Ülkemizde 2018 yılında yapılan bir araştırma 15-34 yaş arasında ortalama her 3 kişiden 1’inin hayatında en az bir kez madde kullandığını gösteriyor. Yüksekliği nedeniyle düşündürücü olan bu oran, ergenlik çağındaki gençlerin madde ile temasının giderek daha da kolaylaştığı sonucunu da gözler önüne seriyor. Yalnızca madde değil, internet, oyun, alışveriş gibi davranışsal bağımlılıklarda da riskin arttığını ancak bunların tedavi edilebilir beyin hastalıkları olduğu özellikle madde bağımlılığının tedavisinde aile ile ergen genç arasında sağlıklı ve kesintisiz iletişimin en belirleyici etken olduğuna dikkat çekiliyor.
Ergenlik dönemi, gelişmekte olan bireyin merak duygusunun ve kendisini tanımlama isteğinin yüksek olduğu bir dönem. Son derece üretken ve doyuma yönelik olabilecek bu yüksek ruhsal enerji, risk alma davranışı ve akran grubu etkisiyle birleştiğinde ne yazık ki ‘zarar görmekten kaçınmama’ ile sonuçlanabiliyor.
Çocuklarımızla nasıl iletişim kuracağımız konusunda bilgi almak için ise bilen kişilere danışmak gerekir. Bunun yanı sıra internette ve çeşitli kitaplarda da bu bilgilere rastlamak mümkündür. Çocuklarınızı kendinizden uzaklaştırmadan önlemlerinizi alın.
Ergenlik dönemindeki bir gencin madde ile temas etmesinin normal hayatına yansıyan bazı belirtileri beraberinde getiren, aileleri aşağıdaki durumların gözlenmesi durumunda çocuklarıyla uygun biçimde iletişim kurmaları ve vakit geçirmeden bir uzmanla görüşmeleri yönünde uyarılıyor ve dikkat edilmesi gerekenler olarak aşağıda maddeler halinde belirtiliyor:
- Gencin rutin hayatında olağandışı farklılıklar ortaya çıkması
- Arkadaş çevresi değişimi
- Daha fazla yalnız kalmak istemesi
- Uyku düzeninin bozulması, okul başarısının düşmesi
- Harcadığı paranın artması ya da parasını temel ihtiyaçlarına harcamaması
- Yakınındakiler tarafından gözlemlenebilecek şekilde konuşma biçiminin bozulması
- Ruh halinde dengesizlikler olması ya da “sarhoş gibi” hallerine tanıklık edilmesi
- Odasında ya da diğer kullanım alanlarında kuru ot parçaları, tozlar veya haplar bulunması