Cumhuriyetin 100 yılında  Atatürk’ün Temellerini Attığı Savunma ve Güvenlik Kurumları ; Veli Fatih Güven yazmış;  Türkiye Cumhuriyeti’nin Devletin kurucusu ve banisi Mustafa Kemal Atatürk’ün onuncu yıl nutkunda Türk Milletine yaptığı konuşmada  Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinde Türk Kahramanlığı ve yüksek Türk Kültürü’nün olduğunu söylemiştir. Milli Güvenlik anlayışında ‘Türkiye Cumhuriyetini  ilelebet yaşatacak derin tarihsel, siyasi, ideolojik ve kültürel dinamiklerde yatmaktadır.

       Atatürk ve Türkiye’nin modernleşmesini;  Prof Dr Halil İnancık yazmış.  Ord Prof;  Aydın Sayılı göre ilim; içtimai şartları aşan, objektif mahiyetiyle gelenekleri bertaraf eden; topluma değişme ve dinamizm getirir. İlim ileri bir teknolojiyi getirir ve cemiyetin üretim gücünü ve refah seviyesini yükseltir.  Prof  Mümtaz Turhan’a göre ilim teknik, hukuk ve hürriyettir.

       Cumhuriyetin 100 Yılı Anısına; ‘Atatürk Dönemi’nin ilk Otomobil Yarışları’ yazısını Dr Emine Kısıklı’ yazmış; Organizasyonunu Otomobilciler Cemiyeti’nin üstlendiği 1927 yarışları en hızlı   ve en az yakıt harcıyan aracı belirlemeyi hedeflemişti. Cumhuriyetin 100 yılı anısına; Atatürk döneminin ilk otomobil yarışları yapıldı. O dönemlerde yarışları  Turing ve Otomobil Kurumu organize etti.  Bu organizeyi Turing Kurumu ve Milliyet gazetesi işbirliği ile düzenlendi. Bu yarışmalar hem erkekler; hem de kadınlar kategorisinde yapıldı.  Yarışlara gündem olarak en çok Milliyet gazetesi yer verdi; çünkü yarışların organizatörü durumundaydı. 1932 yılındaki otomobil yarışlarında 4 silindirli; 1933  yarışlarında 8 silindirli, 1934 yarışlarında ise daha kuvvetli bir otomobil kullandığını söyleyen Samime Burhan Cahit Hanım; Türk kadınının her alanda olduğu gibi otomobil yarışlarında da başarılı olacağına inanmaktaydı. 

    Anıtkabir’de bulunan Atatürk’ün makam otomobilleri ve bu otomobillerin restorasyonunu;  ‘Kasım Mehmet Teke’ yapmış Cumhuriyetimizin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyalar bizler için son derece önem kazanmaktaydı. Anıtkabir’i ziyaret edenler Atatürk’ün sağlığında kullandığı özel eşyaları göreceklerdir.  2524 sayılı ‘Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Kanunun’ 2 maddesi uyarınca hazırlanan; ‘Anıtkabir Hizmetlerinin Yürütülmesine İlişkin Yönetmeliğe göre Atatürk’ün giyim kuşam, araç gereç, kitap, belgelerle malzemelerini satın almak, kabul etmek, derlemek, envanterini tutmak ve görücü hizmetine sunma görevi yapar. Anıtkabir Komutanlığı Cumhuriyetimizin Gazi Mustafa Kemal  Atatürk’ün kişisel eşyalarını gözü gibi bakar. Atatürk’ün sağlığında kullandığı 3 otomobil Anıtkabir’de  bulunuyor. 6 Kasım 2012 tarihinde Anıtkabir Bakım – onarım ve Restorasyon Kurulu tüm üyelerinin katılımıyla toplanmış ve oybirliği ile ‘Atatürk’e ait otomobillerin restorasyonu ‘Antika otomobil Federasyonu’nun önerisi olan otomobilleri Antika otomobil Federasyonu’nun atölyelerinde tek tek görülüp özgün halinin korunarak uzman bir personel eşliğinde restorasyonunun yapılmasına oy birliği ile karar verildi. (Bilgiler: Anıtkabir Bakım onarım ve Restorasyon Kurulu karar defteri.)

     Anıtkabir Dergisi’nde yayınlanacak Yazılarla ilgili esaslar.

     Anıtkabir Dergisi 3 ayda bir çıkarılmakta  ve 1000 adet basılmaktadır. Dergide Atatürk ile ilgili; yada ilişkilendirilen araştırma yazıları, makaleler ve şiirlere yer veriliyor. Dergiye gönderilen yazılar daha önce başka yerde yayınlanmamış olmalıdır. Yazıların içeriğinden yazarları sorumludur. Yazılar Anıtkabir Derneği Yayın Kurulu tarafından incelenip;  yayınlamaya değer görülürse; yine aynı kurul tarafından incelenip;  yine aynı kurul tarafından belirlenecek zamanda yayınlanır. Yazarlar kendini tanıtıcı bilgileri; unvan, görüş, kurum, haberleşme adresi; telefon ve belgegeçer numaraları, bir fotoğraf, e- posta adresi yazılarıyla birlikte Anıtkabir Derneğine gösterirler. ‘Anıtkabir Derneği Yayın Kurulu’ tarafından yayınlanması uygun görülen yazıların sahiplerine 500 tl telif ücreti ödenir ve adet dergi ücretsiz olarak gönderilir. 

  Yazılar A – 4 kağıdının bir yüzüne ve 10 (on ) sayfayı geçmeyecek şekilde, bilgisayar ortamında yazılıp;  posta, yada elektronik posta ile gönderilir.

      Daha belirgin başka kurallarda var; Dergi 23 yıldır çıkıyor. Sayı 91; Ekim 1923.  3 ayda bir yayınlanıyor. O halde yılda 4 sayı çıkıyor. Dergide; Atatürk’ün okuduğu kitap sayısı 3997 kitap; yabancı dilde olanlar; Türkçe’ye çevrilmiş; okuduğu kitaplarda önemli gördüğü yerlerin altı çizilmiş; bazen dip notlar ve kendi görüşü açıklamalar yazmış; bu bilgileri içeren her biri yaklaşık 500 er sayfalık 24 ciltten oluşan bir eser hazırlanmış ve istifadeye sunulmuştur.

Web: www.anıtkabir.com.tr      https://www.anıtkabir.com.tr/ içerik: 9 kitap yayınları

       Yazıyı yazmaktaki amacım; Anıtkabir Dergisini  tanıtmak; ve geniş  okuyucu kitlesinin bilgisine sunmaktır.