Hemen girelim yazıya. Seçime 16 parti girmiş. Bağımsız aday yok. AKP oyların %63.3'üne tekabül eden 276 bin 755 oy almış. Oylarını 7 haziran seçimlerine göre yüzde 10 artırmış. 5 milletvekilliğinin 4'ünü kazanmış, Numan Kurtulmuş, Oktay Çanak, Metin Gündoğdu ve Ergün Taşçı'yı milletvekili olarak TBMM'ye göndermiş. Bir önceki seçime göre vekil sayısını 1 artmış.
CHP oyların yüzde 24.5'ine tekabül eden 107 bin 151 oy almış. Oyları 7 Haziran seçimlerine göre yüzde 4 düşmüş. 4 ay önce vekil olan Seyit Torun'u yeniden milletvekili olarak TBMM'ye göndermiş. Milletvekili sayısı 2'den 1'e düşmüş, Dr.Mustafa Adıgüzel seçilememiş.
Milliyetçi Hareket Partisi bir önceki seçimde 1. sıradan aday gösterdiği Cemal Enginyurt'un yerine ilk sıraya Onur Şahin'i aday olarak belirlemiş. Seçimde oyların yüzde9.4'üne tekabül eden 41 bin 194 oy almış. Oyları bir önceki seçime göre yüzde 4 düşmüş.
Saadet Partisi oy yüzde 2,3 olan oy oranından yüzde 0,7'ye, Büyük Birlik Partisi ise önceki seçimde %0.2 olan oy oranını yüzde 0.5'e çıkarmış. HDP'nin oyu % 0.8'den % 0.4'e inmiş.
Diğer partilerin aldıkları oyları sayı olarak şöyle:
HKP 1.487, VP 1.051, DP 947, DSP 618, BTP 542, KP364, MP 250 oy almışlar.
LDP (Liberal Demokrat Parti) ve DYP (Doğru Yol Partisi) sıfır çekmiş.
***
Ordu'da AKP seçimi nasıl kazandı?
Birincisi 7 Kasım seçimlerine göre daha çok çalıştılar. Aday listesinde 3 ve 4. sıralara yeni aday koydular. Özellikle 3. sıra adayı Metin Gündoğdu, Büyük Birlik ve MHP tabanındaki oyları AKP'ye getirdi. Gündoğdu seçim kampanyasına yeni bir heyecan ve hareket getirdi.
ikincisi Prof. Dr. Numan Kurtulmuş Ordu'ya 7 Haziran'da ayağını sürüyerek gelmiş, tıpkı misafir gibi dolaşmıştı. Ama 1 Kasım'da daha aktif çalıştı. İlçelerde daha iyi tanındı. Özellikle kamu yönetimleri; Valilik, kaymakamlıklar ve daire müdürleri üzerinde ağırlığını hissettirdi. İl ve ilçe teşkilatları komiteler daha aktif çalıştı.
Üçüncüsü yerel yönetimler sahaya indi. Başta Büyükşehir Belediyesi olmak üzere ilçe belediyeleri organize oldu. Bir önceki seçimde fatura yerel yönetimlere kesildiğinden o imajı yıkmak için gayret gösterdiler. Kamu kaynaklarını iyi kullandılar. İşkur'la umut, vakıflarla yardım dağıttılar. Bir de Ankara'da çizilen ve Türkiye genelinde uygulanan "harp stratejisi" eklenince zafer kaçınılmaz oldu.
***
AKP 14 yıldır Muhalefet partileri seçimi neden kaybettiklerine ilişkin çok sayıda mazeret bulabilir. Ama meşhur bir söz vardır:
"Hiçbir mazeret başarının yerini tutmaz."