“Her çağda ve her dönemde büyük insanlar bilime önem vermişler ve bilim insanlarının gösterdiği yolda yürümüşlerdir. Rastlantı sonucu büyük yerlere gelen küçük insanlar ise her şeyi kendi kafalarının içinde sanmışlar, kendilerine güvenmişler ve bilimden yardım istemeyi küçüklük saymışlardır.”Prof.Dr. Nusret H. Fişek

*

Sağlık Otoritesi ilaç bulunmamasının nedenini hasta sayısının fazla olmasına bağlamış. Elbette Sağlık Otoritesinin İçinde bulunduğu ve bağlı olduğu anlayış böyle konuşmasını gerektirmektedir. Başka şekilde tutum alması zaten sürpriz olurdu.  Her yönden dışa bağımlı ve maalesef üretmeyen, devamlı tüketmeye ayarlanmış siyasi sistem bunu doğurmuştur.

*

Başlıktaki sorunun yanıtını biraz düşününce çok kolay söyleyebiliriz. Bunun  temel nedeninin  ekonominin düştüğü acıklı durum ve siyasi yetmezlik olduğunu, halktan ve ezilenden yana olan  herkes ifade edebilir. İdealist ve kaderci felsefeyi esas alan “Ezen Egemen Sınıfa” göre insanların ilaç bulamamalarının esas nedeni; hasta sayılarının artışı ile  yoksulların aşırı hastalanmalarıdır. Ölen ölür, kalan sağlar bizimdir demelerine şaşmamak gerekir.

*

Gelelim eczanelerimizde olmayan veya zor bulabildiğimiz ilaçlara;

Bunların başında Antibiyotikler, Çocuklar İçin Ateş Düşürücü Şuruplar, Diyabet ve Kolesterol İlaçları, Kanser iİaçları, Alzheimer ve Şizofreni ilaçları, Demans ile Psikiyatrik ve  Hipertansiyon İlaçları  gelmektedir. Ayrıca Kulak Burun ve  Göz Damlaları, Kortizonlar, Egzama İlaçları, Antidepresan ve Migren İlaçları gelmektedir.

*

İlaçları Bulamamızın Gerekçeleri Nelerdir?

•Cumhuriyet Gazetesine göre Krizin en büyük nedenlerinden biri Türkiye’deki ilaçların yüzde 55’inin yurtdışından ihraç ediliyor olmasıdır. İlaç fiyatları dolar ve Avro üzerinden hesaplandığı için eczacı odaları ilaç fiyatlarına zam talep etmektedir.

•İndependent Türkçe’den Lale Elmacıoğlu’nun haberinde; Ankara Eczacı Odası Başkanı Taner Ercanlı tedbir alınmadığı takdirde yüzlerce kalem ilaç yokluğunun kapıda olduğu uyarısını yapmış…

•Medyascope’tan Buket Topaktaş’a geçtiğimiz günlerde açıklama yapan İstanbul Eczacı Odası Başkanı Şeker Pınar Özcan; okulların açık olmadığı pandemi döneminde bazı hastalıkların yayılımının az olduğunu, firmaların da buna göre ilaç üretimi yaptığını, ancak okulların açılması ve çocuklarda vakaların artması sonrasında üretilen ilaç ile ihtiyaç duyulan ilaç arasında bir orantısızlık yaşandığını söylemiş.

•Rudaw’a açıklama yapan Diyarbakır Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Sert hammadde üretiminin yapılamadığını, şişe bulunamadığını ve maliyetlerin arttığını, bundan kaynaklı olarak da ilaç üretiminde sıkıntıların yaşandığını söylemiş.

*

Gerekli İlaçların Bulunamaması Karşısında Eczacılar ne Yapıyor?

Bazı eczaneler ilaç olmamasından dolayı hastaları ya farklı bir eczaneye gönderdiklerini, ya da sipariş verdiklerini, bu nedenle piyasada olmayan ilaçlar nedeniyle hastaları genellikle evlerine göndermek durumunda kaldıklarını özellikle ifade etmişlerdir.

*

Çözüm Yolları Nelerdir?

•Eczacılar mevcut ilaç kararnamesinin baştan yazılması gerektiğini, tıpkı “Savunma Sanayinde” olduğu gibi, ilaçta da temel devlet politikasının oluşturulmasını, denetimlerin artmasını talep etmişlerdir.

•Sonuç itibariyle sorunun siyasi olduğunu sizlerde görüyorsunuz.

Çözümün de Koruyucu Hekimlik kurallarını önceleyen KAMUCU BİR SAĞLIK  YAPILANMASINDAN geçtiğini  söyleyİp, “Derman Arar İken Derde Düş Olmayalım” diyoruz…

Sözümüzü anlamlı bir Erzincan türküsü ile bağlayalım. Kaynaklık eden Ali Haydar Çiçek ve Ali Ekber Çiçek ustalarımıza sonsuz teşekkürler…

Gurbet Elde Bir Hal Geldi Başıma,

Ağlama Gözlerim Mevlâ Kerimdir.

Derman Arar İken Derde Düş Oldum,

Ağlama Gözlerim Mevlâ Kerimdir.

Sevgilerimle..