1.      ELEKTRONİK DELİLLERİN ELDE EDİLMESİNDE DİKKATE ALINMASI GEREKEN HUSUSLAR

1.1.Mevzuattaki Eksiklikler Giderilerek Dijital Gelişmelere Uyarlı Hükümler Düzenlenmeli

Dijital devrime uyumlu olarak, mevzuat elektronik deliller yönünden güncellenmeli eksik hükümler yönünden yeni düzenlemeler getirilmelidir. Örneğin, akıllı telefonlar üzerinden elde edilecek elektronik delillerde genel hükümler yerine TCK 134. Maddesi hükmü uygulanmalıdır.

1.2. Delillerin Toplanmasında Ulusal ve Uluslararası Mevzuata Uygun Hareket Edilmeli

Ulusal ve uluslararası mevzuata uygun hareket edildiğinde zaten uygulamada karşılaşılan birçok ihlal ortadan kalkmaktadır. Bu sebeple, elektronik delillerin elde edilmesinde de ulusal ve uluslararası mevzuata uygun hareket edilmesi önem arz etmektedir.

1.3.Elektronik Delillerin Elde Edilmesindeki Keyfi Uygulamalarını Önlemek Üzere, Kamu Görevlileri Yönünden Caydırıcı Mevzuat ve Güçlü Denetim Mekanizması Geliştirilmeli

Uygulamada ne yazık ki bazen keyfiyet esas olabilmektedir. Bu kapsamda, kamu görevlilerini güç zehirlenmesinden uzak tutmak üzere caydırıcı nitelikte düzenlemelerle denetime tabi tutmak yerinde olacaktır.

 SONUÇ

Yukarıda arz ve izah olunduğu üzere, dijitalleşme çağımızın kaçınılmaz bir gerçeğidir. Teknoloji hayatımızın içine bu denli hızlı ve etkin bir şekilde girince suçla mücadele kapsamında da yargılamanın konusuna dahil olmaktadır. Bu kapsamda bundan otuz yıl öncesine kadar bilgisayar üzerinden delil elde edilebilmesi yargının gündeminde dahi değil iken, bugün için bilgisayar üzerinden elde edilebilecek delillere ilişkin düzenlenen özel düzenleme bile muhatap olunan teknolojiye yetersiz kalmaktadır. Günümüzde elektronik delillere ilişkin teknoloji, mevzuatın önündedir bu haliyle mevcut hükümleri yetersiz kalmaktadır. Yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulmaktadır. Elektronik delillerin elde edilmesi konusu, yargının bilişim alanındaki gelişmelere karşı ne kadar ağır ve hantal ilerlediği konusunu ortaya sermektedir. Bu haliyle, işbu çalışmada incelenen mevzuat hükümleri, yorumlamaları, uygulamada karşılaşılan sıkıntılar ve öneriler kapsamında dijitalleşen çağa uyum sağlamak üzere yargı alanında adımlar atılarak çağın yakalamakta yarar vardır.