Hiçbir çocuk, beden imajından dolayı kusurlu hissederek dünyaya gelmez. Peki, hayatlarının bir noktasında aynadaki yansımalarından bu kadar rahatsız olmalarına neden olan şey nedir?

Aynaya baktığınızda nasıl hissediyorsunuz? Gördüğünüz hoşunuza gidiyor mu? Vücudunuzu kabul ediyor musunuz yoksa bir elbiseyi çıkarıp daha güzelini giymek gibi değiştirmek ister misiniz?

Bedenlerimizin, üzerimizde köklü etkileri olan değişiklikler ve deneyimler hakkında hikayeler anlattığını söylüyorlar. Ancak, cep telefonu kameralarımız tarafından çekilen kendi görüntülerimize saygı duymak her zaman kolay değildir. Aslında, bugün toplum tarafından dikte edilen güzellik kanonuna uymak için onları filtrelerle kamufle ediyoruz. Bu, bireyselliğimizi ve bedenlerimizin tüm farklı nüanslarında yazılı deneyimlerimizi bulanıklaştırır.

Neler oluyor? Neden çocukluktan itibaren bedenlerimizle bu kadar yıkıcı ilişkiler kurarız? Bedenlerimizden nefret ederek doğmadık, peki bu duygular nereden geliyor? Neler ters gidiyor? Çocuklar neden bedenlerine karşı bu reddedilme duygularını geliştiriyorlar?

“Emma tombul, tıpkı teyzesi ve büyükannesi gibi”. “Peter kardeşi gibi, küçük ve çöp adam gibi”. Dünyaya varır varmaz, görünüşümüzü tarif eden insanlarla çevriliyiz. Ancak her kelimenin bir değer yargısı içerdiğini unutmamalıyız. Aslında, benlik kavramımız bu ilk cümleler aracılığıyla inşa edilir.

Ailelerimiz bizi sadece eğitmiyor. Yorumları, kendi imgelerimizi oluşturmak için içselleştirdiğimiz anlatılar aracılığıyla bizi şekillendiriyor. Ancak, bu yorumlar her zaman yararlı değildir.

Erkek ve kadın güzellik idealleri 1960’larda ve 1970’lerin başında değişti (Agarwal ve Banerjee, 2018). Aniden zayıflık övüldü. Eğriler kayboldu ve kadınlar neredeyse imkansız figürler geliştirmeye teşvik edildi. Erkeklerde de benzer bir şey oldu. O andan itibaren uzun boylu ve kaslı genç erkekler ideal olarak görüldü.

Bu basmakalıp modeller sinema, moda ve reklam dünyasına entegre edilmiştir. Bizi çocukluğumuzdan beri güzelliğin bu biçimlerde olduğuna ikna ettiler. Ne yazık ki bu bedensel homojenlik, çocukluğumuzun bir döneminde aynalarımıza bakmamıza ve kusurlu olduğumuzu keşfetmemize neden oluyor.

Bugün bu gençler kimliklerini ve dünyayı algılayış biçimlerini sosyal medyada geliştiriyorlar. Kendilerini eğlendirmek, sosyalleşmek veya bilgi aramak için bu platforma her geldiklerinde, kendilerini oldukça çarpık gerçeklik vizyonlarıyla buluyorlar. Gösterilen vücut güzelliği idealleri tamamen gerçekçi değildir. Ancak bu, onların bu estetik standartlara ulaşmak için sayısız çaba sarf etmelerini engellemez.

Bu da yetmezmiş gibi, onlara ulaşmayanlar genellikle toplum tarafından parya haline gelir ve sert bir şekilde saldırıya uğrar (vücutları utandırılır). Üstelik sözde ideal bir görünüme sahip olamamanın verdiği hayal kırıklığı kendine zarar verme ve yeme bozukluklarına (ED) yol açabilir.