Mekke ile Medine şehirleri arasında savaş bitmiyordu. Savaşın nedeni, Müslümanların Şamdan gelen Mekke kervanlarını yağmalamasıydı. Yağma arap kültürünün bir parçasıdır. Kuran'da ''yağmanın nasıl bölüşülmesine ilişkin ayetler'' vardır.
Mekkenin doğal yapısı tarıma uygun değildi. Mekkeliler, Kabeyi ziyarete gelen arapların bıraktığı paralar ile geçiniyordu.
Kabe'nin içinde, ilahları temsil eden putlar vardı. Puta tapan araplar, Kabeye ziyarete geliyor, etrafında yedi kere dönüyor, kabedeki taşa el sürüyor ve tanrıları temsil eden putların kendilerini kötü ruhlardan koruyacaklarına inanıyordu.
Bu geleneğin tarihi çok eskilere dayanıyordu. Putları ziyaret dönemlerine HARAM AYLAR deniliyordu. Haram aylar denilme nedeni, Kabe ziyareti sırasında ''kavgacı arap geleneğinin'' yasakalanmış olmasıydı.
Putperest anlayış, İslamiyet ile bağdaşmıyordu. Mekkeliler, Müslüman oldukları taktirde, Kabe ziyareti sonlanır ve geçim sıkıntısı başlardı. İki tarafın inanç zıtlaşmasının kökenindeki sorun buydu. Mekkeliler ile Medinedeki Müslümanlar sorunu savaşarak çözemediler. Sonunda ortak akıl çözüm yolu buldu.
Mekke'den bir heyet, Medine'de Hz. Peygamberi anlaşma yapmak üzere ziyarete geldi. Kabe ziyaretlerinin, İslamiyete girmesi halinde, Mekke anahtarının teslim edileceğini önerdiler.
Öneri kabul gördü. Hz. Peygamberin görevlendirdiği heyet, 31 Aralık günü (bazı tarihçilere göre 11 Ocak günü) Mekke'ye giderek Kabenin anahtarını teslim aldı. Daha sonra Hz. Peygamber Kabe'ye gitti, putları kırdı. Hac farizesine ilşkin ayetler gelmeye başladı.