1. Psikoloji, kendimizi daha iyi anlamamıza yardımcı olur

Yukarıdaki tüm teorilere; kişilik, insan gelişimi veya kültürün davranışımızı nasıl etkilediği konusundaki farklı yaklaşımlara girdiğimizde, kendi yaşamımıza ve başkalarının yaşamlarına bakmak durumunda kalırız.

2. Bilimsel yöntemlere değer vermeyi öğreneceğiz

Psikoloji sihir değildir. Medyum değiliz, karşımızdaki insanın ne tür bir travma yaşadığını, nelerden korktuklarını ya da güçlü yönlerinin neler olduğunu 5 saniyede anlamamızı sağlayan bir radarımız da yok. Ayrıca arkadaşlarımız, akrabalarımız veya tanıdıklarımız tarafından da “onları analiz etmek”le suçlanacağız muhtemelen.

3. Eleştirel düşünceyi geliştireceksiniz

Konunun büyük bölümü, psikoloji çalışmalarını oluşturan teoriler, yaklaşımlar ve alanlar, eleştirel düşünmeyi geliştirmemize yardımcı olur. İster hoşumuza gitsin ister gitmesin, iyi uzmanlae olmak istiyorsak ve dürüstlüğümüzle onurumuzu kaybetmeden gerçekten insanlara faydalı olmak istiyorsak, bu zorunlu bir şarttır. Ancak o zaman ormanları ağaçlardan ayırabilir, aldatmacanın berraklığı ve manipülasyonun gerçekliğini görebiliriz.

4. İnsan ilişkilerinin daha iyi anlaşılması

Psikoloji okumak bizi kendiliğinden psikolojik olarak daha sağlıklı, başarılı veya daha mutlu insanlara dönüştürmeyecektir (en azından çoğumuzu).

Psikolojinin incelenmesi bizi kendiliğinden psikolojik olarak daha sağlıklı, daha başarılı veya daha mutlu insanlara dönüştürmeyecektir (en azından çoğunluğu değil). Psikologlar da depresyon ve endişeden muzdariptirler. Duygusal ilişkilerinde başarısızlıktan muaf değillerdir ve hatta küçük fobileri ve sınırlanmışlıkları vardır.

5. İnsan gelişimi aşamalarını takdir edeceksiniz

Nasıl geliştiğimizi ve insanların hayatlarımız boyunca nasıl değiştiğini anlamak bize sadece değerli bilgiler vermez. Genel olarak, aynı zamanda bizi başkalarının problemlerine, acı ve şüphelerine daha açık ve duyarlı kılar.

6. Akıl hastalığı konusunda yeni bir bakış açısı geliştireceksiniz

Psikoloji okumak, insanların akıl hastalığı konusunda inandığı birçok efsaneyi yıkmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, bir sendrom, bir bozukluk ve bir hastalık arasındaki farkları anlayacaksınız. İlaçların bazı hastalıkları iyileştirmediğini , sadece onları “tedavi ettiğini” fark edeceksiniz. Kendiniz için tanı koymanın karmaşıklığını ve bir depresyon, anksiyete bozukluğu veya şizofrenide bulunan çoklu nüansları keşfedeceksiniz.

7. Her tutku için bir uzmanlık alanı var

Bütün psikologlar psikanalist değildir veya Freud’un ilkelerini takip etmez. Üstelik, bu ilkeleri takip etmeyenler, edenlerden çoktur diyebiliriz. Bütün psikologlar hipnoz yapmaz ya da klinikleri yoktur. 

8. Psikoloji – diğer disiplinler için mükemmel bir tamamlayıcı

Psikoloji gibi başka alanları tamamlayan çok az çalışma alanı vardı ek çok çalışma alanı vardır. Örneğin, gazetecilik, tıp, hemşirelik, eczacılık, filoloji, antropoloji, sanat ya da ekonomi alanlarında bir diplomaya sahip olabiliriz ve bunun yanında daha zengin ve daha eksiksiz ve de heyecan verici bir eğitim elde etmek için psikoloji okumaya başlayabiliriz.

9. Çok daha iyi iletişim kurmayı öğreneceksiniz

Bu her zaman konuşamadığımız bir özellik. Ancak, psikoloji öğrencisinin günlük çalışmalarında keşfedeceği bir şey, duyguların yönetiminde beceri kazanmanın ya da beden dilini tüm nüanslarıyla daha fazla anlayarak, onlara kişilerarası iletişimde daha büyük bir yetenek kazanacağıdır.

10. Psikoloji okumak yaşamınızın en iyi aşamasına doğru ilk adım olabilir

Yazımızın balında size Psikoloji okumanız için 1000 neden verebileceğimizi söyledik, fakat tüm diğerlerini aşan bir şey var – bu büyüleyici bir bilim ve hayatımızda yepyeni bir kapı açabilir. Belli bir anda her zaman kendimize dokunan bir şeyler bulacağız ve ”işte bu benim” diyeceğiz. Daha derin anlamak istediğim, insanlara yardım etmek istediğim alan bu diyeceğiz.