Çok Konuşulan Değerli Konut Vergisi Usul ve Esasları Nihayet 15.01.2021 tarihli Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe Girdi. Buna bir anlamda servet vergisi de denilebilir. Apayrı bir vergi türü olup, Emlak vergisi ile karıştırılmamalıdır.
Değeri 2021 yılı için 5 milyon 227 bin TL. Üzeri konutlar bu vergiye Tabii olacaktır.
Türkiye sınırları içinde Mesken (Konut) Nitelikli Taşınmazlardan 2021 yılı için Bina vergi değeri 5 milyon 227 bin TL. Üzerinde olanlar Değerli Konut Vergisi konusuna girmektedir. Bina vergi değeri Emlak vergisi kanununa göre hesaplanan değerdir. Söz konusu değer, Binanın bulunduğu yerdeki Belediye Emlak vergisi servisinde kayıtlı olan değer esas alınır.
Değeli Konut vergisi konusuna sadece Mesken nitelikli binalar girmektedir. Ayrıca Binanın kayıtlarda kayıtlı niteliğinin yanında fiili olarak kullanım durumuna da bakılıyor. Tapuda işyeri, arsa vb. olarak kayıtlı Taşınmazlar verginin konusuna girmemektedir. Verginin mükellefi, Mesken nitelikli taşınmazların Maliki, varsa intifa hakkı sahibi Her ikisi de yoksa Mesken nitelikli taşınmazın maliki gibi tasarruf edenler, pay mülkiyeti halinde malik olanlar ise hisseleri oranında mükellef olacaklardır.
Değerli Konut Vergisi 2021 yılı Tarifesi
5.227.000.-TL. ile 7.841.000.-TL arasısın için Binde 3
(5.227.000.-TL yi aşan kısmı ) 10.455.000.-TL kadar olan miktar Binde 6
10.455.000.-TL yi aşan kısmı Binde 10 Değerli konut Vergisine tabiidir
Değerli konut vergisi Beyannameleri 2021 Yılı şubat ayı 20. Günü sonuna kadar, Taşınmazın Bulunduğu yer Vergi Dairesine verilecek. Beyan edilmesi gereken taşınmazın konutun birden fazla bulunması halinde, konutun maliki Gelir ve Kurumlar vergisi yönünden hangi vergi dairesine bağlı ise O vergi dairesine beyanı verilecek. (Verilecek olan beyannameye Belediyelerin emlak servisinden alınacak kayıtlar eklenmesi daha doğru olur) Beyannameyi mükellefin kendisi veya S.Muhasebeci Mali müşavirler tarafından verilir. Beyanname Elektronik ortamda da verilebilir.
Beyanı verilen Değerli konut vergisi Şubat ve Ağustos ayları içinde 2 eşit taksitler halinde ödenir. Beyannameler her yıl 20 Şubata kadar verilmesi gerekiyor. Yeni alınan bir konut ertesi yılki Değerli Konut vergisi beyannamesine ilave edilir. (Örneğin 2021 yılı Herhangi bir tarihte yeni alınan bir konut 2022 yılı 20 Şubata kadar verilecek Değerli konut vergisi beyannamesine ilave olarak dahil edilir.)
Müteahhitlerin (Yap satıcıların) henüz ilk satışa Devir ve temlike Konu edilmemiş yeni inşa edilen mesken nitelikli Taşınmazları ilk satışa veya devir, temlike konu edilmediği sürece veriden muaf tutulur. Bu muafiyete arsa üzerine daire karşılığı konut yapan müteahhitlerde dahildir. Söz konusu taşınmazlar kiraya verilmesi veya sair şekilde kullanılması halinde muafiyetten yararlanamaz.
Taşınmazın mesken (konut) niteliğinde olup olmadığı hususunun değerlendirmesinde taşınmazın kayıtlardaki niteliğinin yanında fiili kullanım durumuna da bakılır. Yani tapuda işyeri olarak kayıtlı olmasına rağmen, taşınmaz herhangi bir suretle konut olarak kullanılıyorsa söz konusu verginin konusuna girer.