Sağlıklı bir öz saygıya sahip olmak, fizikselden duygusala kadar yaşam kalitesi için çok önemlidir. Bu yazıda size kendi değer algınızı nasıl geliştirebileceğinizi anlatacağız.

Dolu ve tatmin edici bir hayata sahip olmak için sağlıklı bir öz saygı oluşturmak şarttır. Kendinizle olumlu bir ilişki geliştirmenize, zorluklarla dirençli bir şekilde yüzleşmenize ve tatmin edici ilişkiler kurmanıza yardımcı olur. Refahınızı ve yaşam kalitenizi iyileştirmek için üstlenmeye değer bir süreçtir.

Sağlıklı benlik saygısı, kişisel değer ve kabule ilişkin sağlam ve dengeli bir temelin kurulması anlamına gelir. Bu, bir dizi algı, düşünce, değerlendirme, duygu ve davranış eğiliminin oluştuğu çocukluk döneminde başlayan sürekli bir süreçtir. Konuyla ilgili daha detaylı bilgiyi aşağıdaki yazımızda öğrenelim.

Sağlıklı bir benlik saygısı nasıl oluşturulur?

Sağlıklı bir öz saygıya sahip olmak, zaman ve çaba gerektiren bir süreçtir ancak bunu başarmak mümkündür. Size yararlanabileceğiniz bazı ipuçları sunacağız.

Başarılarınızı tanıyın

Sağlıklı bir özgüven geliştirmenin temel tavsiyelerinden biri, ne kadar küçük olursa olsun başarılarınızı tanımayı ve onlara değer vermeyi öğrenmektir. Becerileriniz ve yeteneklerinizle gurur duyun.

Kişisel bakım uygulayın

Kendinize iyi bakmaya zaman ayırın. Bu, sağlıklı beslenmeyi, egzersiz yapmayı, yeterince dinlenmeyi ve iyi kişisel hijyeni korumayı içerir. Uluslararası Spor ve Egzersiz Psikolojisi Dergisi’ndeki bir makalede belirtildiği gibi, bedeninize ve zihninize iyi bakmak, öz saygıyı güçlendirmek için çok önemlidir.

Düşüncelerinizin farkında olun

Düşüncelerinize dikkat edin ve olumsuz olanları daha olumlu ve gerçekçi olanlarla değiştirin. Aşırı özeleştiriden kaçının ve niteliklerinize ve güçlü yönlerinize odaklanın.

Ulaşılabilir hedefler belirleyin

Gerçekçi ve ulaşılabilir hedefler belirlemek, güvenlik ve tatmin duygularına yol açar. Bunları başarmanın ve süreçten keyif almanın stratejilerinden biri, bu hedefleri daha küçük adımlara bölerek her ilerlemeyi kutlamaktır.

Kendinizi pozitif insanlarla kuşatın

Sizi destekleyen ve değerli hissetmenizi sağlayan insanları seçin. Sizi sürekli eleştiren veya kendinizi kötü hissetmenize neden olan kişilerden kaçının; tam tersine, kendinizi büyümenize ilham veren ve yardımcı olan kişilerle çevrelemek en iyisidir.

Kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeyi öğrenin

Hiç kimse mükemmel değildir ve hepimizin geliştirilecek alanları vardır. Güçlü ve zayıf yönlerinizi anlayın, kabullenmeye çalışın ve kendinize karşı şefkat geliştirin.

İhtiyacınız olursa yardım isteyin

Duygusal sorunlarla uğraşıyorsanız veya özgüveniniz yaşam kalitenizi etkiliyorsa profesyonel yardım almayı düşünün. Psikolojik terapi, benlik saygısını güçlendirecek araçlar sunar.

Sağlıksız bir özgüven türü var mı?

The American Psychologist tarafından paylaşılan bir çalışma, yüksek benlik saygısının sosyal ilişkilerde, başarıda, fiziksel ve zihinsel sağlıkta olumlu faydaları olduğunu vurguluyor. Ancak kişinin refahına ve yaşam kalitesine zarar veren sağlıksız özgüven türleri de vardır; bunlar şunlardır:

·         Düşük benlik saygısı: Bir kişi kendisi hakkında olumsuz ve değersiz bir görüşe sahip olduğunda, kendini yetersiz veya değersiz hisseder. Bu, aşağılık duygusuna, güvensizliğe ve kendini kabul etme ve değer vermede zorluklara yol açar.

·         Şişirilmiş özgüven: Kendileri hakkında abartılı derecede olumlu fikirleri vardır. Başkalarından sürekli takdir ve hayranlık bekleyen kibirli, narsist insanlardır. Bu benlik saygısı kırılgan olabilir ve dış onaya bağımlı olabilir, bu da eleştiri veya başarısızlıkla başa çıkmada zorluklara yol açabilir.

·         Karşılaştırmalı benlik saygısı: Bu, kendinizi sürekli olarak başkalarıyla karşılaştırmayı ve başkalarına göre kendinizi nasıl algıladığınıza göre kendinize değer vermeyi içerir. Her zaman kendinizi diğerlerinden aşağı veya üstün hissedersiniz, bu da kıskançlığa, kırgınlığa veya sık sık dış onay arayışına yol açar.

·         Koşullu benlik saygısı: Bu, mesleki başarı, fiziksel görünüm veya başkalarının onayı gibi başarılara dayanır. Bu insanlar ancak belirli standartları karşıladıkları zaman kendilerini iyi hissederler, bu da sürekli bir tatminsizlik duygusuna ve istikrarlı ve sağlam bir öz saygıyı sürdürmede zorluklara neden olabilir.