İki hafta önce İlimiz  Ordu’da oldukça etkili olan bir sel yaşadık; bunun sonucunda zaman zaman caddeler, ana yollar, menfeslerin  dolarak tıkanması sonucu; suyu alamadı; su zaman zaman cadde üzerinde veya yol üzerinden  akarak gitti. Bu arada hiç istemediğimiz sonuçları da doğurdu. Bazen şiddetli yağışlarında olabileceğini hepimiz biliyoruz; mutlaka bunlara karşı alınması gereken tedbirleri almalıyız. Küçük derelerin metrepole girişi önlerinde uygun yerlere 2 cm aralıklı demirden yapılmış ızgaralar koymamız gerekiyor. Bu ızgaraların koyulduğu yerler % 20 eğimi geçmemesi; ve geriye doğru 20 metre yanlardan su gelişi yönüne doğru 15 metre beton yapılı olması gerekiyor. Izgaraların önü her ay kontrol edilmesi; önemli yağışlardan sonra veya yağış aralığında kontrol edilerek; ızgara önünde birikmiş malzeme varsa, gerekli makinalarla hemen alınıp; ızgaranın önü temiz bırakılmalıdır. Böylece su rahat akabilir; sel suları oluştuğunda 2 cm eninden daha büyük malzeme; ızgaraya takılarak olduğu yerde kalır; kalan malzeme bu işe uygun makinalarla zamanında alınarak; selin malzeme doldurarak daha sonra  tıkayabileceği yerler zamanında müdahalelerle  önlenebilir. Eğer sel suyunun içinde kalın malzeme yok ise; sel  suyu ince malzemeyi; kirlilik yaratmayacak şekilde denize taşır.

Bildiğiniz naylon pet şişeler (su içmek için yapılan)  doğaya atılırsa; tabiatta 450 yıl durabilmektedir.  Hiçbir şekilde yok olmazlar; toprağa gömülü bile olsa yine yaklaşık 450 yıl dururlar. Selden sonra tarım arazilerini; fındık bahçelerini de gezdim; bahçede gübre attıktan sonra bırakılan gübre çuvalları;  (naylondan yapılıyor)  derelere atılmış veya su bir şekilde taşımış; bahçe sınır tellerine; veya ağaç köklerine, ağaçlara  takılarak; suyun çabucak akmasını  önlemişler; su biriktiği noktalarda arazi  uçuklarına yol açmıştır Bu naylon çuvallar  bahçe tellerine; ağaçlara takılarak suyun önünü tıkamakta ve sert akmakta olan suyun daha üst kodlara çıkmasına yol açmakta; sonuçta arazi heyelanlarına sebeb olabilmektedir.

Ülkemiz Avrupa Topluluğuna girme yolundadır.  Avrupa Topluluğunun genel kurallarından biriside tarım arazilerinin  temiz olmasıdır. Çünkü elde edilen ürünün; sağlıklı yapıda olması gerekiyor. Bu nedenle çevre temizliği;  tarım arazilerinde de son derece önemlidir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım olaydan; eğer çevre temizliğini; tam olarak yapmazsak çok önemli zararlarla karşı karşıya kalabiliriz. Çevre temizliği; sağlığımızın da gereğidir.