Toplum insanlardan oluşur. İnsanların ortalama karakteri topluma şekil veriyor.

İnsanların ortalama karakteri kişisel çıkar üzerine kuruludur. Bu çıkar dünyada para ve mevki kazanmaya, ahrette cennet kazanmaya odaklanıyor. Cenneti ve bu dünyada başarıyı veren kurumlar prim yapıyor. Bunların başında Tarikatlar geliyor.

Tarikatların nihai amacı devleti ele geçirmektir. Çünkü en kolay para kazanma yolu devletten geçiyor. Devlete müridlerini yerleştiren Tarikatlar, siyasi otoriteye egemen oluyor. Yaşanmış 4 örnek var.

1. Yeniçeriler BEKTAŞİ Tarikatı mensubuydu. Yeniçeri 40 yaşına gelince, kışladan çıkarılıyordu. Eski yeniçeri olan Ahi Teşkilatında, iş bularak, yaşamını sürdürüyordu. Ahiler ve yeniçeriler Devlete egemendi. Nakşibendilerin devlette sözü geçmiyordu. İki tarikatın birbirleri ile rekabeti, Osmanlıya çok pahalıya mal olmuştur.

Osmanlı, İngiltere ile serbest ticaret anlaşması yapınca, İngiliz sanayi ürünleri ülkeyi istila etti. Ticaret ve sanayi erbabı Ahiler, sanayi ürünleri ile rekabet edemediler. Yeniçeriler durumu fark etti ve İstanbul limanına gelen İngiliz gemilerini batırdılar.

İngilizler, Nakşibendi tarikatı ile anlaştı. Nakşiler, Padişahı ikna etti. 1826 yılında İngiliz topu ile yeniçeriler ortadan kaldırıldı. İstanbul'daki Bektaşi Ahi ileri gelenlerinin kafası kesildi. Bektaşi malları, Nakşibendilere verildi. Devlette Nakşibendiler öne geçti. Ancak Osmanlının temelleri sarsıldı.

Yeniçeri Ocağının kaldırıldığını gören, Yunanlılar isyan ettiler. Devleti ele geçirmek isteyen Mısır Valisi Mehmet Ali Paşa Ordusu ile Adanaya kadar geldi. Padişah, İngilizlerden yardım istedi. İngilizler Yunana özgürlük tanımak koşuluyla, M. Ali Paşayı Mısıra geri döndürdü.

Siyaset boşluk kabul etmiyor. Bektaşilerden boşalan Devlet kadrosu, Nakşiler tarafından dolduruldu. Devlette, liyakat ve kariyer düzeni tamamen kayboldu. Osmanlı yıkılma sürecine girdi.

2. Bu günkü Suriye'nin perişanlığının gerisinde NUSAYRİ (Arap Alevisi) Tarikatı vardır. Osmanlı döneminde de Nusayriler baş belasıydı. Osmanlı en iyi valilerini Lazkiye Vilayetine gönderiyordu.

Osmanlı birinci dünya savaşını kaybedince, Suriye Fransanın payına düştü. Bu kez Nusayriler, Fransızların başına bela oldular. Lazkiye merkezli Nusayri devletini kurdular. Daha sonra Nusayriler Baas Partisini ele geçirdi ve Suriyede egemen oldular. Nüfusun yüzde onuna sahip olan Nusayriler, Suriye'de parti diktatörlüğü kurdular. Diktatör Baba Esad 1986 yılında, Hamada 30 bin muhalif Sünni Müslümanı kurşuna dizdi.

Nusayri Tarikatı egemen Baas Partisi diktatörlüğü devam ediyor. Suriye'de tarikat savaşları insanları canından bezdirdi. Sünni Müslümanlar kaçacak yer arıyor.

3. Amerika 2003 yılında Iraka savaş açtı. Amacı Irak petrolüne el koymak, söz dinlemez Saddamı yok etmekti.

Irak Ordusu savaşmadan, devleti Amerikalılara teslim etti. Bu teslimatın arkasında, KESNİZANİ adındaki İslami Tarikat olduğu anlaşıldı.

Amerika sözünde durmadı. İki milyon Iraklı canından oldu. Ülke kaynakları Amerikanın eline geçti. Kesnizani Tarikatı, Irak'da egemen güç olarak duruyor.

4. Bizde FETO Tarikatının yaptıklarını anlatmaya gerek yok. 255 vatandaşımız canından oldu. Yarattığı ekonomik sorunlar halen devam ediyor.

Yaşanmış ve yaşanmakta olan örneklere rağmen, yöneticiler ve Türk Halkı ders almıyor. Ülkemizde tarikatlar cirit atıyor.