Ekmek fiyatlarının artmaması için Toprak Mahsulleri Ofisi’nin un sanayicilerine yönelik ucuz fiyata buğday satışı devam edecek. Ancak hem uygulanacak fiyat hem de destek yöntemi değişecek.
Toprak Mahsulleri Ofisi’nin 31 Mayıs itibariyle sona ereceği ifade edilen un sanayicilerine yönelik regülasyonunun devam etmesi için Ankara’da önemli toplantılar yapıldı. Ankara’da un sanayicilerinin temsilcileri ile Tarım, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcıları, Ticaret Bakanlığı üst düzey bürokratları, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdür ve yöneticileriyle bir toplantı yapıldı. Toplantıda özellikle Hazine ve Maliye Bakanlığının enflasyonla mücadele konusundaki çabanın boşa çıkmaması için un regülasyonunun devam etmesi gerektiği ve un sanayicileri ile Tarım Bakanlığının da buna destek verdiği öğrenildi.
Bu toplantıdan sonra bakan yardımcıları kendi bakanlarına toplantıyla ilgili bilgi aktardıkları ve regülasyonunun devamı yönünde karar alındığı ifade edildi.
Regülasyonda fiyat artıyor ve yöntem değişiyor
Ekmek fiyatlarındaki artışı önlemek amacıyla Toprak Mahsulleri Ofisi Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarında da un sanayicilerine ucuz buğday temin etmeye devam edecek. Bugüne kadar tonu 3 bin 600 liradan un sanayicilerine buğday veriliyor ve un sanayicilerinin de 50 kiloluk un çuvalını 260 liradan satmaları taahhüt ediliyordu.1 Haziran itibariyle Toprak Mahsulleri Ofisi un sanayicilerine buğdayın tonunu 4 bin 500 liradan verecek ve unun çuvalının da 325 liradan satılması taahhüt edilecek. Dolayısıyla un fiyatında çuval başına 65 lira zam gelecek. Bu da mutlaka ekmeğe yansıyacak.
Ayrıca, bugüne kadar olan uygulamada un sanayicileri Toprak Mahsulleri Ofisi’nden önce buğday tahsisi alarak ucuza un satıyordu. 1 Haziran itibariyle bunun tersi olacak. Un sanayicileri ucuza un satacak sonra Ofis’ten tahsisli buğday alacak.
Üretime ve çiftçiye destekler artırılmalı
Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Başkanı Haluk Tezcan, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin un regülasyonunun sona ermesi durumunda un fiyatlarına zam yapılmasının kaçınılmaz hale geleceğini bunun da enflasyon üzerine olumsuz etkisi olacağını belirterek telefon görüşmemizde şu bilgileri verdi: ” TMO’nun un sanayicilerine buğday tahsisatı 1 Haziran itibariyle bitiyordu. Bunun ekmek fiyatına yansımaları ile enflasyonla mücadele konusunda verilen emeklerin boşa gideceği belirtilerek regülasyona devam edilmesi yönünde bir karar alındı. Bizde un sanayicileri olarak sürecin devamını istiyoruz. Enflasyonla mücadele kapsamında bunun devam etmesi çok önemli. Buna göre Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında da bu tahsisat devam edecek. Daha sonra da tekrar değerlendirilecek. Biz aynı zamanda üreticinin desteklenmesi gerektiğini özellikle söyledik. Yani üretimi artırmamız gerekiyor. Bu nedenle üreticiye, çiftçiye verilen desteklerin de mutlaka arttırılarak devam etmesi yönünde görüş bildirdik.”