Ekonominin kendine göre kuralları vardır. Bu kurallara uyulmadığı taktirde sistem kendi kendine dengeye ulaşıyor.
Bilgi ağacının meyvelerini toplama şansımız var.
Ödemeler dengesi blançosunun aktif hesaplarını artırmak suretiyle kura istikrar kazandırmak mümkün. Uluslar arası piyasaya göre yüksek reel faiz finans kapital girişini harekete geçiriyor. Artan döviz arzı sayesinde kurlar itsikrar kazanıyor.
Yüksek faiz ulusal paraya talep yaratıyor. Elinde döviz bulunduranlar yabancı parayı satarak döviz arzını artırıyor. Kur artışı engelleniyor.
Yüksek faiz, menkul kıymetlerin değerini düşürüyor. Değeri düşen kıymetler karlı yatırıma dönüşüyor. Menkul kıymetlere yatırım yapmak amacıyla iç ve dış yeleşikler ellerindeki dövizleri satıyor. Döviz arzındaki artış kurları düşürüyor.
Son iki hafta içerisinde dolar yüzde 16 değer kazandı. Dolar kuru 3 lira iken Merkez Bankasının "politika faizini" 50 baz puan artırması yeterli idi. Geç kalındı. Dolar kuru 3.30'lu seviyelere ulaştığı zaman geç kaldıklarını, faizin en az 2 puan artırmaları gerektiğini yazdım.
Kriz arefelerinde zaman çok önemlidir. Zamanında müdahale yapılmadığı taktirde, daha yüksek oranda faizleri artırma mecburiyeti doğar.
Merkez Bankası bu gün "politika faizini" 50 baz puan artırdı. Fakat hiç bir işe yaramadı. Dolar kuru 3.45 leri test ediyor.
Merkez Bankası göstermelik kur artışı ile bu saatten sonra kurları durduramaz. En az iki puan faizleri artırma mecburiyeti doğmuştur..
Para ve siyasi otoriteler yavaş da olsa ekonomi öğreniyor. Ekonomide deneyerek öğrenmenin bedeli çok pahalıya mal oluyor.