Bütçe Türk milletinin bütçesidir. Biz de Türk milletinin fertleriyiz. Anayasamızın 74. Maddesi Türk milletinin her ferdine bütçe bozuk ise, bütçe açık ise bütçe bizi yıkıyor ise, müdahale etmek gerekli yasal mercilere müracaat etmek hak ve vecibesini vermiştir. Buna bir itiraz yoksa devam edelim. 15 Ağustos tarihinde bir dilekçe ile Maliye bakanlığına müracaat ederek anayasamızın 74. Maddesine göre 2020 mali yılı bütçesinin DENK olarak hazırlanmasını ve TBMM ne DENK olarak sunulmasını talep etmiştik. Ama gereği yapılmadı ve bize Anayasa emrine rağmen hiçbir cevap verilmedi ve geri dönüş yapılmadı. Bu bir Anayasal ihmal olaydır. Bütçeyi bu sene maliye bakanlığı yerine Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanı Sayın Naci Ağbal 2020 mali yılı bütçesinin 139. Milyar açıkla TBMM ne sunulduğunu açıkladı. Bu haber 18 Ekim tarihli gazetelerde yer aldığına göre;
"2020 yılında bütçe giderleri 1 trilyon 95,5 milyar lira, faiz hariç giderler 956,5 milyar lira, bütçe gelirleri 956,6 milyar lira, vergi gelirleri 784,6 milyar lira, bütçe açığı 138,9 milyar lira olarak öngörüldü." diye konuştu. İşte bize de bu nedenle Türk milletine bu durumu açık bir mektupla açıklamak düştü
Ancak bu açık mektubumuzda ana hatları ile 2020 mali yılı bütçesi açıklanacak ve tarihe not düşülecektir. Çünkü bu iktidarımız nedense bilim adamlarına devlet adamlarına Cumhuriyetimizi kuran Ulu insanlara danışma diye bir usul ve yöntem kullanmıyor. Önce şunu yazalım. Ulu kurucularımız bu konuda neler diyorlar.
Ulu Önder Atatürk’ün direktifleri:
Bugünkü savaşmalarımızın gayesi tam bağımsızlıktır. Bağımsızlığın bütünü ise ancak mali bağımsızlıkla mümkündür. Mali bağımsızlığın korunması için ilk şart bütçenin ekonomik bünye ile orantılı ve DENK olmasıdır.
Açık bir bütçenin sayısız sakıncalarını iyi bilen TBMM nin DENK bütçe yönünde kesin karar sahibi bulunması devletin mali ve hatta genel politikası için büyük güvencedir.
Ebedi Şef İsmet İnönü’nün direktifleri:
Enflasyon politikası, iktidarın daha ilk yıllarından itibaren iktisadi bünyeyi süratle takatından düşürerek 1952 yılının son baharı başlarında, memleketi tam manasıyla iflasa sürüklemiştir. Kelimeyi tartarak kullanıyoruz.
Peki Ulu kurucularımız böyle diyor da Anayasamız acaba ne diyor.
Bütçelerin DENK olarak hazırlanması ve DENK olarak TBMM ne sunulması Anayasamızın 166. maddesine göre aşağıdaki özellikleri taşıması gereklidir. Bu görev Maliye Bakanlığının en temel görevidir.
Mili tasarrufu sağlayıcı ve üretimi artırıcı,
Fiyatlarda istikrar ve dış ödemelerde denge sağlayıcı,
Yatırım ve istihdamı geliştirici olmalıdır.
14 Mayıs 1950 den sonra Anayasamızın bu hükümlerine uyan tek bir bütçe bile yapılmamıştır. O zaman bize de şunları yazmak düşmektedir.
Mali bağımsızlığın korunması için ilk şart bütçenin ekonomik bünye ile orantılı ve DENK olması gerekirken açık yaptığımız için bağımsızlığımızı kaybettik. Bu vatana ihanet kadar derin bir yanlıştır.
Enflasyon politikası, iktidarın daha ilk yıllarından itibaren iktisadi bünyeyi süratle takatından düşürerek 1952 yılının son baharı başlarında, memleketi tam manasıyla iflasa sürüklemiştir.
2019 yılının bütçe açığı teorik olarak 81 Milyar idi. Pratikte bu aşıldı. 2020 bütçesi 139 Milyar açıktır. Görünen o ki pratikte bu da aşılacaktır. 2019 da Yaşadığımız acıları olumsuzlukları felaketleri kat be kat yaşayacağız demektir. O halde her Türk vatandaşının her Türk milletvekilinin her Türk siyasi partisinin ilk görevi 138 Milyar açık bütçeyi TBMM den geçirilmesini önlemektir.
139. Milyar açık olarak TBMM’ne sunulan 2020 bütçesi hukuken mutlak butlan bir işlemdir. TBMM bu bütçeyi görüşerek çıkaramaz. TBMM açık bütçeyi onaylar ve kabul ederse kendisi de Anayasa dışına düşmüş olur. Dost acı söyler. NOKTA:
(*)MUTLAK BUTLAN: İşlemin ölü doğumu demektir Ortada bir işlem var ancak işlem hukuki bir hüküm ifade etmez. Mutlak butlanla sakat olan bir hukuksal işlemin iptal edilmesini sadece hukuksal işlemin tarafları değil herkes isteyebilir.