Gerçek arkadaşlığın ne anlama geldiği konusunda hepimizin farklı görüşleri var. Bazılarımız derin duygusal bağlantılar arar ve diğer insanlarla birlikte planlar yapmaya öncelik veririz. Diğerleri ise sık sık iletişim halinde olmayı sever ve zor zamanlarda arkadaşlığın orada olmakla kanıtlandığına inanır.

Ancak, bu bireysel beklentilerin ötesinde, bilim kalıcı arkadaşlıklar hakkında ne diyor? Daha ilginç bulgulardan bazılarına bir göz atalım.

Birbirleri hakkında derin bilgi

Arkadaşlarınızı tanıdığınızı düşünüyor musunuz? Genellikle arkadaşlığın, arkadaşlarımız hakkında ne kadar bilgi sahibi olduğumuza ve onları ne ölçüde tanımlayabildiğimize ve nelerden hoşlanıp hoşlandıklarını anlayabildiğimize bağlı olduğunu düşünme eğilimindeyiz. Ancak Psychological Science’ta yayınlanan ilginç bir çalışma, iki arkadaşın her birini neyin rahatsız ettiğini bilmesinin daha da önemli olduğunu buldu.

Özellikle ne tür durum ya da olayların arkadaşlarımızda olumsuz bir duygusal tepkiyi tetiklediğini anlamakta fayda var gibi görünüyor. Araştırmaya göre bu, ilişkide çatışma duygularının azalması ve derinlik duygularının artmasıyla ilişkilendirilerek daha uzun süreli bir arkadaşlığa yol açıyor.

Minnettarlık ifadeleri

Tüm ilişkiler (arkadaşlıklar ve diğer türler), çatışmaların ve sorunların olduğu zor zamanlardan geçer. Bu nedenle, bir arkadaşlığın sürmesi için her iki arkadaşın da birbiriyle iletişim kurabilmesi önemlidir. Bu açıdan, şükran anahtarıdır.

Studies in Psychology tarafından incelenen bir araştırma, bir arkadaşlıkta şükran ifade etmenin her iki tarafın da birbirlerine ilişkin olumlu algılarını artırdığını gösteriyor. Çatışmaları sağlıklı ve iddialı bir şekilde çözmenin tek yolu bu olduğundan, ömür boyu sürecek arkadaşlıklar için çok önemli bir unsurdur.

İletişim sıklığı

Daha önce de belirttiğimiz gibi, tüm insanlar arkadaşlarına aynı derecede değer vermez veya onlarla vakit geçirmeye ihtiyaç duymaz, ancak bu, kalıcı bir arkadaşlığın önemli bir bileşeni gibi görünmektedir. Gerçekten de, Uluslararası Yaşlanma ve İnsani Gelişme Dergisi’nde yayınlanan bir araştırma, temas sıklığının arkadaşlığın yararlarıyla ilişkili olduğunu öne sürüyor.

Arkadaşlar, yüz yüze görüştüğünüz, zamanınızın çoğunu ve etkinliklerinizin çoğunu paylaştığınız kişilerdir. Ayrıca, refahınıza ve sağlığınıza katkıda bulunurlar. En sağlıklı ve tatmin edici ilişkilerin zaman içinde en çok sürdürmek isteyeceğiniz ilişkiler olduğunu düşünürsek, bu durum birlikte anları sık sık paylaşmanın önemi hakkında fikir veriyor.

Kendini ifade etme

Bir arkadaşlığın ana maddesi duygusal yakınlıktır. Bu, yakınlık, bağlantı ve karşılıklı sempatiden oluşur. İyi bir arkadaşlıkta her iki kişi de birbirini tanır, anlar, takdir eder ve saygı duyar. Ancak bu kendiliğinden oluşan bir şey değil. Aslında, kendini açma yoluyla inşa edilmiştir.

Kendini açma, kendinizle ilgili bilgileri paylaşmaktan, diğer kişiye açılmaktan ve iç dünyanıza erişmelerini sağlamaktan oluşur. Bir arkadaşlığın derinleşmesi, sağlamlaşması ve büyümesinin sağlanmasında en önemli etkenlerden biridir (Oswald, 2017).

Güvenlik ve destek

Son olarak, üyeleri için güvenli alanlar yaratan kalıcı arkadaşlıklar. Güvenli bir alan, arkadaşlarınızın sırlarınızı saklayacağından ve ihtiyaç duyduğunuzda cesaretlendirmek, takdir etmek ve pratik destek sunmak için hazır olacağından emin olmanızı sağlar.

Bu fikir  Arkadaşların manevi ve duygusal destek sağlamanın yanı sıra dış tehditlere ve strese karşı koruma sağladığını belirtir. Aslında, kalıcı bir dostluğun temellerinin karşılıklılık ve her iki tarafın dengeli çabaları olduğunu iddia eder.