Tüm Dünyanın yaşamını etkileyen Covid-19 pandemisi teknolojinin yakın gelecekte beklenen gelişmelerine ivme kazandırarak, dijital devrimin zamanlamasını ciddiye alınır bir hızla öne çekmiş bulunmaktadır. Bu değişim sürecinin yaşamlarımıza etkisi, elektronik ticaretin tahmin edilemeyecek boyutta büyümesi, eğitim-öğrenimin online platformlara geçişi, lokasyondan bağımsız iş hayatının gelişmesi gibi birçok yenilikçi netice ile kendini göstermektedir. “Hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağı” bu yeni dönemle ilgili olarak hala birçok belirsizlik mevcut. Bu belirsizlikler neticesinde yaşamlarımızın ne yöne evrileceği bir soru işareti iken, bu durumun faydalarını da gözden geçirmekte yarar var. Şöyle ki salgınla birlikte tartışmasız insanoğlu olarak başta önceliklerimiz ve ihtiyaçlarımız değişti. Ancak bilgi teknolojileri kapsamında bu değişimin potansiyel gelişimini gözlemlemekteyiz. Buna bağlı olarak bilgi teknolojileri kapsamında yeni iş modellerinin gelişmesi, teknoloji yatırımlarının artması, sosyal devlet geleneğinin sunduğu olanakların teknolojiye adaptasyonu, dijitalde sosyal yaşam oluşturulması gibi örneklerle sürecin getirileri oldukça fazladır. Dolayısıyla, Covid-19 salgınıyla mücadele kapsamında Çin’den ABD’ye, İtalya’dan İran’a tüm dünyanın ortak menfaat üzerinde birleştiği bu güç bir diğer yanda tüm dünyayı etkileyen yepyeni bir çağın başlangıcına sebep olmuştur. Bu haliyle dijital devrimi hızlandırdığı açıktır. Bu çalışmada Dijital Devrim başlığı altında Covid-19 Etkisinde Ülkemizdeki Dijital Dönüşüm, örnekleriyle yorumlandırılarak ele alınacaktır.

1.      EĞİTİM-ÖĞRENİMİN ONLİNE PLATFORMA TAŞINMASI: EBA

Salgın Türkiye'de sosyal, ekonomik, siyasi, iktisadi, idari, hukuki, askerî, dinî ve kültürel alanlarda birçok önemli etkilere ve sonuçlara neden olan radikal kararlar alınmasına neden olmuştur. Bunlardan başta geleni ilk, orta ve liselerde eğitim-öğretim askıya alınması, bütün üniversitelerde bahar dönemi dersleri iptal edilerek sınavlar ertelenmesi olmuştur. Ancak sürecin uzamasıyla, öğrencilerin okuldan uzak kalmamaları adına EBA üzerinden uzaktan eğitim uygulamasının başlatılması gündeme gelmiştir.

Açılımı Eğitim Bilişim Ağı olan EBA, Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen çevrimiçi bir sosyal eğitim platformudur. Uzaktan eğitime geçilmesiyle tercihen kullanılan bu platform öğrenciler ve öğretmenlere açık olduğu gibi velilere de giriş imkânı sunmaktadır. Teknik aksaklıkları, içerik kalitesi bir yana eğitim ve öğretimde eşitlik kavramını sorgulatmasıyla oldukça tartışmalı bir gündemi beraberinde getiren uzaktan eğitim aracı EBA; teknolojideki alt yapı yetersizliği sebebiyle bugün beklenilen faydayı sağlayamamıştır. Şöyle ki, EBA üzerinden eğitim-öğrenime devam sağlanmasında kullanıcılar erişilebilir ve nitelikli GB’da internet erişimine ihtiyaç duymaktadır. Ancak ne yazık ki ekonomik koşullar sebebiyle GB yetersizliği sorunuyla karşılaşılması bir yana GB olsa da internete erişememe sorunsalıyla karşı karşıya kalınmıştır. Çünkü ne yazık ki ülkemiz doğusundan batısına her noktası itibariyle internet erişimine uygun teknolojik alt yapıda değildir.  Tıpkı “Siirt’in Pervari ilçesine bağlı Doğan Köyünde yaşayan öğrencilerin EBA’ya bağlanmak üzere soğuk havada saatlerce şebekenin bağlandığı yere kadar yürüyerek ders işleyebilmesi gibi bu mağduriyete ortak nice öğrenci bulunmaktadır. Teknolojik alt yapının yaşadığımız internet çağındaki yetersizliği ülkemizin dijital devrime nasıl bir yakınlıkta olduğu tablosunu gözler önüne sermektedir. Bu acı tablonun Covid-19 baskısı altında bir dijital dönüşüme yakalanması ise değişen öncelik ve ihtiyaçlar sınavına ülkece hazırlıksız yakalandığımızı ortaya koymaktadır.

Covid-19 neticesinde uzaktan eğitime zaruri geçişle birlikte, teknik yetersizliklerin süreç içerisinde tamamlanması ümidiyle eğitim-öğrenimde yepyeni bir model geliştiği açıktır. Salgının ne kadar süreceği belirsizliği ve salgın aşılsa bile etkilerinin ne zaman silinerek eski normale dönülebileceği bilinmemekteyken, durdurulması pek de mümkün görülmeyen eğitimin uzaktan sürdürülmesi Covid-19’un beraberinde getirdiği önemli dijital dönüşümlerdendir. Her ne kadar altyapı sorunlarıyla kısmen sekteye uğrasa da engellerin aşıldığı haliyle uzaktan eğitim ulaştığı kitle itibariyle önemli sayılabilecek bir çoğunluğu bu teknolojinin kullanıcısı kıldığından Türkiye’deki dijitalleşmede önemli bir rol üstlenmektedir.