Ağırlıklı olarak siyasi yazılar yazdığımızdan bu yazının konusunun da muhtemelen siyasi olacağı düşünülebilir. Aslında siyaset, ticaret, üretim, hizmet.. farketmez yönetimi gerekli olduğu her alanda "organize" olunmalı.
Bu yazının konusu üretim, imalat, istihdam merkezi olan Organize Sanayi Bölgelerine (OSB) ilişkindir. OSB'ler devletin sanayicilere altyapısını hazırlayıp, çeşitli teşviklerle desteklediği, özel avantajları olan üretim ve istihdam bölgeleridir. Kendi yasası ve yönetmelikleri vardır. Başlangıçta müteşebbis heyetle yönetilir, belli doluluk oranına ulaştıktan sonra "genel kurul" aracılığı ile bizzat sanayiciler tarafından yönetilir.
Yönetim Kurulu Başkanı, Yönetim Kurulu Üyeleri ve bölge müdürü tarafından yönetilir. Kendine ait özerk enerji, çevre, İSG ve güvenlik birimleri olur. Sektörel alt birimleri olur. Kalite, inovasyon, ihracat ve tanıtım birimleri olur. Daha çok 10 ila 50 işçi arasında eleman istihdam eden Küçük Orta Boy İşletmeler (KOBİ) vardır.
Karadeniz'deki OSB'leri ilişkin olarak dün servis edilen bir haber vardı.
Habere göre, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Artvin hariç tüm illerde bir veya birden fazla Organize Sanayi Bölgeleri (OSB) bulunurken, organize sanayi bölgeleri bölge ve ülke ekonomisinde isimlerinden söz ettirmeye hazırlanıyor."
Ordu'da Ordu ve Fatsa'da iki OSB var. Haberde her ikisinin de Yönetim Kurulu Başkanı olarak Olgun Topkaya gösterilmiş. (Genel Kurula geçmeyen OSB'lerde nasıl yönetim kurulu başkanı seçilmiş, bilemiyoruz. Çünkü buralarda Müteşebbis Heyet olur ve Başkanı da Vali ya da Belediye Başkanıdır.)
İki OSB'ye ilişkin bilgiler şöyle:
"Fatsa OSB içinde 10 adet tekstil, 4 adet kil toprak, 5 adet gıda, 2 adet makine sanayi, 4 adet ağaç işleme, 2 adet çinko oksit ve 1 adet mermer fabrikasının faaliyet gösterdiğini kaydeden Topkaya, "Fatsa OSB genişleme alanı faaliyete geçeceği zaman 5 bin kişi hedeflenmektedir. Fatsa OSB'de faaliyet gösteren sanayicilerimiz, bölgeye gerek istihdam gerekse yatırım olarak sayısız pozitif etki sağlamaktadır. Ordu Organize Sanayi Bölgesinde 74 adet sanayi parselinden 69 sanayi parselinin 62 adet sanayiciye tahsis edilmiştir. OSB'de sanayi parseli talebinin yüksek olması nedeni ile yeni yatırım arayışları içerisinde olan sanayicilerin taleplerine cevap veremediğini söyleyen Topkaya, "DOKA'nın da desteği ile Ordu 2. OSB ile ilgili Fizibilite Raporu hazırlanmış ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımızca da uygun bulunarak Ordu Karaağaç BölgesindeOrdu 2. Organize Sanayi Bölgesinin kurulmasına yönelik faaliyetler başlamıştır. Ordu 2. OSB bin 50 dönümlük bir alanda kurulacaktır. İstihdam hedefi doğrudan 5 bin olarak tahmin edilmektedir."
***
Özetle Ordu'da büyümek isteyen sanayiciler ve yeni girişimciler yatırım alanı arıyor. Hayile Ordulular da iş ve istihdam bekliyor. Ordu'da uzun süredir dillendirilen 2. OSB'ye ilişkin işlemler bitirilmeli ve yatırımcıların elinden,"yerimiz dar" mazereti alınmalıdır. AKP Ordu'da aldığı yüksek oyla ve 4-1'le övünürken, karşılığını da vermeli...