Geçtiğimiz günlerde yüksek hızlı trenlerin; nasıl bu hızla gittiklerini kısaca araştırdım. Bulduğum bilgi verilerini; kısaca sizlere de aktarmak istedim.  Bu tren cinslerine Maglev trenleri deniyor; bunların altında; raylara temas eden kısımlarda mikro mıknatıslar bulunuyor; ve Maglev trenlerinin  rayları özel üretilmiş cinsten; bu raylarda elektro mıknatıslar bulunuyor. Bu mıknatıslar sayesinde; tren raylar üzerinde yaklaşık 10 cm lik bir yükseklikte ilerliyor. Raylarda trenin hareket eden palet cinsi; hareketli ayakları; raylarla temas etmediğinden; sürtünme büyük ölçüde azaltılmış oluyor. Tren havayla sürtünmeyi en aza indirecek şekilde tasarlanıyor. Çok güçlü elektro mıknatısları ve çok duyarlı kontrol sistemleri var. Maglev trenleri eski sistem raylarda çalışamıyorlar.

      Gelecekte YHT; özellikle  300 – 350 km yakın hızla gidebilir duruma göre tasarlanır; yapılırsa; havayolu taşımacılığına alternatif olabilir.

      İnşa edilmiş yüksek hızlı tren hatlarına bağlantı sağlıyacak şekilde; Kırıkkale’nin Delice İlçesi’nden Çorum İli’ne hızlı trenin yapım ihalesinin  2024 te olabileceğini Sayın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu açıkladı. Şu andaki planlamaya göre Çorum Samsun YHT hattında yapım tasarımı ile ilgili bilgi yoktur.  Mevcut yapım durumunda olan YHT hattında en erken 2028 de bitebileceği hesaplanıyor. O halde Karadeniz Bölgesi ve İlimiz Ordu için YHT hatları; günümüzden belki 10 yıl sonrası için gündeme gelebilir.

     YHT hat yapım teknolojisi; viraj, eğim, rampa düzenlemelerindeki limit çok düşük oranlarda olabilmektedir. Bu nedenden yapım maliyetleri yüksek teknoloji gerektirmektedir.

     O halde Karadeniz Ana Karayolu üzerinde; E 70 Uluslararası  yola da  hizmet veriyor. Özellikle İlimizde; Ordu Çevre Yolu’nun mümkün olan en kısa  sürede bitirilmesi;  Fatsa Çevre Yolu’na da 2024 yılı yapım programına alınması; sorunu bu yönüyle kısa vadede çözecektir.