Gökova' da politik anlamda yeni bir dönem başlıyor. 1990 yılında başlayan belde belediyeleri serüveni 06.12.2012 tarihli gazetede yayımlanan büyük şehir yası ile son buldu. Bu yasa Muğla ilini iki türlü etkiliyor. Birincisi ilimizin büyük şehir olması, ikincisi ise belde belediyelerinin kapatılması.
Son yıllarda İstanbul ve Kocaeli illerimizde uygulanan pilot çalışma AKP iktidarı tarafından onüç ili de içine alarak var olan Büyükşehirlerin tümünde ilin tamamını kapsayacak hale getirildi. Böylece il genel meclisleri yerine Büyükşehir belediye meclisleri görev yapacak. Bu uygulama yerel yönetimleri güçlendirmek ve yerinden yönetim ilkesine uygundur. Valilerin görev ve yetkileri daha daralacaktır. Bu uygulama ile illerin yatırımları tek merkezden yapılacaktır. İlimizin turizm ağırlıklı bir konumu vardır. Kapanan birçok beldemiz turizmden geçimini sağlayan yerleşkelerdir. Buralarda kısa sürede bazı aksamalar olacağı düşünülmektedir.
Örneğin; Akyaka ve Gökova Ula'dan yönetilecektir. Eğer özellikle Akyaka Ula belediyesinde yeterince temsil edilemezse Akyaka'nın turizm faaliyetlerinde aksamalar olur. Bu yasa ile politika ile uğraşan kişiler daha geniş düşünmek zorunda kalacaklar. Örneğin Akyaka belediye meclisine seçilmek için Akyaka'da tanınmak yetiyordu. Oysa şimdi. Tüm politikacılar en az Ula kadar düşünmek zorunda kalacaklar. İl genel meclisi adayları yeni dönemde Büyükşehir belediye meclisine aday olacaklar. Büyükşehir Belediye Başkanları tüm ilde tanınan ve güvenilen bir kimlik olmak zorunda olacaklar. Partiler adaylarını buna göre belirleyecekler. Doğal olarak büyük ilçeler burada öne çıkacaklardır.
Tekrar Ula'ya dönecek olursak, Ula Muğla'nın küçük ilçelerinden. Ula'da iki bölümden oluşuyor. Birincisi Sakar'ın üzeri ve ikincisi Sakar'ın altı. Nüfusun yaklaşık 1/3 ü yukarda 2/3 ü Sakar'ın altında yani Gökova'da yaşamaktadır. Ekonomik olarak ta Gökova'da ki yerleşkeler daha zengindir. Yaklaşan yerel seçimde siyasi partiler adaylarını bu verilere göre belirleyeceklerdir. Kapanan Gökova ve Akyaka belediyelerinin seçilmiş kadroları yerel seçimde nerelere aday olacaklardır. Ula belediye başkanlığı seçimini en doğru adayı çıkaran parti kazanacaktır. Ula belediye başkanının iktidar partisine geçmesi ve AKP'den aday gösterilme olasılığı nedir? Bu kimlere hangi yararları sağlar? Yaşayıp göreceğiz. İktidar partisinin geneldeki yorgunluğu yanında Ula ilçesinin oysal dağılımı CHP'yi favori göstermesine karşın yeni yasanın getirdiği koşulları iyi değerlendirmek gerekir. AKP'nin parti içi demokrasi diye bir sorunu olmadığı için merkezi belirleme ile listeler oluşturulacaktır. CHP, Ula'da geçen yerel seçimdeki gibi yalpalarsa, daha ağır bir hezimet yaşayabilir.
Şimdiden sorunları ve adayları azaltıcı çalışma yapılması CHP için iyi olur. Partiler şimdiden özellikle Gökova bölgesinde değişen demografik yapıyı da dikkate alırlarsa isabetli olur diye düşünüyorum.