2014 yerel seçimlerinde %52,6 oy oranıyla tüm belediye başkanlıklarını kazanan AK parti, genel seçimlerde neden kaybetti…
7 Haziran seçimlerinde AKP 3, CHP 2, MHP 0 milletvekili kazandı. Genel seçimlerde AKP %53, CHP %28,49, MHP %12,92 oranında oy aldı. Temayül (genelde siyasi partilerin kullandığı ve seçmenin adaylardan hangisine meyyal olduğunu anlamak için yapılan bir tür araştırma anket) yoklamasına önem vermeyen MHP çok az farkla seçimi kaybetti. Farklı bir aday olsaydı sonuç değişir miydi bilinmez ama bir başarısızlık olduğu ortada. CHP ise temayül yoklamasıyla ön plana çıkan adayları listenin başına koyarak doğru bir sıralama yaptı ve 2 milletvekili kazanarak başarıya ulaştı. Bu yazıda asıl irdelemek istediğimiz konu AKP nerede hata yaptı..7 Haziran öncesi AK partili dostlarımla konuştuğumda “Hocam 4 kesin beş sıfır yapmak için çalışıyoruz” diyorlardı. Okuyanlar bilir, seçimlere bir hafta kala “Türkiye Koalisyona Gidiyor” başlıklı köşe yazımda hem genel seçimler, hem de Ordu ili için seçim sonuçlarını bire bir tahmin etmiştim.
Ordu ili Türkiye siyasetinde daima etkili olmuştur. Şimdiye kadar çok sayıda değerli siyasetçiler ve bakanlar yetiştirmiştir. Şimdi ise Sayın Başbakan Yardımcısı Numan KURTULMUŞ bu ilin yetiştirdiği değerli siyasetçilerden biridir. Elbette genel seçimlerde bu durumun bir etkisi olmalıydı, ama yeterli olmadı. AK parti iktidarında ilimize önemli yatırımlarda yapıldı OR-Gİ hava alanı, Boztepe tüneli, Ünye çevre yolu ve tüneli, dere yolunda sona gelinmesi, Yükseköğrenim öğrenci yurtları, Fatsa ve Ünye yeni devlet hastanesi binaları vb. hiçbir şekilde küçümsenmeyecek yatırımlar. Bu yatırımlar sadece AKP oylarının düşmesini önledi. Oylarda bir artışa yol açmadı. Peki 7 Haziran 2015 seçimlerinde iktidar partisinin başarısızlığına yol açan faktörler neler;
1) Tarafsız bir şekilde analiz yapıldığında ordu halkının sosyolojik ve ekonomik yapısından kaynaklanan unsurlar ve iktidar partisini temsil eden siyasetçilerin halkın beklentilerini karşılamaktan uzaklaşan davranışları seçmenler üzerinde etkili oldu.
2) Maalesef Sayın Başbakan Yardımcısı Numan KURTULMUŞ’un Ordudan aday olması, daha öncesi dönemde milletvekili ve iç işleri bakanı olan Sayın İdris Naim ŞAHİN’in ilimizde yarattığı sinerjiyi yaratamadı.
3) Teamüllere uygun aday sıralaması yapılmadı, aday sıralamasında halkın beklentilerine göre değil, birilerinin siyasi ağırlığına göre sıralama yapıldı.
4) Büyük Şehir olmanın getirdiği rahatsızlık.. Ünyeli, Fatsalı, Akkuşlu, Gölköylü vb.. herkes soruyor.. Büyük şehir olmak bize ne kazandırdı? Ruhsat almadan, inşaat yapmaya kadar, her şey daha da zorlaştı. Su faturaları neden yükseldi. Öyle ki Büyük şehir olmak vatandaşı mutlu etmedi.
5) Büyük şehir Belediyesi şimdiye kadar çiçek dikmeden, çöp toplamaktan, afiş asmaktan, konferans düzenlemekten öte bir faaliyet yapamadı.. Bu faaliyetler halkın beklentilerine yönelik bir yenilik getirmedi.
6) AK partinin genel seçimlerde başarısız olmasının diğer bir sebebi ise tabelacı zabıtalar, genel seçimler öncesi tabela yüzünden rahatsız edilmedik işyeri kalmadı, gelene gidene ceza yazıldı. Tabelalar santimetresine kadar ölçüldü, 3-4 bin Türk lirası veya daha fazla tabela vergisi çıkarıldı. Nerdeyse tabela mağduru kimse kalmadı..
7) AK parti teşkilatları içindeki iç çekişmeler, bir şekilde seçimlere yansıdı, bu sebeple kararsız oylar diğer partilere yöneldi. İlçe belediyeleri pasifleşti, Büyükşehir Belediyesine danışmadan irade koyamaz hale geldi.
8) Diğer bir şey ise, İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yaptığı haksız uygulamalar. Bu uygulamalar binlerce öğretmeni küstürmüş, yandaş öğretmenleri okul müdürü ve idareci yapmak için çaba gösterilmiş, okul müdürlerinin istemedikleri öğretmenler norm fazlası gösterilerek resen tayin edilmiş, bu ve benzeri uygulamalar çok sayıda öğretmenin mağduriyetine yol açmıştır.
9) AK Partili siyasiler ve belediye başkanları dini meclislerde daha çok vatandaşla bir araya gelmiş, değişik ortamlarda halkla bütünleşme yetersiz kalmıştır.
10) Ordu halkı, hava alanına değil, önce kendi bütçesine, gelir ve giderine bakıyor. Geçim derdi daha ön planda. Vatandaşın gelirini artıracak bir hamle yapılmamış, esnaf, köylü ve dar gelirlilerin durumunda ekonomik bir iyileşme olmamış, il genelinde yoksulluk yaygınlaşmıştır.
AK Parti’nin Ordu’daki düşüşünün getirdiği başarısızlığın sebeplerinin iyice düşünülmesi, koalisyon görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlanması halinde, erken seçim olasılığı da dikkate alınarak yeni politikalar uygulanması gereklidir.