MÜZELER HAFTASI
18-24  Mayıs tarihleri arası müzeler haftasıdır.  Müzeler haftasında ülkemizin var olan kültür varlıkları ve bunların korunması;  gereği anlatılarak Milli Kültür ve  Tarih ile ilgili eserlerin halka gösterimine çıkan sergileme yeridir. 
             Eski  eser  belge, kalıntı ve anıtlardır. Eski eserler bize  insanların inanç, yaşayış, düşünce tarzları hakkında bilgi verir.
              18 Mayıs Uluslar  Müzeler Konseyi  (İCOM)tarafından 'Uluslar Arası Müzeler Günü' olarak kabul edilmiş olup 'Unesco' tarafından 18 Mayıs günü tüm dünyada 'Müzeler  Günü' ilan edilmiştir. Ülkemizde 1982 yılından sonra devamlılıkla 18-24 Mayıs 'Müzeler Haftası' olarak kutlanmaktadır. 
             Eski eserlerin ilk derlenip, toparlanıp sergilendiği yer İngiltere'dir. Bugünkü müzelerin ilk derlenip temellerinin atıldığı yer Londra olmuştur. Müzeler başlangıçta sadece bilim adamlarına ve devlet yöneticilerine açıktı. 1850 yılından sonra müzelerdeki sergilenen eserler halkın gösterimine sunuldu.
             Osmanlı'da müze 1846 yılında Ahmet Fethi Paşa tarafından başlatıldı. İlk müze  İstanbul'da  Aya İrini Kilise'sinde kuruldu. Daha sonra Osman Hamdi Bey zamanında  Nemrut Dağı'nda ve diğer  yerlerde; yapılan kazılarda elde edilen eserler İstanbul'a  getirilip  'İstanbul Arkeoloji Müzesi' kuruldu. Osman Hamdi Bey ölünce bu göreve Halit Eldem atandı.  Onun zamanında da  'İslam Müzesi' kuruldu.
             1924 te 'Topkapı  Sarayı Müze' olarak açıldı. 1928 yılında  'Etnoğrafya Müzesi'  hizmete girdi. 1934 yılında Ayasofya, bu arada da İzmir , Bursa; Konya  , Manisa;  Antalya, Afyon, Adana, Edirne,  Kayseri  müzeleri açıldı. 
             Daha sonra bir yandan müzeler açılırken; diğer yandan kazılar yapılmaya devam edildi.  Roma Hamamı, Boğazlıyan, Alişar, Alacahöyük, Ahlatlıbel  kazıları; ilk arkeolojik kazılardır. Bu kazılardan çıkan eserler  'Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesindedir'. Bugün 127 müzemiz vardır ve yaklaşık 2 milyondan fazla eser sergilenmektedir.
             Müzeler geçmişten günümüze uzanan kültür ve tarihin ne olduğunu ortaya koymadır;  bu eserlerin kayıtlanıp, saklanıp, korunduğu ve sergilendiği yerdir.  Turistlerin hemen hepsi gittikleri yerlerdeki müzeleri gezerek o ülkenin kültürü ve değerleri, geçmiş yaşantıları hakkında fikir sahibi olabilirler. Bu arada müzeleri ziyaret eden turistler ödedikleri ücretle ülkemize döviz girdisi sağlarlar. Bu bağlamda müzeler aynı zamanda ekonomik birer değerdir.  Müzeler yalnız geçmişteki kültür varlıklarının sergilendiği yer değil aynı zamanda Etnoğrafya,  Fen,  Doğa ve Folklor  müzeleride yakın geçmişin sanat ve zeka ürünlerinin ortaya konulduğu yerdir. Müzelerin bir diğer işlevi ise eğitimdir.
            Güzel günler dileğimle…     

18-24  Mayıs tarihleri arası müzeler haftasıdır.  Müzeler haftasında ülkemizin var olan kültür varlıkları ve bunların korunması;  gereği anlatılarak Milli Kültür ve  Tarih ile ilgili eserlerin halka gösterimine çıkan sergileme yeridir.  Eski  eser  belge, kalıntı ve anıtlardır. Eski eserler bize  insanların inanç, yaşayış, düşünce tarzları hakkında bilgi verir.             

18 Mayıs Uluslar  Müzeler Konseyi  (İCOM)tarafından 'Uluslar Arası Müzeler Günü' olarak kabul edilmiş olup 'Unesco' tarafından 18 Mayıs günü tüm dünyada 'Müzeler  Günü' ilan edilmiştir. Ülkemizde 1982 yılından sonra devamlılıkla 18-24 Mayıs 'Müzeler Haftası' olarak kutlanmaktadır. Eski eserlerin ilk derlenip, toparlanıp sergilendiği yer İngiltere'dir. Bugünkü müzelerin ilk derlenip temellerinin atıldığı yer Londra olmuştur. Müzeler başlangıçta sadece bilim adamlarına ve devlet yöneticilerine açıktı. 1850 yılından sonra müzelerdeki sergilenen eserler halkın gösterimine sunuldu. 

 Osmanlı'da müze 1846 yılında Ahmet Fethi Paşa tarafından başlatıldı. İlk müze  İstanbul'da  Aya İrini Kilise'sinde kuruldu. Daha sonra Osman Hamdi Bey zamanında  Nemrut Dağı'nda ve diğer yerlerde; yapılan kazılarda elde edilen eserler İstanbul'a  getirilip  'İstanbul Arkeoloji Müzesi' kuruldu. Osman Hamdi Bey ölünce bu göreve Halit Eldem atandı.  Onun zamanında da  'İslam Müzesi' kuruldu.1924 te 'Topkapı  Sarayı Müze' olarak açıldı. 1928 yılında  'Etnoğrafya Müzesi' hizmete girdi. 1934 yılında Ayasofya, bu arada da İzmir , Bursa; Konya  , Manisa;  Antalya, Afyon, Adana, Edirne,  Kayseri  müzeleri açıldı. Daha sonra bir yandan müzeler açılırken; diğer yandan kazılar yapılmaya devam edildi.  Roma Hamamı, Boğazlıyan, Alişar, Alacahöyük, Ahlatlıbel  kazıları; ilk arkeolojik kazılardır. Bu kazılardan çıkan eserler  'Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesindedir'. Bugün 127 müzemiz vardır ve yaklaşık 2 milyondan fazla eser sergilenmektedir.           

 Müzeler geçmişten günümüze uzanan kültür ve tarihin ne olduğunu ortaya koymadır;  bu eserlerin kayıtlanıp, saklanıp, korunduğu ve sergilendiği yerdir.  Turistlerin hemen hepsi gittikleri yerlerdeki müzeleri gezerek o ülkenin kültürü ve değerleri, geçmiş yaşantıları hakkında fikir sahibi olabilirler. Bu arada müzeleri ziyaret eden turistler ödedikleri ücretle ülkemize döviz girdisi sağlarlar. Bu bağlamda müzeler aynı zamanda ekonomik birer değerdir.  Müzeler yalnız geçmişteki kültür varlıklarının sergilendiği yer değil aynı zamanda Etnoğrafya,  Fen,  Doğa ve Folklor  müzeleride yakın geçmişin sanat ve zeka ürünlerinin ortaya konulduğu yerdir. Müzelerin bir diğer işlevi ise eğitimdir.            Güzel günler dileğimle…