Türkiye şu anda oluşmuş rakamlara göre 263 milyar, 828 milyon kilovatsaat elektrik tüketmektedir. Üretim 2014 e göre 2015 te %2,6 arttı. Bu üretimin yaklaşık % 2,8 i komşu ülkelerden ithal edildi. Ülkemizde elektrik üretiminin % 38 i doğal gazdan elde ediliyor. (Ekim 2015 sonu rakamı) Doğalgazdan elektrik üretimi; son beş yılda yaklaşık % 10 azalarak % 38 düzeyine gerilemiştir. Oysa Türkiye enerji kaynağı olarak kullandığı doğalgazın yalnızca %2 sini öz kaynaklarından üretebilmekte; geri kalan % 98 i ithal etmektedir. Oysa Türkiyenin 1 yıllık doğalgaz tüketimi yaklaşık 50 milyar metreküp düzeyindedir. Buna karşılık doğal gazın yaklaşık 12,44 ünü Azerbaycan’dan; 10,43 ünü Cezayir’den (sıvılaştırılmış LNG olarak); %17,86 sını İran’dan; 4,76 sını Nijerya’dan (sıvılaştırılmış LNG); % 54,51 ini de Rusya’dan almaktayız. Petrolün ise % 9,6 sını yerli kaynaklardan; % 90,4 ünü ithal kaynaklardan karşılıyoruz. Rusya’nın bildiğiniz üzere Suriye’de hava ve deniz üssü vardır ve Rusya Suriye’nin (Esad Yönetimi) hamiliğini üstlenmiştir. Diğer yandan ; bildiğiniz üzere Suriye’de iç savaş vardır, ve bu iç savaşın durması veya durdurulması; tarafların ateşkes yaparak; yeni bir Anayasa ve 1,5 yıl sonra seçime gidilecek şekilde; anlaşarak; seçimle işbaşına gelen bir Meclis ve oradan çıkacak hükümetle kamu düzeni, ve Suriye’nin toprak bütünlüğü korunarak; zor görünmektedir. Bildiğiniz üzere Rusya’yla sınırımızı ihlal eden Rus uçağı (Suriye sınırı) kriz doğmuş ve bu yüzden; Rusya Türkiye’den; verdiği doğalgaz karşılığında ithal ettiği tarım ürünlerine; konfeksiyon ürünlerine ve mütayitlik hizmetlerine; Türk şirketlerine ambargo uygulamaktadır. Dileğimiz ve temennimiz Suriye’de barışın sağlanması ve can güvenliği nedeniyle; Türkiye’ye gelen 2,5 milyon ; yine Ürdün’deki ve Lübnan’daki Suriye’lilerin ülkelerine dönmeleri; ve Suriye’deki iç savaş problemlerinin bitmesidir. Eğer Suriye problemi barışcıl yöntemlerle çözümlenebilirse; Rusya’ylada büyük ölçüde problem yaşanmıyacaktır.
Diğer taraftan hidrolik kaynaklardan elektrik üretimindeki pay 2010 da % 26;1 seviyesinde iken; 2015 sonu itibarı ile bu oran % 27,5 seviyesine gelmiştir. Enerji elde ettiğimiz kaynaklara mutlaka (temiz enerji elde etme kaynakları ) rüzgar enerjisini; daha da önemlisi güneş enerjisinden büyük miktarlarda elektrik enerjisi elde etmeye yarayan teknolojileri yaşama geçirmeliyiz. Özellikle iyi güneş alan Güney Bölgelerimiz; güneş Enerjisinden elektrik enerjisi elde etme yönünden son derece uygundur.
Stratejik anlamda Türkiye 3 aylık (asgari) doğalgaz stoklama tesislerini deniz yolları üzerinde inşa etmelidir. Şu anda bu kapasite yalnızca 24-25 günlüktür. Çünkü doğabilecek bir kirizde; bu kaynakları kullanabiliriz; aksi takdirde (Şu anda elektrik üretiminin % 38 i doğalgazdan elde ediyoruz.) bir anda Türkiye karanlıkta kalabilir. Türkiye şu anda 644 milyon metreküp doğalgazı kendi öz kaynaklarından üretmekte; bilinen doğalgaz rezervleride 7 milyar metreküp dolaylarındadır. Diğer yandan American ‘Shale Gas’ firması Türkiye’de 434 milyar metreküp kaya gazı olduğunu söylemektedir. Kaya Gazı’nın çıkarım teknolojisi değişik olduğundan; bu teknolojiyede sahip olmamız; çıkarım yönünden önemlidir; ve enerji ihtiyacımızın bir bölümünü karşılıyabilir. Şu anda olumlu bir durumda petrol fiyatlarının Dünya Borsalarında düşmesi; bu ülkemiz için oldukça iyi; ama petrol satan ülkeler yönünden; gelirleri düştüğü için kötüdür. Doğal Enerji kaynaklarının önemli bir bölümü Orta Doğu’dadır; ve bu Orta Doğuya barışı getirmelidir.