Son günlerde savaş tamtamları çalıyor. Ancak, savaşı gerekli kılacak ekonomik çıkar ilişkisi yok.
Savaş tarım toplumunun yaşam biçimiydi. Yeni topraklar kazanılarak ekonomi büyüyordu. Toprak üzerindeki her türlü ekonomik değer galiplerin sayılıyordu. Böylece galipler devletler arası güç dengesinde avantaj kazanıyordu.
Sanayi toplumu aşamasına geçildiği zaman, işçi ücretleri yükseliyor. Yükselen ücretler toprak rantını yok ediyor. Batı ülkelerinde toprak rantı ulusal hasıla hesabına dahi katılmıyor.
Bu nedenle sanayi toplumları toprak kazanmak amacıyla savaş yapmıyor. Aksine tarımsal yörelerde yaşayan nüfusun ülkesine girmesini önleyici yönde siyaset uyguluyor.
Bununla beraber bazı koşullarda sanayi ülkeleri uluslar arası gerginlik ve kontrollü kargaşa yaratabilir.
-Sanayi toplumları ham madde kaynaklarını ele geçirmek amacıyla savaş yapabilir. Amerika'nın Irak işgali gibi. Ancak Suriye'de savaşı gerektirecek ham madde kaynağı yok.
-Silah taciri ülkeler silah sanayi ürünlerini satmak amacıyla uluslar arası gerginlik yaratabilir. Savaş çıkarabilir.
-Parası rezerv olarak kullanılan ülkeler, "kontrollü kargaşa" yaratarak, tutulan rezerv miktarının artmasına neden olabilir. Böylece sadece parası ile sermaye geliri elde edebilir.
Uluslar arası piyasada silah satan ve parası rezerv olarak tutulan ülkeler donanmalarını Doğu Akdenize gönderdi. Tamamının görünen ve uluslar arası hukuka göre legal sayılan tek hedefi var. Suriye ve Irak'da siyasal boşluğu dolduran İŞİD adlı terörist organizasyonunu yok etmek. Fakat, güçlü ulusların hiç birisi İşidi yok etmek için kara ordusu kullanmıyor. Sadece uçaktan bomba atıyor.
Havadan bomba atmakla terörist yok edilemiyor. 30 yıldır Kuzey Irak'da kümelenmiş PKK'yı bombalıyoruz. Sonuç elde edemedik. Sonuç kara ordusunun toprak üzerindeki egemenliği ile alınıyor. Katılımcı ülkelerin hiç birisi askerini Suriye topraklarına göndermek istemiyor.
Hep beraber gösteri yapıyorlar. Kontrollü kargaşa siyaseti uyguluyorlar.
Bu sayede depolarda bekleyen demode silahlar satılıyor. Rezerv paraya talep artıyor ve kağıttan ibaret parayla sermaye geliri elde ediliyor.
Şinasi Kara