1- Ekonomik istikrarın temini, sürdürülebilirliği
2- Rekabetçi üretim ve verimlilik, Şeffaflık hesap verebilirlik
‘Makro Ekonomik politikalar kapsamında en önemlileri Kamu maliyesi, Fiat istikrarı, Mali disiplinin sağlanması, Cari açıklar ve istihdam yer aldığını görmekteyiz Tabi ayrıca bir çok alanda daha bir takım Düzenlemeler var.
Kamu maliyesi, Fiat istikrarı,Kurumsal yönetim, yatırımların teşviki, iç ticaretin kolaylaştırılması, Kamuda taşıt alınması ve kiralanması, Temsil ve Ağırlama Giderlerinde Kısıtlama Bunlar Kamoyu adına güzel ve beklenen şeyler. Tabii ekonomide üretimin artırılmasının yanında, Tassarrufa gidip Giderleri azaltmak ta önemlidir. Türkiye’nin en büyük Sorunu Bence, Tasarruf olmadığı için Sermaye Birikiminin olmamasıdır. Tabii Sermaye birikimi olmayınca Yatırımda yapılmıyor.
Kamu personeline dair iş ve işlemlerin Tek bir idare tarafından yapılması, Likayete önem verilmesi, Toplam borç stoku içinde Döviz cinsi Borçların azaltılması Bunları ekonomi çevrelerinin beklentileri içindeydi. Bunların hepsi güzelde sadece güven eksikliği var. Birde Hukuk reformu yapılarak güven tesis edilmesi gerektiğini düşünüyorum.
Yeni Ekonomi Reform Paketinde Küçük Esnaftan vergi Alınmaması
Reform Paketinde Geliri düşük olan Esnafa vergi Muafiyeti sağlanması, Basit Usulde vergilendirilen Berber, Kuaför, Tesisatçı, Tuhafiyeci, Marangoz, Kaportacı, Lastikçi, Tornacı, çay ocağı, Terzi, Tamirci gibi yaklaşık 850 bin esnaftan Gelir vergi muafiyeti ve Beyan yükümlülüklerinin kaldırılması Konusu var. Vergi Usul Kanunu, Gönüllü uyumu teşvik edecek şekilde değiştirilmesi, Elektronik deftere elektronik Belge, Fatura uygulaması, Dijital Vergi dairesinin hayata geçirilmesi Kamuya süresinde ödenmeyen borçların bir daire tarafından takip edilmesi Haksız rekabetin önlenmesi, Pratik ve çabuk vergi incelemelerinin yapılması Çağa uygun doğru bir yaklaşım. Ancak Küçük esnaftan vergi alınmaması doğru olabilir Fakat Beyan yükümlülüğünün kaldırılması doğru değil çünkü kayıt dışı ekonomiyi körüklediği gibi teknik olarak mevcut vergi sistemini bozacağını vergi kayıp ve kaçağına sebep olacağını düşünüyorum. Bunların yanında acilen Gelir vergisinde bir reform niteliğinde değişiklik yapılması Çağdaş bir vergi kanunu olması, Anayasanın 73. Maddesine uygun olarak verginin az kazanandan az, çok kazanandan çok vergi alınan bir sistemin yapılması, Fiatların içinde olan dolaylı vergi oranının Avrupa birliği ülkelerinde olduğu Yani %30 – 35 lere çekilmesi, Ekonominin kılcal damarı olan ve işsizliği bir nebze de olsa önleyen küçük esnafları koruyan Perakende ticaret kanunun ve sebze ve meyve hali kanunun çıkarılması, Büyük uluslararası AVM Mağazalarına Zincir marketlere bir sınırlama getirilmesi gerektiğine inanıyorum. Bu Ekonomik Reform Paketinde Bunları görmek isterdim.
Mali Müşavir Ertuğrul YÜKSEL