Sevgi Çemberi(Yaşanmış öyküler), azmin, sabrın, yaşama dört elle sarılmanın ve de sevginin eseri bir öykü kitabı. Halis Açacak, yaklaşık 70 yaşında emekli bir edebiyat öğretmeni. Ama ömrü sürekli öğrenmek için çabalayan bir öğrenci heyecanı ve yazma telaşı ile geçen bir ağabeyim.
Yıllardır biriktirdiği öykülerini nihayet Bodrum’a yerleştikten sonra yayınladı. Kitap elime iki gün önce posta ile ulaştı. Yıllardır ödeme belgeleri dışında postacıdan hemen hemen hiçbir ileti almıyordum. Ama haberim vardı ve de Halis Açacak’ın SEVGİ ÇEMBERİ isimli kitabını bekliyordum. Gelir gelmez heyecanla açtım. 156 sayfalık kitabın içinde 24 tane öykü olduğunu gördüm. Kitabın ismi gibi kapağı da sevgi çağrıştıran amatör bir çalışmadan oluşuyordu. Bu sadelik ta 1973’ten beri tanıdığım Halis Açacak’ı yansıtıyordu. Kitabı bir solukta okudum.
Halis Açacak, Osmaniye ilimizin Kırmıtlı köyünde doğmuş. Düziçi öğretmen okulunu bitirdikten sonra atandığı veya sürüldüğü her yerde yörenin ve ülkenin sorunları ile ilgilendi. TÖS(Türkiye Öğretmenler Sendikası) daha sonrada TÖB-DER(Tüm Öğretmenler Birleşme ve Dayanışma Derneği) nin ya kurucusu ya da üyesi oldu. Doğru mücadele edebilmenin yolunun okumaktan geçtiğini bilen yazarımız. Ülkemiz aydınlarının yaşadığı tüm zorlukları yaşayarak kendisini geliştirdi.
Halis Açacak, yaşadıklarını özellikle gelecek kuşaklara gençlere yol göstersin diye yaza yaza bu günlere geldi.70 yaşına gelmiş bir aydının hala öğrenme ve öğrendiğini yansıtma çabası başlı başına örnek alınacak bir davranıştır. Biliyor ve de inanıyorum ki; Halis Açacak, kısa süre sonra yeni çalışmalarını da bizlere ulaştıracaktır.
Kitabın içeriğine gelince, dil olarak oldukça akıcı kolay okunan kısa öykülerden oluşuyor. Kitap yıllar önce okuduğum Fakir Baykurt’un ONBİNLECE KAĞNI adlı kitabını çağrıştırdı. Yazar bu kitabında kurmacadan çok yaşanmış öyküleri herkesin anlayacağı bir dil ile süslemeye gerek duymadan yalın bir şekilde anlatmış. Öykülerin hepsi duygu yüklü, hepsi insan sevgisi içeriyor. Hepsinde bugünlere nasıl geldiğimizi anlatan dersler var.
Yazar Halis Açacak’ın özel yaşamında da kutsadığı ve üzerine titrediği sevgi ve sadakat duyguları bazı öykülerde özenle vurgulanmış. Doğduğu yerlerin özünü yitirmeyen sanatçı, kapitalist toplumun özellikle şehir yaşamının da katkıları ile aşkı ve sadakati tüketen küçük burjuva yaşam tarzını da bazı öykülerde gündeme getiriyor.
Özellikle eğitimin ve öğretmenlik mesleğinin tartışıldığı bu günlerde bu kitabı tüm öğretmenlerin okuması gerekmektedir. Yazar her ne kadar öykülerde kendinden bahsetmese de bazılarında kendi yaşamından kesitler olduğu görülüyor.
Halis Açacak’ın, özellikle gençlerle buluşması için önümüzdeki günlerde dostlarımın da katkıları ile çalışmalar yapacağım. Bu çaba ve güzellikler çoğaldıkça ülkemiz zenginleşecektir.
Eline yüreğine sağlık Halis Açacak.