Seçim meydanları oldukça renkli geçiyor, siyasi partiler ve Cumhurbaşkanı meydanlarda son kozlarını oynuyor. Daha şimdiden herkes sandığa kilitlenmiş durumda.
7 Haziran yaklaştıkça vaatler, karşılıklı suçlamalar ve haliyle tansiyonda yükseliyor. Merak edilen soru sandıktan kim çıkacak? Siyasi partilerin oy dağılımı nasıl olacak? En çok konuşulan HDP’nin barajı geçip, geçemeyeceği, geçerse ya da geçemezse nasıl bir tablo ortaya çıkar. Dolayısıyla tek parti, koalisyon veya azınlık hükümeti kurulması olasılıklarından hangisi gerçekleşecek...
İktidar partisi ile muhalefet arasında adil bir seçim yarışı olmasa da çeşitli anket sonuçlarına göre AKP eriyor, özellikle CHP, MHP ve HDP oyları yükselişte. Anket çalışmalarından elde edilen bulgulara göre kararsız oylarda dağıtıldığında yaklaşık seçim sonuçları: AKP yüzde 39, CHP yüzde 28, MHP yüzde 17, HDP yüzde 11 diğer partilerin ise yüzde 5 oranında oy alacağı tahmin ediliyor. Bu durumda partilerin çıkarabileceği milletvekili dağılımı: AKP 234, CHP 152, MHP 102, barajı geçmesi durumunda HDP 62 milletvekili çıkarabilir. Maalesef AKP tek başına iktidar olabilme şansını kaybedecek, dolayısıyla 8 Haziran sabahı AKP’nin uğradığı yenilginin nedenleri sorgulanmaya başlanacak. Oslo, İmralı, demokratik siyaset, anadilde eğitim, çözüm süreci, silahlar bırakılsın, dağdakiler aşağı insin, Diyarbakır buluşması,, kandil, Tarihi Dolmabahçe mutabakatı, derken Kürt hareketinin siyasallaşmasını sağlayan, daha sonra da meydanlara çıkıp tam tersi şeyler söyleyen siyasetçiler tam bir çelişki içerisine düşmüştür. Yanlış politikalar sonucu daha önce baraj altında kalırım korkusuyla meydanlara bile çıkamayan HDP artık bir kitle partisi olma yolunda.. Dolayısıyla AK parti kendi eliyle büyüttüğü ahtapotun kolları arasında kalacaktır. Ne söylenirse söylensin genel seçimlerin favorisi HDP olacak, 7 Haziran sonrası Türk siyasetinde yeni bir dönem başlayacaktır. 8 Haziranda ortaya çıkacak meclis aritmetiğine göre hükümet senaryoları AKP-HDP, AKP-MHP, AKP-CHP, CHP-MHP-HDP veya bir yıl sonrası tekrar seçime gitmek şartıyla, diğer partilerin desteğiyle, AKP’nin tek başına kuracağı azınlık hükümeti olasılıkları var. Diğer yandan AKP oylarında tahminlerin ötesinde dramatik düşüşler yaşanırsa CHP ve MHP hükümeti kurulması ihtimali de çok yüksek. Her halükarda Türkiye koalisyona gidiyor. 13 yıllık tecrübe gösterdi ki, Türkiye gibi gelişmekte olan ve nüfusunun dörtte biri yoksul olan ülkelerde tek başına bir partinin iktidar olması demokratik hak ve özgürlüklerin aşınmasına, yasama, yürütme ve yargı bağımsızlığının tartışmalı hale gelmesine, gittikçe otoriterleşen bir yapının ortaya çıkmasına yol açmıştır. Örneğin Giresun-Ordu hava alanının açılışında Ordu Büyük Şehir Belediye Başkanına teşekkür konuşması için söz hakkı verilip, Giresun halkını temsilen alanda bulunan Giresun Belediye Başkanına söz hakkı verilmemesi, hatta protokolde dahi yer bulamaması bir hata değilse, bunun demokrasiyle bağdaşır bir tarafı da yoktur. Tarihi bir günde bu durum hoş bir şey değil. Ben kendi adıma şehrimize böyle bir hava alanı kazandırılmasında emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ancak siyasi kaprisler devlet geleneğinin önüne geçmemeli. Medeni toplumlarda nasıl oluyorsa, bizde de öyle olmalı.
Bizim gibi ülkelerde koalisyon hükümetinin kurulması daha dengeleyici bir unsur olacaktır. En azından Türkiye’nin genleriyle oynamak bu kadar kolay olmayacak. Yasama, yürütme ve yargı gibi kuvvetler ayrılığı ile hukuk devleti ilkesi daha bağdaşır hale gelecek, Cumhuriyetin kazanımlarından geriye dönüş zor olacaktır. Diğer bir olasılık ise HDP barajın altında kalır, İktidar partisi fazladan 50 milletvekili alırsa, bu durumda hükümeti rahat kurar ama 330’u veya 367 vekil sayısına ulaşır mı, yoksaAnayasa’yı değiştirecek, başkanlık sistemini getirecek bir çoğunluğa ulaşır mı kestirmek zor. AKP’nin yeniden iktidar olması durumunda, bugün olduğu gibi Cumhurbaşkanı, anayasal olmasa bile fiilen başkanlık yapmaya devam eder veya anayasa değişikliği yapılarak başkanlık sistemi gelebilir. Her iki durumda da Türkiye’nin yeniden şekillenmesi söz konusudur. Son olarak Ordu ilinde seçim tahminleri ise AKP 3 milletvekili, CHP 1 ve MHP 1 milletvekili çıkarabilir. Ancak CHP’nin yapacağı son ataklara göre bir milletvekili CHP, AKP ve MHP arasında el değiştirebilir. Bu durumda AKP 3, CHP 2 olabilir. Seçim sonuçlarının ülkemize hayırlı olmasını diliyor, hepinizi en kalbi duygularımla selamlıyorum.