Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullar açıldı, dersler başladı. Eğitim dünyanın her tarafında olduğu gibi Ülkemizde de son derece önemli bir konu. Özellikle yetişen nesil ne denli iyi eğitim görür, ne denli gelişmiş, bilgili ve problemleri çözebilir; en iyi seviyede üretime katkı verebilir durumdaysa; bu hepimizin beklediği ve istediği bir davranıştır.
MEB eğitim programı takviminden inceledim; Eğitim gün sayısı 177 gündür; bu rakam yılın yarısı bile değildir. Kaldı ki geliştirilmiş programları daha iyi seviyede yürütebilmek için; eğitim gün sayısının 210 – 220 gün civarında olması gerekir. O zaman tüm öğrenciler daha fazla eğitim ve öğretim programlarını görebilecekler; çok daha iyi seviyede kendilerini yetiştirmiş ve geliştirmiş olabilecekler. Günümüzde internet var; öğrenci ihtiyaç duyuyorsa; oradan öğrenebilir düşüncesi son derece yanlıştır. Okullarda öğrenci istemesi ve talep etmesi durumunda, cumartesi ve Pazar günleri de yetiştirme kursları açılıyor. Dolasıyla eğitim gün sayısı bununla birlikte yükseliyor düşüncesi doğru değildir. Yetiştirme kurslarının amacı verilen programa göre, öğrencinin daha yeterli hale gelmesini amaçlar.
Okulların takvim olarak; daha erken açılması; daha geç kapanması Ülkemiz koşullarına uygun değildir. Belki haziran ayında bir hafta daha geç kapanabilir. Bu olgu eğitim gün sayısına 5 gün ilave getirir. İki dönemin ortalarında getirilen; birer hafta tatil; öğrencilerin dinlenmesi ve rahatlaması için son derece uygun oluyor.
O halde bunu nasıl çözeceğiz. Milli Eğitim Bakanlığı’na ait cumartesi günleri de okula devam edilmesini müsait hale getiren; yasal düzenleme yapılmalı; böylece yaklaşık 35 gün civarında ilave eğitim günü kazanılmış olur. Yaklaşık 212 günlük bir programın uygulanmasına olanak sağlar ve problem çözülür. Bu durum öğretmenlerin tatilini azaltmaz. Yine ilk dönem sonu tatili; iki ara dönem arası tatili ve yaz tatilleri var.
Böylece daha yüklemeli bir eğitim öğretim programı uygulanabilir hale getirebiliriz. Her yaştaki öğrenci çok daha iyi seviyede yetişir.