara imam atanmasına karşı İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne dilekçe veren velilerin, bakanlıktan projenin “Okul İçi Çalışmaları Kapsamında Olduğuna” dair yanıt aldığı iddia edilmiş(3)…

▪️Çedes Programı Türkiye Gündemine Nasıl Girdi?

Çedes programında yaşanan bu gelişmeler bir kenara, Türkiye gündemine gelmesi ise daha farklı olduğu görülüyor…

Okullarda temsili kurban kesilmesi, mezar başındaki ağıt görüntüleri, tarikatlardaki görüntüler sosyal medyada gündem olduğunu biliyoruz…

Sözcü Gazetesi’nden Tarık Işık’ın “Çedes’le Türbe Ziyaretleri” başlıklı haberinde; Okullardaki Çedes Uygulamasına örnekler vererek, ilkokul öğrencilerini ‘Cemaat’ yaptığı, Müftülüğün çocukları “Gerici Menemen Ayaklanmasından” yargılanıp ceza alan Esad Erbili’nin mezarına götürdüğünü belirttiği yazılmış(4)…

Esad Erbili olayının patlak vermesi bir yana, Diyanet İşleri Başkanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Gençlik ve Spor Bakanlığı tarafından “Örnek Proje” olarak uygulanan program kapsamında, okullarda kurban kesmek de gösterilmiş... 

Birgün’den Mustafa Kömüş’ün; “Çedes Bu Kadarı Da Olmaz, Çocukların Eline Bıçak Vermişler” haberinde paylaştığı bilgilerin dışında, İsparta’nın “Nazmiye Demirel Ortaokulunda” ki Regaip Kandili’nde,” öğrenciler derste olması gerektiği anlarda camiye götürülmüş... 

Çedes programında başka bir gelişme ise; Yozgat’ta yaşanmış. Yozgat’taki Atatürk İmam Hatip Ortaokulu’nda; “Filistinli Gencin Elleri Kelepçeli Şekilde Öldürülürken Gülümsemesi”, ve bunun sosyal medyada “Onurlu Duruş” olarak paylaşılmasından esinlenilerek, öğrencilerin elleri kelepçeli gibi yapılıp, “Kızlarımızın Onurlu Duruş Eylemi” diyerek sosyal medyada paylaşıldığını öğreniyoruz(5)…

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin’in; “Sizin Tarikat Ve Cemaat Dediğiniz, Bizim STK Dediğimiz Yapılarla Toplasanız 10 Tane Protokolümüz Vardır. Onlarla Protokol Yapmaya Devam Edeceğiz” sözleri henüz akıllardayken, Çedes kapsamındaki bir başka olay da Kars’da yaşanmış. Cumhuriyet’ten Cengiz Karagöz imzalı haberde; Kars Merkez İmam Hatip Ortaokulu’nda Çedes projesi kapsamında “Sabır” konusunu işlemek için, okulda Maket Mezar kurulmuş. Bu etkinlik kapsamında bir öğrencinin maket mezar başında ağıt yaktığı görüldüğünü yine garked...

Çedes’de yaşananlar bunlarla kalmazken, Tekirdağ ve Batman’da öğrencilere cami temizletildiği, bazı öğrencilere de mezar temizliği yaptırıldığı, Bitlis'de Hizan ilçesindeki “Nurs Ortaokulu'nda”,öğrencilere “Hac İbadetini” öğretmek gerekçesiyle, sınıfa Kâbe maketi kurularak, öğrencilere şeytan taşlama provası yaptırıldığı belirtilmiş…

Ağlaya ağlaya ciğerimiz dağlandı galiba!…

Sözlerimi Şark Bülbülü Celal Güzelses’den alınma anlamlı  bir türkü ile bitireyim…

Ağlama Yar Ağlama (Anam)
Mavi Yazma Bağlama
Mavi Yazma Tez Solar (Anam)
Ciğerimi Dağlama

Kaynaklar:
1) https://www.bbc.com/turkce/articles/c9wjdmg1dp0o
2) https://www.cumhuriyet.com.tr/egitim/cedes-hiz-kesmiyor-ogrenciler-camilere-goturuluyor-muftuler-ve-din-2162994
3) https://haber.sol.org.tr/haber/izmirde-bakanliktan-velilere-cedes-yaniti-karalama-kampanyasi-380037
4) https://www.sozcu.com.tr/cedes-le-turbe-ziyaretleri-p26077
5) https://www.birgun.net/haber/cedes-bu-kadari-da-olmaz-dedirtti-cocuklarin-eline-bicak-vermisler-510284

Sevgilerimle…

Dr. Mustafa Torun